Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов параклис, литийно шествие и богата празнична програма в днешния Никулден (обновена)

| обновено на 06.12.18 в 17:17


Няма друг град в страната, който така масово да чества своя празник. В Бургас  с литийното шествие до моста в Приморския парк, където бяха хвърлени венци и цветя ,беше почетена паметта на загиналите моряци  и рибари. От 1992 г. денят на Свети Николай Чудотворец е празник на града. Нов параклис на името на светеца ще беше осветен в бургаския квартал „Сарафово“ днес. 
Камбанен звън и тържествена света литургия в Катедралния храм „Св.Кирил и Методий“ поставиха началото на днешния празник.
Какво си пожелават за празника бургазлии:
"Свети Никола да ни пази, той си е нашият светец на града"
"Пожелавам си най-много здраве, за цялото семейство, а градът да се развива все така добре"
Под мотото „Моят весел Никулден“  музика и забавления очакват бургазлии в Никулденското градче до Часовника на централния площад. Там бургаски актьори са подготвили изненада за всички именици 
Параклис с името на светеца беше открит на морската гара в бургаския квартал "Сарафово". Дариние от бургазлията Явор Петров:
С откриването на традиционната обща изложба на бургаските художници и Златната снимка на всички именици с кмета на града Димитър Николов продължи празничната програма.Тя ще завърши с голям никулденски концерт на площад „Тройката“, на който ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.“

Кметът Димитър Николов пожела на бургазлии Свети Николай да бди над домовете на хората и да закриля Бургас.
17.30  на площад“Тройката“ започва големият никулденски концерт, на който водещи ще бъдат певицата Тони Димитрова и актьорът Калин Сърменов. 
Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония днес в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

обновено на 10.05.24 в 09:25

Валери Ценов гостува с изложба в Бургас (СНИМКИ)

Валери Ценов откри изложба "Живопис" в галерия "Неси" в Бургас.  В нея са включени 27 платна от циклите " Зримо незримо", "Сакрална женственост", "Родопски мотиви" и др. Първият е с картини на морска тематика, специално рисувани за тази изложба.Ценов твори маслена живопис, акрил и акварел.   "Темата ме изкушава от години,..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Бургас празнува Летен Никулден

обновено на 09.05.24 в 15:37
Албена Петрович Врачанска

Млади музиканти от Люксембург идват за „СОЛиСиМи - Младежки музикални дни“

  Петима млади музиканти от Люксембург се включват в концерта „Звукът на Европа“, част от програмата на фестивала, насочен към младите „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“. Те са част от Асоциацията на начинаещите творци в малката европейска държава, основана от българския музикант и композитора Албена Врачанска...

публикувано на 09.05.24 в 12:56

Божана Славкова с арт инсталация за Деня на Европа в Бургас

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център на Бургас днес. Откриването е от от 18 часа в сградата на улица  "Апостол Войвода" 14.  „Форма на свобода“ представлява 3D колаж от висящи предмети, събрани през..

обновено на 09.05.24 в 11:27

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

155 години от своето основаване празнува бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сред събитията, като част от честванията, са изложби, експозиции, турнир по боче, училищен вестник и бюлетин, както и иновативна escape room /ескейп стая/ и тържествен концерт, който ще се състои днес на площада пред най-старото училище в града...

публикувано на 09.05.24 в 08:00

Росица Петрова: Фестивалът на детската книга в Сливен привлича все повече международни участници

Тридневният Национален фестивал на детската книга е градски празник, но и важен форум за бъдещето на литературата за деца. Част от програмата днес е кръглата маса  „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Форумът е с международно участие тази година.  Представят се 17 доклада на участници..

публикувано на 08.05.24 в 14:52