Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Димитрова: Димитър Атанасов не е нарушил регламента на "Бургас и морето"

| обновено на 10.09.18 в 09:50

До изпълнението на „Неочаквано“ на сцената на „Бургас и морето“, такава песен не е съществувала, според закона за авторското право. Това каза Тони Димитрова, която е член на предварителната подборна комисия на конкурса. 

Тя коментира казуса дали една от печелившите песни на композитора Димитър Атанасов, нарушава регламента. Такива твърдения направи Мария Димитрова, която твърди, че песента е била създадена много по-рано.

Тони Димитрова подчерта, че преди 12 години Мария Димитрова я е изпяла на два конкурса, но на тях тя се е явила като като изпълнител, а не представяйки парчето в конкурс за нова песен.

„Митко нито е продал песента, нито тя е била излъчвана, нито регистрирана като авторска. Регламентът казва, че песента не трябва да е популяризирана, въртяна по медии, издавана в албуми“, обяснява Димитрова. Тя е категорична, че по този критерий, песента „Неочаквано“ не е нарушила правилата.

В интервю за БНР Бургас Мария Димитрова потвърждава, че песента не е била публикувана в радио или телевизионен ефир или в интернет, не е издавана и в албум.

Дайте сега да убием хубавата песен, защото и той, и Гергана я изпяха прекрасно. И на тази песен и се даде нов живот и видя бял свят в тяхното изпълнение. 12 години момичето я пяло тук там, но някой да я чувал? Тя е заспала един дълбок сън, като красавицата от приказките. Композиторът и дава нов живот и той има това право.“

Тони Димитрова попита дали ако песента не е спечелила първо място, дали някой е щял да повдигне въпроса.

„Аз не виждам престъплението на Митко. Това е такова отравяне час преди да се излъчи фестивала. Той изобщо не е могъл да се зарадва на наградата. Защо трябва да се тровим така? Авторът казва на кого ще даде песента. Авторът казва какво ще се случи с песента.“, категорична е Тони Димитрова. 

Подробностите в звуковия файл:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Обвиняват бургаски музикант, че плагиатства от самия себе си

В социалните мрежи ямболска певица твърди, че една от песните победители в „Бургас и морето“, е на 12 години и е нейният първи изпълнител. Тогава парчето ѝ е било подарено от автора Димитър Атанасов. Преди месец той представи песента на конкурса в изцяло..

обновено на 10.09.18 в 09:14

Димитър Атанасов: Песента ми отговаря на всички изисквания на "Бургас и морето"

Песента „Неочаквано“ отговаря на всички изисквания на „Бургас и морето“. Това заяви нейният автор Димитър Атанасов след обвиненията , че тя не е нова. Според първия изпълнител на парчето Мария Димитрова, творбата не отговаря на регламента на конкурса,..

публикувано на 10.09.18 в 15:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди танцуваха под дъжда на SPICE Music Festival

Дъждът и силният вятър не уплашиха посетителите на SPICE Music Festival. Под чадъри и навеси, с торбички на главите и дъждобрани хората запазиха доброто  настроени и желанието да попеят с изпълнителите от втората фестивална вечер.Началото беше поставено от..

публикувано на 04.08.24 в 11:08

Концерт на "Фортисимо" и "Морски песъчинки" тази неделя в Летния театър

Две кръгли годишнини ще отбележи диригентът Милена Добрева с концерт в Летния театър на Бургас. Това са 20 години от създаването на вокална формация „Морски песъчинки“ и 10 години на вокален ансамбъл „Фортисимо". "Музиката в нас", ще се проведе на 4..

обновено на 04.08.24 в 08:55

Триметрови кукли откриват Международния куклен фестивал в Бургас

С парад на гигантски марионетки ще бъде открит Международният куклен фестивал „Дни на куклите“ в Бургас тази неделя. 11-то издание е посветено на 70-та годишнина на бургаския куклен театър, посочи директорът на културната институция Христина Арсенова...

обновено на 04.08.24 в 08:54

E-Type за втори път на Spice music festival

Втората  вечер на Spice music festival предлага няколко изпълнители, които за първи път участват в бургаското събитие. Това са  Captain Hollywood Project,Italo Brothers,David Tavare, Panjabi MC и John Newman. E-Type е музикантът, който за втори път ще..

публикувано на 03.08.24 в 18:07

Sea of Black Festival започва в Бургас, входът е свободен

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL започва днес в Бургас.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са..

обновено на 03.08.24 в 13:24

Фенове се срещат с любимите изпълнители на SPICE Music Festival

Срещи с автографи с любимите изпълнители са осигурени тази година на шестия SPICE Music Festival.   Събитието превърна Морската гара на Бургас в огромна сцена. В специално обособена зона всеки, който иска може да се снима и да разговаря с певците.  В..

публикувано на 03.08.24 в 09:58

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България.  Бургазлии и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган на 5 август в Летния театър. Огънят на Анадола”..

публикувано на 02.08.24 в 14:49