„Бургасбус“ отново на загуба, „Чистота“ с над 1 милион лева приходи за 2018 г.

| обновено на 15.05.19 в 08:12

Над 500 000 лв. е загубата на общинското предприятие „Бургасбус“ за миналата година. Това показват данните от публикувания отчет на общинските еднолични търговски дружества за 2018 г. През май миналата година стана ясно, че заради въвеждането на проекта за Интегриран градски транспорт, "Бургасбус" е на загуба от близо 4 милиона лева. След това бяха въведени мерки за оздравяване на предприятието, сред които беше и поскъпването на билета за градския транспорт. Уверенията на местната администрация бяха, че в края на 2018 г. "Бургасбус" дори ще бъде на печалба.

Според сегашния доклад, внесен от зам.-кмета Красимир Стойчев, за 2018 година дружеството е намалило загубите с 3 369 000 лв. спрямо предходната година, което 86 %. Въпреки това приходите не компенсират извършените разходи. „Увеличените приходи от продажби с 14 % спрямо 2017 г. са основно: от транспортни услуги  - с 12 %, от автогарово обслужване – с 13 %, услугите от сервизна дейност са увеличени 19 пъти , а от продажба на горива с 24 %“, пише още в отчета. Посочва се и че дружеството е направило инвестиции със собствени средства, сред които ремонт на Автогара „Запад“, отделени са средства в интегриране на системата за контрол и управление на масовия градски транспорт, закупен е и програмен продукт. Всичко това е остойностено на 523 000 лв. И през тази година ще продължи обновяването на автобусите, като за целта ще се търсят средства от европейски проекти.

В Общинския съвет е внесена и друга докладна записка за избор на управител на „Бургасбус“. Причината е, че договорът с досегашния Петко Драгнев изтича на 13 юни. Зам.-кметът Красимир Стойчев предлага отново той да бъде назначен на тази длъжност за следващите три години. „В периода на управление на Петко Драгнев се извърши пълна модернизация на градския транспорт, дружеството работи усилено за подобряване качеството на транспортната услуга, модернизиране и обновяване на автобусния парк. През настоящата година значително се подобри финансовият резултат“, се посочва в мотивите на предложението.  

Бившето вече общинско предприятие „Хляб и хлебни изделия“ също завършва 2018 г. на загуба. Въпреки че през 2016 г. и 2017 г. то е било на печалба, то за миналата година загубите са в размер на 308 000 лв. От администрацията припомнят, че са предприети мерки за оздравяване на дружеството, но заради задълженията към доставчици те не са дали резултат. След това се проведе процедура по вливане на „Хляб и хлебни изделия“ в друго общинско дружество „Бургаски пазари“.

Сред предприятията, които отчитат загуби за предходната година е и „Медицински център III“. Те са в размер на 34 000 лв. През 2017 г. обаче те са били значително по-големи, в размер на около 1 млн. лв. На загуба завършва 2018 г. и „Специализираната болница за активно лечение по ПФЗ – Бургас“ (26 000 лв.)

Всички останали общински дружества завършват годината на пчелаба. Най-добри показатели отчита „Чистота“ ЕООД - над 1 500 000 лв., „Обреден комплекс“ – близо 150 000 лв. и „Бургаски пазари“ – над 100 000 лв.

При част от предприятията, които са на печалба, прави впечатление, че тя е намаляла значително в сравнение с 2017 г. Такъв е примерът с „Комплексния онкологичен център“. За 2018 г. дружеството отчита печалба от 48 000 лв, а за 2017 г. тя е била близо 1 млн. лв. „Намалението на печалбата е в резултат на увеличените разходи за външни услуги за поддръжка на оборудване за софтуер с 542 000 лв., 409 000 лв. разходи за възнаграждения и 41 000 лв. за външни медицински услуги. Увеличените общи приходи от 6 % са в резултат основно от приходи от продажби по договор с РЗОК, в размер на 1 492 000 лв.“, поясняват в докладната записка. Там се посочва, че  дружеството е стабилно, задълженията се покриват с наличните активи, а финансирането на дейността се извършва изцяло със собствени средства.

Обратна е тенденцията при „Центъра за психично здраве“. През 2017 г. дружеството е завършило с печалба от 1 000 лв, а през миналата година тя е била 20 000 лв. Причината за това са увеличените приходи от финансиране от Министерството на здравеопазването. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

С ценни находки приключва археологическия сезон на "Кабиле"

Приключва архологическото лято в Националния резерват "Кабиле" край Ямбол. В тазгодишните проучвания се включиха студенти и архолози от Регионалния исторически музей.  И тази година акцент в проучванията в античния град е мястото, съдето е бил разположен римският военен лагер. Изцяло проучен етрибунориума, сградата в която се е помещава командването на..

публикувано на 20.10.19 в 13:24

Подписка срещу бъдещ завод в Малко Търново

Подписка срещу изграждане на инсталация за газификация на отпадъци е започна в Малко Търново днес. Притесненията на инициаторите са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции. Качили сме информацията на страницата на общината, коментира пред БНР-Бургас изпълняващият длъжността..

публикувано на 18.10.19 в 14:08

Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"

Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“.  Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при..

публикувано на 17.10.19 в 16:10

Японска компания проявява интерес към търговия с България

Представители на японска компания за търговия проявяват интерес към държавите в Източна Европа. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се срещна с  Юкио Миягаки, Киоко Миягаки и Юки Миягаки. Бизнесмените, че искат да промотират възможностите на японския пазар. През последните години японските туристи познават България предимно..

публикувано на 17.10.19 в 15:20

Община Несебър участва в среща между бизнеса и местната власт

Община Несебър взе участие в  седмата работна среща между бизнеса и местната власт в Пампорово. Тя се организира  от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА).  Несебър се представи с презентация на тема екология, екотуризъм и екологичните мерки, осъществяващи се на територията на общината и с кратък филм,..

публикувано на 17.10.19 в 13:38

Електроразпределителното дружество събира нов Клиентски съвет

В периода до края на тази година EVN България набира кандидати за участие в новия мандат на Клиентски съвет на компанията. Това е избрана група от клиенти, които участват в дискусии с представители на EVN България. Новият състав на Клиентски съвет ще бъде за периода до края на 2021 г.   Участниците в Клиентски съвет имат възможност да..

публикувано на 17.10.19 в 12:15

Започва санирането на бившия Медицински пансионат в Поморие

Започва санирането на Административната сграда за обществено обслужване в Поморие, известна като Медицинския пансионат. Дейностите ще бъдат изпълнени по проект по Оперативна програма “Региони в растеж”. От Общината информират, че целта е да се подобри енергийната ефективност на сградата и тя да достигне клас на енергопотребление „А“. Това ще доведе..

публикувано на 17.10.19 в 11:42