Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бургасбус“ отново на загуба, „Чистота“ с над 1 милион лева приходи за 2018 г.

| обновено на 15.05.19 в 08:12

Над 500 000 лв. е загубата на общинското предприятие „Бургасбус“ за миналата година. Това показват данните от публикувания отчет на общинските еднолични търговски дружества за 2018 г. През май миналата година стана ясно, че заради въвеждането на проекта за Интегриран градски транспорт, "Бургасбус" е на загуба от близо 4 милиона лева. След това бяха въведени мерки за оздравяване на предприятието, сред които беше и поскъпването на билета за градския транспорт. Уверенията на местната администрация бяха, че в края на 2018 г. "Бургасбус" дори ще бъде на печалба.

Според сегашния доклад, внесен от зам.-кмета Красимир Стойчев, за 2018 година дружеството е намалило загубите с 3 369 000 лв. спрямо предходната година, което 86 %. Въпреки това приходите не компенсират извършените разходи. „Увеличените приходи от продажби с 14 % спрямо 2017 г. са основно: от транспортни услуги  - с 12 %, от автогарово обслужване – с 13 %, услугите от сервизна дейност са увеличени 19 пъти , а от продажба на горива с 24 %“, пише още в отчета. Посочва се и че дружеството е направило инвестиции със собствени средства, сред които ремонт на Автогара „Запад“, отделени са средства в интегриране на системата за контрол и управление на масовия градски транспорт, закупен е и програмен продукт. Всичко това е остойностено на 523 000 лв. И през тази година ще продължи обновяването на автобусите, като за целта ще се търсят средства от европейски проекти.

В Общинския съвет е внесена и друга докладна записка за избор на управител на „Бургасбус“. Причината е, че договорът с досегашния Петко Драгнев изтича на 13 юни. Зам.-кметът Красимир Стойчев предлага отново той да бъде назначен на тази длъжност за следващите три години. „В периода на управление на Петко Драгнев се извърши пълна модернизация на градския транспорт, дружеството работи усилено за подобряване качеството на транспортната услуга, модернизиране и обновяване на автобусния парк. През настоящата година значително се подобри финансовият резултат“, се посочва в мотивите на предложението.  

Бившето вече общинско предприятие „Хляб и хлебни изделия“ също завършва 2018 г. на загуба. Въпреки че през 2016 г. и 2017 г. то е било на печалба, то за миналата година загубите са в размер на 308 000 лв. От администрацията припомнят, че са предприети мерки за оздравяване на дружеството, но заради задълженията към доставчици те не са дали резултат. След това се проведе процедура по вливане на „Хляб и хлебни изделия“ в друго общинско дружество „Бургаски пазари“.

Сред предприятията, които отчитат загуби за предходната година е и „Медицински център III“. Те са в размер на 34 000 лв. През 2017 г. обаче те са били значително по-големи, в размер на около 1 млн. лв. На загуба завършва 2018 г. и „Специализираната болница за активно лечение по ПФЗ – Бургас“ (26 000 лв.)

Всички останали общински дружества завършват годината на пчелаба. Най-добри показатели отчита „Чистота“ ЕООД - над 1 500 000 лв., „Обреден комплекс“ – близо 150 000 лв. и „Бургаски пазари“ – над 100 000 лв.

При част от предприятията, които са на печалба, прави впечатление, че тя е намаляла значително в сравнение с 2017 г. Такъв е примерът с „Комплексния онкологичен център“. За 2018 г. дружеството отчита печалба от 48 000 лв, а за 2017 г. тя е била близо 1 млн. лв. „Намалението на печалбата е в резултат на увеличените разходи за външни услуги за поддръжка на оборудване за софтуер с 542 000 лв., 409 000 лв. разходи за възнаграждения и 41 000 лв. за външни медицински услуги. Увеличените общи приходи от 6 % са в резултат основно от приходи от продажби по договор с РЗОК, в размер на 1 492 000 лв.“, поясняват в докладната записка. Там се посочва, че  дружеството е стабилно, задълженията се покриват с наличните активи, а финансирането на дейността се извършва изцяло със собствени средства.

Обратна е тенденцията при „Центъра за психично здраве“. През 2017 г. дружеството е завършило с печалба от 1 000 лв, а през миналата година тя е била 20 000 лв. Причината за това са увеличените приходи от финансиране от Министерството на здравеопазването. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима инвеститори с интерес към Бургас

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията на..

публикувано на 23.04.24 в 10:20

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15