„Бургасбус“ отново на загуба, „Чистота“ с над 1 милион лева приходи за 2018 г.

| обновено на 15.05.19 в 08:12

Над 500 000 лв. е загубата на общинското предприятие „Бургасбус“ за миналата година. Това показват данните от публикувания отчет на общинските еднолични търговски дружества за 2018 г. През май миналата година стана ясно, че заради въвеждането на проекта за Интегриран градски транспорт, "Бургасбус" е на загуба от близо 4 милиона лева. След това бяха въведени мерки за оздравяване на предприятието, сред които беше и поскъпването на билета за градския транспорт. Уверенията на местната администрация бяха, че в края на 2018 г. "Бургасбус" дори ще бъде на печалба.

Според сегашния доклад, внесен от зам.-кмета Красимир Стойчев, за 2018 година дружеството е намалило загубите с 3 369 000 лв. спрямо предходната година, което 86 %. Въпреки това приходите не компенсират извършените разходи. „Увеличените приходи от продажби с 14 % спрямо 2017 г. са основно: от транспортни услуги  - с 12 %, от автогарово обслужване – с 13 %, услугите от сервизна дейност са увеличени 19 пъти , а от продажба на горива с 24 %“, пише още в отчета. Посочва се и че дружеството е направило инвестиции със собствени средства, сред които ремонт на Автогара „Запад“, отделени са средства в интегриране на системата за контрол и управление на масовия градски транспорт, закупен е и програмен продукт. Всичко това е остойностено на 523 000 лв. И през тази година ще продължи обновяването на автобусите, като за целта ще се търсят средства от европейски проекти.

В Общинския съвет е внесена и друга докладна записка за избор на управител на „Бургасбус“. Причината е, че договорът с досегашния Петко Драгнев изтича на 13 юни. Зам.-кметът Красимир Стойчев предлага отново той да бъде назначен на тази длъжност за следващите три години. „В периода на управление на Петко Драгнев се извърши пълна модернизация на градския транспорт, дружеството работи усилено за подобряване качеството на транспортната услуга, модернизиране и обновяване на автобусния парк. През настоящата година значително се подобри финансовият резултат“, се посочва в мотивите на предложението.  

Бившето вече общинско предприятие „Хляб и хлебни изделия“ също завършва 2018 г. на загуба. Въпреки че през 2016 г. и 2017 г. то е било на печалба, то за миналата година загубите са в размер на 308 000 лв. От администрацията припомнят, че са предприети мерки за оздравяване на дружеството, но заради задълженията към доставчици те не са дали резултат. След това се проведе процедура по вливане на „Хляб и хлебни изделия“ в друго общинско дружество „Бургаски пазари“.

Сред предприятията, които отчитат загуби за предходната година е и „Медицински център III“. Те са в размер на 34 000 лв. През 2017 г. обаче те са били значително по-големи, в размер на около 1 млн. лв. На загуба завършва 2018 г. и „Специализираната болница за активно лечение по ПФЗ – Бургас“ (26 000 лв.)

Всички останали общински дружества завършват годината на пчелаба. Най-добри показатели отчита „Чистота“ ЕООД - над 1 500 000 лв., „Обреден комплекс“ – близо 150 000 лв. и „Бургаски пазари“ – над 100 000 лв.

При част от предприятията, които са на печалба, прави впечатление, че тя е намаляла значително в сравнение с 2017 г. Такъв е примерът с „Комплексния онкологичен център“. За 2018 г. дружеството отчита печалба от 48 000 лв, а за 2017 г. тя е била близо 1 млн. лв. „Намалението на печалбата е в резултат на увеличените разходи за външни услуги за поддръжка на оборудване за софтуер с 542 000 лв., 409 000 лв. разходи за възнаграждения и 41 000 лв. за външни медицински услуги. Увеличените общи приходи от 6 % са в резултат основно от приходи от продажби по договор с РЗОК, в размер на 1 492 000 лв.“, поясняват в докладната записка. Там се посочва, че  дружеството е стабилно, задълженията се покриват с наличните активи, а финансирането на дейността се извършва изцяло със собствени средства.

Обратна е тенденцията при „Центъра за психично здраве“. През 2017 г. дружеството е завършило с печалба от 1 000 лв, а през миналата година тя е била 20 000 лв. Причината за това са увеличените приходи от финансиране от Министерството на здравеопазването. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен комплекс в района на жп гарата на Поморие в момента не може да бъде построен

Земята в района на старата жп гара в Поморие е и на частни собственици,  в момента не можем да изградим там спортен комплекс. Това каза пред БНР - Бургас кметът Иван Алексиев. Част от терените са придобити от фирми, ние също имаме собственост, а в района имаше планове за строеж на високи сгради, коментира той: Аз като кмет и екипът ми не се съгласихме..

публикувано на 25.05.19 в 14:21

Николай Димитров откри ремонтираната поща и Център" Артиум" в Несебър

Кметът на Несебър Николай Димитров преряза лентите на два знакови за общината обекта – реконструираната сграда на пощата и Центъра за култура и образование „Артиум“. На събитието присъстваха зам- кметовете Виктор Борисов и Лазар Япаджиев, Лиляна Драгоева - директор “Регионално управление на югоизточен регион на Български пощи”, много граждани и гости на..

публикувано на 25.05.19 в 09:50

До края на тази година трябва да бъде разкрит още един команден център за борба с градушките

До края на тази година трябва да бъде разкрит още един команден център за борба с градушките, подобен на този, който бе открит в Хасково. Това обяви в Сливен министъра на земеделието Десислава Танева. Центърът ще бъде изграден в карловското село Тъжа, като част от проекта за национална противоградова защита.  Министър Танева коментира, че навсякъде по..

публикувано на 25.05.19 в 08:54

За пореден сезон отчитат недостиг на квалифицирани кадри в туризма

Недостиг на квалифицирани кадри за летния туристически сезон има и тази година, обясни концесионерът на плажа в бургаския квартал „Крайморие“ Николай Димитров: „Проблем има за намиране както на спасители, така и на обслужващия персонал – медицински персонал, сервитьори, чистачи, бармани. Във всяка една сфера. Много е трудно през..

публикувано на 22.05.19 в 17:42

Водна статуя и сцена в морето подготвя Община Царево за лятото

Усилено протича подготовката за туристическия сезон тази година по Южното Черноморие. Летни фестивали, водна статуя и нови паркове са сред новостите, които ще изненадат посетители тази година в община Царево. На много места се извършват дейности за подобряване на инфраструктурата, предвидили сме и богата културна програма, обясни кметът на..

публикувано на 22.05.19 в 16:34

Румен Драганов: През лято 2019 ще има стагнация, но не и драстичен отлив на туристи

Лято 2019 в туризма ще мине под знака на стагнацията, но драстичен отлив на туристи няма да има. Прогнозата за БНР-Бургас направи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов: „Ние запазваме числата в обемите, които сме имали миналата година, като хората които са в туризма ще харчат повече ще получават по – малко...

обновено на 22.05.19 в 09:30

Внимание, пчелари!

 От днес до 7-ми юни ще бъдат третирани терени срещу плевели. Предупреждават се пчеларите, че ще бъдат обхванати райони, надлъжни на железопътната линия от Айтос към Бургас. Това са зоните  около Айтос, Българово, Дружба, Долно Езерово,  гара Вл. Павлов.Обработката ще се  извършва на отстояние 6 метра от глава релса от двете страни от 8 часа до 16 45..

публикувано на 20.05.19 в 08:42