Подкрепете дарителската кампания на РИМ - Бургас, десет ценни икони имат нужда от реставрация

Десет икони от фонда на Историческия музей в Бургас имат нужда от спешна реставрация. За четвърта поредна година културната институция приканва родолюбиви българи да станат благодетели и да дарят средства за да помогнат за възстановяването на ценните бъдещи експонати.

Иконите са на св. Богородица, Исус Христос, св.Архангел Гавраил, св. Пантелеймон, св. Мина, св. Димитър и др., и са част от колекцията от спасени произведения на изкуството постъпили в музея през 1995 и 1998 година, след акция на бургаската полиция, разказа Иванка Делева от Историческия музей:

„ Това са икони които са от царския ред на иконостаса, те са с размери от 110 см до 80 см. Не знаем от къде са, но това което сме разбрали през годините, въз основа на техниката на зографите им е, че най – вероятно са от църкви от карнобатски села, и такива от района на Странджа, край Средец и Елхово.“

Благодарение на събраните средства през годините и проекта „Българските светци” са консервирани и реставрирани 11 икони. Те могат да бъдат видени в постоянната експозиция на музея, а под тях са упоменати спомоществователите.

„Средно за възстановяването на останалите големи икони ще са нужни по хиляда лева, но точната сума става ясна след като реставраторът започне работа и установи какво трябва да се направи, за да се възстанови изображението в неговия истински блясък“, каза още Иванка Делева.

От музея се надяват, че инициативата ще бъде подкрепена от местни фирми и организации за да може иконите да бъдат възстановени във възможно най – кратки срокове и след това подредени в музейната експозиция. От институцията припомнят, че участвалите фирми могат да получат данъчни облекчения в края на календарната година. При дарение за култура сумата от данъчните основи може да намалее с до 15 на сто.

повече може да чуете в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама творци с обща изложба в галерия "Ателие Р"

Двама творци Ангелина Ангелова и Йордан Ангелов участват в обща изложба в Бургас. Тя ще бъде открита на 21 октомври, понеделник от 18:30 часа.  Съвместната експозиция на Ангелина и Даката ше бъде в галерия "Ателие Р", на улица "Възраждане"№25. Изложбата е озаглавена "2Х50". 

публикувано на 15.10.19 в 12:19

Давид Абрашев и Гергана Велкова - медалисти в международен танцов турнир

Давид Абрашев и Гергана Велкова от Клуб по спортни танци “Поморие” защитаваха честта на България на международен танцов турнир, който се проведе в началото на месеца в сръбската столица Белград. В категория “Юноши младша възраст – латина” те се качиха на стълбичката и заеха почетното 3-то място. Младите състезатели премериха силите си и в..

публикувано на 15.10.19 в 12:07

„Перфектната сватба“ на сцената на зала „Сливен“

Тази вечер комедийният спектакъл  „Перфектната сватба“ от Робин Хоудън завладява  сцената  на зала „Сливен“. Ще играят съзвездие от актьори като Елен Колева, София Бобчева, Христо Терзиев, Анна Петрова. В интересни образи зрителите ще видят също   Божидар Георгиев, Цветан Николов, Адриана Кънчева. Режисьор е Владлен Александров. Сценографията и..

публикувано на 15.10.19 в 11:58

Изложба "Откровения"на Георги Скумов гостува в Поморие

 Изложба живопис на тема “ОТКРОВЕНИЯ" представя творбите на художника  Георги Скумов в Градската художествена галерия “Дечко Стоев” в Поморие. Експозицията е организирана от Сдружение за изкуство и култура – Поморие и откриването е утре, 16.10.2019 г. от 18.00 ч.

публикувано на 15.10.19 в 11:34

Борче Панов представя днес стихосбирката си „Фотостихеза“

Македонецът Борче Панов представя тази вечер стихосбирката си „Фотостихеза“ от 18 часа в Дома на писателя. Панов гостува за втори път в Бургас. Поезията му е образна и философска, каза поетесата Роза Боянова, която ще говори за книгата: "Авторът се спря на това заглавие "Фотостихеза", защото смята че душата на поета фотосинтезира в стиха...

публикувано на 15.10.19 в 09:35

Мъж се изправя пред съда за серия от данъчни престъпления

Пред Бургаския съд се изправя мъж за серия от престъпления към НАП. В  качеството си на едноличен търговец той избегнал плащането на ДДС в размер на 4 567 лева. Сумата представлява дължимия данък върху добавената стойност по ЗДДС. Той е обвинен и за това, че през 2014 г в Карнобат е избегнал плащането на данъчни задължения в размер на 346 023..

публикувано на 14.10.19 в 15:33

„Загадката Анри Пик“ е днешното заглавие от фестивала CineLibri

"Загадката Анри Пик" на режисьора Реми Безансон е днешното заглавие от афиша на кино-литературния фестивал CineLibri.  Във филма участват Фабрис Лукини, Камий Котен, Хана Шигула, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал и др. Една редакторка открива роман, който според нея е шедьовър, в специална библиотека. Там се съхраняват само ръкописи, отхвърлени от..

публикувано на 14.10.19 в 14:56