Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават исторически сборник за загиналите във войните жители на община Тунджа

Исторически сборник за загиналите във войните жители на община Тунджа ще бъде издаден през следващата година. Във всички читалища започва събиране на информация.

Първата стъпка към осъществяването на идеята е събиране на данни за загиналите, чиито имена са изписани на 40 – те войнишките паметника. Ще се търси съдействието и на Държавния архив в Ямбол и на Регионалния исторически подчерта зам. – кметът на общината Станчо Ставрев. Основната идея на инициативата е:

"Да направим във всяко села по една вечер посветена на тези хора, чиито имена стоят на тези паметници."

Според различни източници по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората Световна война от 44-те села на община Тунджа са загинали межу 1500 и 1800 души.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Флейтисти от Турция идват за „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“

Двама млади флейтисти от Турция се включват в програмата на фестивала „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“, който се открива днес в Бургас. Те ще са част от концерта „Звукът на Европа“ – една колаборация на Фондация „Солинария“ с асоциацията на начинаещите творци от Люксембург и камерния оркестър на Хасково. Музикантите са ученици на проф...

публикувано на 10.05.24 в 14:17

Сливен отбеляза 184-години от рождението на войводата Хаджи Димитър

Сливен отбеляза 184-години от рождението на войводата Хаджи Димитър. С церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметникът му в центъра на града бе почетена годишнината. Организатори на събитията са Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.  Кметът Стефан Радев подчерта, че преди близо 100 години в знак на уважение и..

публикувано на 10.05.24 в 11:47

Над 100 изпълнители ще бъдат на сцената на Операта в „Кармина Бурана“ и „Пахита“

Сценичната кантата "Кармина Бурана" от  Карл Орф и Вариации из III-то действия на балета „Пахита“ от Лудвиг Минкус ще бъдат представени тази вечер от 19 часа в Държавна опера-Бургас.  Зад диригентския пулт ще бъде българският диригент Иван Кожухаров. На сцената на Бургаската опера ще излязат над 100 изпълнители: солисти, оркестър, хор и балет..

публикувано на 10.05.24 в 09:50

Обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония днес в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

обновено на 10.05.24 в 09:25

Валери Ценов гостува с изложба в Бургас (СНИМКИ)

Валери Ценов откри изложба "Живопис" в галерия "Неси" в Бургас.  В нея са включени 27 платна от циклите " Зримо незримо", "Сакрална женственост", "Родопски мотиви" и др. Първият е с картини на морска тематика, специално рисувани за тази изложба.Ценов твори маслена живопис, акрил и акварел.   "Темата ме изкушава..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Бургас празнува Летен Никулден

обновено на 09.05.24 в 15:37
Албена Петрович Врачанска

Млади музиканти от Люксембург идват за „СОЛиСиМи - Младежки музикални дни“

  Петима млади музиканти от Люксембург се включват в концерта „Звукът на Европа“, част от програмата на фестивала, насочен към младите „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“. Те са част от Асоциацията на начинаещите творци в малката европейска държава, основана от българския музикант и композитора Албена Врачанска...

публикувано на 09.05.24 в 12:56