Тома Белев: Законът за Черноморското крайбрежие не решава проблема със собствеността на дюните

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предвижда глоба до 1000 лева за поставянето на шатра, палатка, навес или заслон върху дюни.  За паркирането или преминаването върху защитените пясъчни образувания санкцията е до 3 000 лева. Тома Белев от коалицията „За да остане природа в България” коментира:

"По закон се гарантира пешеходният достъп до плажовете. В момента депутатите искат това определение "пешеходен" да се премахне и да се гарантира до всеки плаж пълен достъп т.е моторни превозни средства до самия плаж. Това считаме за проблем, защото самите депутати са решили, че е допустимо, че може да паркираш лека кола върху ембрионалните дюни и това да не се наказва. Може да очакваме, че плажовете на България да станат едни прекрасни паркинги с множество коли."
Белев коментира още, че новият закон не решава проблема със собствеността на дюните. Много от тях сега са частна собственост, защото част от тях са заградени с дебели огради. 

Тома Белев от Асоциацията на парковете в българия и Коалиция „За да остане природа в България“ бе сред инициаторите, които изпратиха писмо до парламента и ресорната комисия с искания в осем точки. Сред тях да се използват предвидите в държавния бюджет средства за отчуждаване на останалите 1000 декара частни плажове и дюни, които са приватизирани или заменени като земеделски земи в нарушение на Конституцията в районите на Камчия, Шкорпиловци, Корал, Созопол, Бяла, Аркутино и Несебър. Белев отбелязва, че в Оперативна програма "Околна среда" все още има неизползвани 10 милиона лева за закупуване на имоти в Натура 2000 защитените зони – необходимо е само отваряне на тази мярка и добра воля на областните управи и общините. Настоява се още да бъдат премахнат различните устройствени режими между зараждащите дюни от една страна и сивите, белите и облесените дюни от друга страна, а всички видове дюни да са с обезпокоителен природозащитен статус - „застрашени“ от изчезване. 

Промените, които предизвикаха протести, днес ще бъдат гласувани в народното събрание. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка срещу бъдещ завод в Малко Търново

Подписка срещу изграждане на инсталация за газификация на отпадъци е започна в Малко Търново днес. Притесненията на инициаторите са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции. Качили сме информацията на страницата на общината, коментира пред БНР-Бургас изпълняващият длъжността..

публикувано на 18.10.19 в 14:08

Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"

Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“.  Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при..

публикувано на 17.10.19 в 16:10

Японска компания проявява интерес към търговия с България

Представители на японска компания за търговия проявяват интерес към държавите в Източна Европа. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се срещна с  Юкио Миягаки, Киоко Миягаки и Юки Миягаки. Бизнесмените, че искат да промотират възможностите на японския пазар. През последните години японските туристи познават България предимно..

публикувано на 17.10.19 в 15:20

Община Несебър участва в среща между бизнеса и местната власт

Община Несебър взе участие в  седмата работна среща между бизнеса и местната власт в Пампорово. Тя се организира  от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА).  Несебър се представи с презентация на тема екология, екотуризъм и екологичните мерки, осъществяващи се на територията на общината и с кратък филм,..

публикувано на 17.10.19 в 13:38

Електроразпределителното дружество събира нов Клиентски съвет

В периода до края на тази година EVN България набира кандидати за участие в новия мандат на Клиентски съвет на компанията. Това е избрана група от клиенти, които участват в дискусии с представители на EVN България. Новият състав на Клиентски съвет ще бъде за периода до края на 2021 г.   Участниците в Клиентски съвет имат възможност да..

публикувано на 17.10.19 в 12:15

Започва санирането на бившия Медицински пансионат в Поморие

Започва санирането на Административната сграда за обществено обслужване в Поморие, известна като Медицинския пансионат. Дейностите ще бъдат изпълнени по проект по Оперативна програма “Региони в растеж”. От Общината информират, че целта е да се подобри енергийната ефективност на сградата и тя да достигне клас на енергопотребление „А“. Това ще доведе..

публикувано на 17.10.19 в 11:42

Третата конференция SMARTOURISM.BG ще се проведе в Бургас

Днес и утре  в Експоцентър „Флора“ в Бургас ХВХ Консултинг   ще проведе третата конференция   SMARTOURISM.BG. Тя се организира   в партньорство с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Катедра „География на Туризма“ и Стопански факултет на..

публикувано на 17.10.19 в 08:32