Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В името на народа: Около "Корал" може да се строи

Бургаският административен съд е отменил редица заповеди на РДНСК, спиращи строителството. ВАС - потвърждава тяхното решение

Проектът на "Корал Резидънс"
Снимка: segabg.com

Зелена светлина за строежи и край "Корал". В поредица от решения ВАС отменя забрана за строителни дейности на ваканционно селище "Корал Резидънс", собственост на фирма, зад която стои известният бизнесмен Сава Чоролеев.

1. В решение на ВАС от 10 януарисе потвърждава подобно решение на Бургаския административен съд още от март, 2018 г. С него е отменена заповед на РДНСК от 2017 г., с която се провъзгласява за нищожно разрешително за строеж, издадено от Община Царево през 2007 г. за „Хотелски комплекс „Корал резидънс“ – апартаментна хотелска сграда В 3“. Самото строително разрешително е презаверявано два пъти – през 2010 и през 2016 г.

За целия комплекс са проведени общи екологични процедури, които са показали, че строежът няма да навреди на природата и биологичното разнообразие. Окръжната прокуратурата, обаче, протестира строителното разрешително, защото е „допуснато грубо нарушаване и неспазване на разпоредбите на Конституцията, ЗУТ, ЗООС, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и ЗБР“. Строителната инспекция провъзгласява издаденото разрешително за нищожно, защото ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда - б.а.) е изтекла (извършена е през 2004 г.), трябвало е да се направи екологична оценка и оценка за съвместимост, в имота има сиви дюни. Наличието на дюни се потвърждава в съдебното дело и със специализираната карта.

Според бургаските магистрати, част от нормите, които трябва да се прилагат, не са били приложими към момента на издаване на строителното разрешително. Отделно, парцелът е урбанизирана територия и не е задължителна ОВОС, не попада и в защитена територия. Съдът е категоричен, че не може строителното разрешително да бъде обявено за нищожно на база на тези основания.

РДНСК обжалва това пред Върховния Административен Съд. С решение, публикувано на 10 януари 2019 г., магистратите потвърждават тезите на своите колеги от Бургас. Посочват, че липсват доказателства, към издаването на разрешителното, за наличието на дюни на плаж „Лозенец Кум Кашла“.

Това далеч не е единственото решение в тази насока.

2. Аналогично е произнасянето на Бургаския административен съд за „Хотелски комплекс „Корал резидънс“ – апартаментна хотелска сграда С“, на 28 март 2018 г. РДНСК отново, с почти същите мотиви, отменя строителното разрешително, издадено през 2007 и отново презаверено през 2010 и 2017 г.

Решенията са идентични, издадени в един и същи ден от един и същи съдия – Диана Ганева.

РНДСК отново обжалва пред ВАС, които с подобни мотиви потвърждават решението на колегите си от Бургас на 15 ноември

3. През ноември 2009 г. Община Царево издава и разрешително за „Вертикална планировка и обслужващи частни улици и алеи“ към същия комплекс. То е презаверено през 2012 г. От РНДСК го провъзгласяват за нищожно през 2016 г. Фактите, които строителната инспекция сочи, са идентични, с идентични мотиви и съдът отмяна тяхната заповед. Решението е от 21 март 2017 г., то се обжалва пред ВАС. Върховните магистрати го потвърждават на 14 февруари 2018 г.

Сред основните мотиви на магистратите, които отменят заповедите са, че никъде няма доказателства, че дюните са били там, когато са давани строителните разрешителни или са се появили в последствие.

4. И още – ВАС потвърждават редица решения за същия комплекс – за обслужваща улица, за други части от ваканционното селище… Проверените от нас решения, всъщност първоначално са именно на бургаските магистрати. Делата са десетки, за всяка една част от ваканционното селище.

Над 30 дела са спечелени за „Корал Резидънс“, коментира бизнесменът Сава Чоролеев, един от собствениците в акционерното дружество, което стои зад проекта. Решенията на магистратите реално ни дават възможност да реализираме ваканционния комплекс, но той трябва да се преработи и няма да се случи в този си вид:

„Това, което ще се реализира, ще бъде в рамките на позволеното. Знаете, че в Зона „А“ са силно занижени параметрите. Строителството, като цяло, е разрешено, но с много големи ограничения. Сега, ние, спечелвайки, дали ще реализираме този проект или не, ние имаме право и на обезщетение. И, както се сещате, тези обезщетения ще ги платим пак всички ние. Държавата и обществото ще ги платим затова, че някой си е позволил съвсем недобронамерено и недоказано да спира инвестиционни намерения, защото имало внушения от страна на такива организации – псевдоприродозащитни“

Много се спекулираше, че ние разрушаваме природата, трябваше да се докаже, че това не е така и законността трябва да се спазва, добави Сава Чоролеев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъдиха предпроектното проучване за новата пожарна в Сливен

Направено е предпроектно проучване за новата пожарна в Сливен. То беше обсъдено на среща при кмета Стефан Радев днес. На нея присъстваха комисар Денчо Чомаков -  директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и негови колеги, главният архитект Виктор Дойчинов и експерти в Общината, както и представители на проектантската..

публикувано на 29.08.24 в 16:17

Кой трови ловните кучета в село Зидарово

Ловджии от село Зидарово излизат на протест в събота, заради поредния случай от миналата седмица на отровени ловни кучета. Това каза за БНР Бургас кметът на созополското село Христо Бардуков. Ловци са споделили, че разхвърлянето на отрова в покрайнините на населеното място продължава.  „Доколкото разбрах през годините има такава практика. Хора..

публикувано на 29.08.24 в 14:24

Задържаха украинец с пико в Бургас

27-годишен украинец, пребиваващ в Бургас е задържан за притежание на около 1 грам пико, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка в района на бургаската улица "Митрополит Симеон".  При претърсване на жилището му в ж.к. "Славейков" са намерени и иззети 20 грама марихуана.  Украинецът е задържан със заповед за задържане за срок до 24 часа. 

публикувано на 29.08.24 в 08:54

Иззеха автомобилите на 9 водачи, карали на наркотици или алкохол

За едно денонощие в Бургаска област са задържани 9 водачи, иззети са и автомобилите им, след като пробите им за употреба на наркотици и алкохол са положителни. Проверките са извършени в Бургас, Поморие, Несебър, Свети Влас, Ахелой и селата Житосвят и Ясна Поляна. 3 са случаите на шофьори задържани за употреба на кокаин и метаамфетамини в Поморие...

публикувано на 28.08.24 в 10:32

Айтозлия е в болница след взрив на газова бутилка

54-годишен айтозлия пострада след взрив на  газовата бутилка, докато използвал газовите котлони. Мъжът е с близо 50% изгаряния. Той  е транспортиран със специализиран превоз в клиниката по изгаряния във Варна с опасност за живота.  Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Айтос.

публикувано на 28.08.24 в 09:30

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи разследването на катастрофата с микробус мигранти

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи досъдебно производство, образувано за пътнотранспортно произшествие с микробус, при което е загинал водачът му - 19-годишен мъж от град Бяла Слатина. В  превозното средство освен загиналият са се движили 15 чужди граждани, за които има данни, че са влезли на българска територия в нарушение на закона...

публикувано на 27.08.24 в 17:33

В ареста остава турчин опитал да внесе в страната 10 бойни пистолета

Окръжният съд в Ямбол остави за постоянно в ареста турския гражданин, задържан при опит да влезе в страната, пренасяйки 10 бойни пистолета. 48 – годишният шофьор поиска от съда да бъде освободен и допълни, че съжалява за извършеното престъпление. 10 бойни пистолета в раница на шофьор са намерени на Митническия пункт "Лесово" Хилми Язаноглу..

публикувано на 27.08.24 в 15:42