Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас отделение по изгаряния ще има, въпросът е кога

| обновено на 25.02.19 в 14:06

 Само за два месеца - два смъртни случая  -млада жена от руенско село почина след като пострада при пожар,  възрастен мъж от св.Влас  почина  на първи януари, след като дни наред се бори за живота си след инцидент с пропан-бутан. И двамата се лекуваха във варненска клиника по изгаряния към ВМА. Тя поема от години  всички подобни случаи, след като в Бургас бе закрито отделението по изгаряния. Така пострадалите се водят първо до спешния център в бургаската болница и  след обработка на раните, с линейка се транспортират до другия морски град. В зависимост от сезона, метеорологичните условия и трафика, времето, което се губи в оказване на специализирана помощ, са около два часа. Естествено, изходът за всеки  един пациент е строго индивидуален, лечението зависи от степента на изгаряне, хроничните заболявания, имунитета, тъй като опасността да се развият  инфекции е голяма.
Близките на пострадалите също попадат във водовъртежа на здравната система. На първо място  да  осигурят кръводарители.Това трябва да стане само във Варненския кръвен център, даряване не може да бъде направено в Бургас. След като пациентът бъде изведен  от реанимация и преведен  в самата клиника,в тежките случаи, е задължително да бъде осигурен придружител.
 Не за първи път БНР- Бургас повдига темата кога ще има отделение в бургаската болница, която е сред най-натоварените в страната.През 2013 година, след инцидент с пострадали,  депутатите от ГЕРБ бяха направили официално запитване за отделението до тогавашния министър на здравеопазването Таня Андреева. През 2014 от здравното заведение бяха обявили, че се работи и такова ще има.
 Позицията на община Бургас е ясна, ние подкрепяме  разкриването, каза зам.- кметът е д-р Лорис Мануелян. Реализацията обаче е в дългосрочен план:
Това е въпрос, който в краткосрочен план не може да бъде решен, искат се средства и кадри. Трябва  специализиран персонал, за съжаление част от тези, които имахме си отидоха от този свят, други напуснаха. Това също ще представлява проблем.Но е заложено в дългосрочната стратегия. Трябва внимателно планиране на дейностите и на финансите.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

За да бъде създадено отново отделение, трябва да се намери лекар с тази специалност. По стандарт трябва да има двама такива, обясни д-р Бойко Миразчийски, директор на бургаската болница.Трябва да им бъдат създадени много добри условия на работа, което означава оборудване, а ние нямаме финансиране за такова, уточни той:

Миналата година водихме разговори с едни колеги, цял екип бяха.Те бяха готови да дойдат в Бургас от една софийска, водеща болница.Но в крайна сметка те се отказаха,защото нямаме никакво оборудване.Ние няма как да го закупим, ако го получим като дарение, ще е много добре.Трудно се хващат дарители на големи суми.Тук говорим за много големи суми. Отделението трябва да бъде модерно оборудвано.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ 


През 2013 година, след инцидент с няколко души, депутатите от ГЕРБ направиха официално запитване до тогавашния министър Таня  Андреева ще помогне ли държавата да бъде разкрито отделение.През 2014 идва обещанието да се намери решение. 5 години по-късно потърсихме отново народните представители.  Димитър Бойчев се ангажира да направят ново питане, тъй като отделението е важно  за бургаска област.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите малчугани  съм симптоми са били в групите при 5-6годишните,..

обновено на 10.05.24 в 18:03

Бургаската „Сърце и мозък“ издаде рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента. „Това изключително много ме възмути, защото като потребител на мен ми се ограничава изборът аз да..

публикувано на 10.05.24 в 15:14

Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш

От Здравната инспекция в Ямбол започват проверки на семейните лекари за изпълнението на имунизационния календар при децата и поставянето на ваксини срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при неглижиране на имунизационния календар или необосновано отлагане на поставянето на ваксини, разясни  директорът на Регионалната..

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Фондация "Стилиян Петров" дари медицинска апаратура на КОЦ- Бургас

Фондация "Стилиян Петров" закупи медицинска апаратура и оборудване и ги дари на 10 български болници, сред които е и КОЦ- Бургас. Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. В съобщение до медиите от лечебното заведение написаха:  " Филантропия е дума, която някои може би не знаят. Емпатия е друга..

публикувано на 09.05.24 в 15:27
Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Въвеждат се противоепидемични мерки срещу коклюш

Въвеждат се противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш със заповед на служебния здравен министър д-р Галя Кондева.  Те ще са в сила от днес до края на юли и включват възможността за безплатна диагностика с PCR тестове, които могат да се направят в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При случай на коклюш РЗИ ще предписва..

публикувано на 09.05.24 в 07:42

В РЗИ Бургас отваря врати кабинет за имунизация срещу коклюш за бременни

В РЗИ Бургас отваря врати кабинет за имунизация срещу коклюш за бременни. Това става възможно след заповед на  Министъра на здравеопазването.  В него могат да се преглеждат пациентки с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.  Работно време на кабинета: всеки работен ден от 10:00 – 14:00 часа 793 са..

публикувано на 08.05.24 в 15:43

Стягат извънредна сесия за общинската болница в Средец

Извънредна сесия в Средец се очаква да изясни въпросът за финансовото състояние на общинската болница в града.  Според кмета Иван Кичев 92% от приходите от медицинска дейност отиват за заплати на персонала. От здравното заведение отричат и твърдят, че болницата е финансово стабилна и на печалба.  Градоначалникът Иван Кичев заяви, че представения..

обновено на 08.05.24 в 12:32