В УМБАЛ Бургас вече има стая за родители на недоносени бебета (ОБНОВЕНА)(СНИМКИ)

| обновено на 08.04.19 в 14:29Първата в областта семейна стая за родители на недоносени деца беше открита в Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас. Тя дава възможност на родителите на тези бебета да прекарват повече време с тях. Стойността на даренията, за реализирането на тази стая е близо 12 хиляди лева. 

Стаята, което може да се използва от днес в неонатологията на бургаската болница е създадена изцяло с помощта на дарители, а идеята за нея е от две години, обясни началникът на отделението д-р Стилияна Томова
„Идеята на тази стая е да се осъществи контакт между родителя и недоносените, преждевременно родените бебета, защото този контакт е много важен. Особено във възстановителния процес, защото и родителите имат нужда да преодолеят травмата от раждането на тези деца. Да свикнат  с тях всеки ден и да бъдат уверени и  спокойни, когато си отидат на по-късен етап с бебетата вкъщи“, посочи още д-р Томова. По думите ѝ, няма фиксирани часове, в които родителите да могат да използват тази стая.

Само една благотворителна инициатива е била достатъчна,  за да се съберат нужните средства, сподели Красимира Узунова от International inner wheel club:

"Това е един съвместен проект, на нашия клуб, на неонатологичното отделение и фондация "Нашите недоносени деца". Средствата събрахме чрез благотворително мероприятие. Около 3 000 лв събрахме само ние. Отне ни близо 2 месеца даа организираме и реализираме благотворителното мероприятие през февруари. малко преди този проект реализирахме друг, във Второ детско отделение, за децата болни от диабет"...

Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръводаряване на Цветница

В деня на големия християнски празник Цветница за 16-и пореден път в цялата страна ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.Кампанията е под надслов: "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!" Инициативата се организира от Националния център по трансфузионна хематология, Министерство на..

публикувано на 21.04.19 в 08:46

12 нови апарата за Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас

С 12 нови апарата вече работи Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас. Те са купени с целеви средства от Министерството на здравеопазването, като стойността на обществената поръчка е 249 000 лв. без ДДС. Това е добра новина за всички 120 пациенти на Отделението по хемодиализа, които търпяха неудобства заради старите и развалящи се..

публикувано на 18.04.19 в 17:18

Димитър Николов: Бургас ще има Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

На свое заседание днес правителството даде "зелена светлина" за откриването на медицински факултет в Бургас. На него присъства и кметът Димитър Николов. Министерският съвет предлага на Народното събрание да се открие медицински факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Той се създава по предложение на ръководството на висшето училище, въз..

обновено на 17.04.19 в 19:08

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти в Бургас (СНИМКИ)

До 19 април ще продължат ежедневните протести на медицинските специалисти пред бургаската болница. След това, обмислят да преминат към ефективни стачни действия. Те ще се включат и в националния протест на 15 май в София.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с тях.  Нито едно от общо 8-те искания, които са вписани в декларацията до..

публикувано на 17.04.19 в 15:41

Безплатно обучение за бургаски родители по първа долекaрска помощ за бебета и малки деца

Бургаски  родители ще преминат обучение по първа долекaрска помощ за бебета и малки деца. Това ще се случи по време на безплатния семинар на най-голямото училище за бременни и родители в град Бургас – „Мама знае най-добре“. Родителите ще получат практически съвети как да се справят в екстремни ситуации, касаещи живота и здравето на децата...

публикувано на 17.04.19 в 14:35

Медицинските специалисти в Сливен също са недоволни от отпуснати средства

Медицинските сестри не са удовлетворени от отпуснатите от правителството 50 милиона лева за увеличаване на заплатите и ще настояват за 1120 лева стартова заплата. Това обяви лидерът на протестиращите в Сливен медицински сестри Надежда Маргенова. Според нея трябва цялостна реформа в сектора, а не проблемите да се решават на парче.  Маргенова коментира,..

публикувано на 10.04.19 в 18:24
протест на медицинските специалисти, УМБАЛ Бургас

Добринка Христова: Ние живеем в здравните заведения и понякога се прибираме вкъщи

Въпреки  днешното обещание на здравното министерство за увеличение на минималната работна заплата на 950 лева, медицинските специалисти от Бургас продължават своите протестни действия. Те са всеки ден в 12 часа пред сградата на бургаската болникца. Това каза за БНР Бургас медицинската сестра Добринка Христова: "Докато не се случи, не..

публикувано на 10.04.19 в 15:15