Тома Белев: Законът за Черноморското крайбрежие не решава проблема със собствеността на дюните

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предвижда глоба до 1000 лева за поставянето на шатра, палатка, навес или заслон върху дюни.  За паркирането или преминаването върху защитените пясъчни образувания санкцията е до 3 000 лева. Тома Белев от коалицията „За да остане природа в България” коментира:

"По закон се гарантира пешеходният достъп до плажовете. В момента депутатите искат това определение "пешеходен" да се премахне и да се гарантира до всеки плаж пълен достъп т.е моторни превозни средства до самия плаж. Това считаме за проблем, защото самите депутати са решили, че е допустимо, че може да паркираш лека кола върху ембрионалните дюни и това да не се наказва. Може да очакваме, че плажовете на България да станат едни прекрасни паркинги с множество коли."
Белев коментира още, че новият закон не решава проблема със собствеността на дюните. Много от тях сега са частна собственост, защото част от тях са заградени с дебели огради. 

Тома Белев от Асоциацията на парковете в българия и Коалиция „За да остане природа в България“ бе сред инициаторите, които изпратиха писмо до парламента и ресорната комисия с искания в осем точки. Сред тях да се използват предвидите в държавния бюджет средства за отчуждаване на останалите 1000 декара частни плажове и дюни, които са приватизирани или заменени като земеделски земи в нарушение на Конституцията в районите на Камчия, Шкорпиловци, Корал, Созопол, Бяла, Аркутино и Несебър. Белев отбелязва, че в Оперативна програма "Околна среда" все още има неизползвани 10 милиона лева за закупуване на имоти в Натура 2000 защитените зони – необходимо е само отваряне на тази мярка и добра воля на областните управи и общините. Настоява се още да бъдат премахнат различните устройствени режими между зараждащите дюни от една страна и сивите, белите и облесените дюни от друга страна, а всички видове дюни да са с обезпокоителен природозащитен статус - „застрашени“ от изчезване. 

Промените, които предизвикаха протести, днес ще бъдат гласувани в народното събрание. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановява се естественият откос на свлачището в Сарафово

Възстановява се естествения откос на терена, който миналата година се свлече в Сарафово при наводнението, каза зам.- кметът Чанка Коралска. Получихме сигнал от граждани, които са притеснени как се работи на място. Комисията от експерти от "Геозащита" е направила оглед на терена: Те установиха, че в резултат на натрупването на строителни отпадъци по..

публикувано на 25.06.19 в 16:39

Земеделският министър открива жътвената кампания в община Сливен

Министърът на земеделието Десислава Танева ще открие жътвената кампания в Сливенско днес, съобщават от община Сливен. Ритуалът, свързан с началото на прибирането на зърнената реколта ще се състои в землището на село Жельо войвода. Началото е предвидено за 10.00 часа.  Георги Радев, председател на земеделски съюз „Хаджи Димитър“ Сливен и организатор на..

публикувано на 25.06.19 в 07:33

След три години чакане, нов банков клон бе открит в Ахтопол

Нов банков клон е открит днес в Ахтопол. През 2016 г. последната банка, която обслужваше района беше затворена , което създаде затруднения на жителите и гостите на 4 населени места.  Тогава те инициираха подписка, в която се включиха над 500 души с искане клонът да не прекратява дейност докато не се намери друг.  През тази година Общинският съвет в..

публикувано на 24.06.19 в 15:32

Утре стартира инициативата "Денят за вас"

Министерството на туризма стартира инициативата „Денят за вас“, която започва с участието на община Бургас на 25 юни. Проектът предвижда в един ден през лятото всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е да се привлекат повече посетители заради културно-историческите забележителности..

публикувано на 24.06.19 в 08:26

РИОСВ Бургас не одобри инвестиционно предложение за добив на скално–облицовъчни материали край котленското село Медвен

Експертният екологичен съвет при РИОСВ - Бургас на свое заседание на 20.06.2019 г. не одобри инвестиционно предложение „Добив на скално–облицовъчни материали от находище „Полето“, землище на с. Медвен, община Котел“. Решението на Експертния екологичен съвет е взето след преценяване възможността да бъдат нанесени значителни и труднопоправими щети на..

публикувано на 22.06.19 в 12:49

Община Сливен ще раздаде дърва на хората с увреждания

Община Сливен инициира дейности по подпомагане на хора с увреждания и предоставяне на дърва за огрев за зимния период 2019/2020 година. Определените количества смесени широколистни дърва за огрев /4 кубика/, ще бъдат разпределени за лица, отговарящи на следните условия: - лица с над 71% намалена работоспособност; - лица, подали заявление в..

публикувано на 22.06.19 в 10:55

Започна прибирането на зърнената реколта в Ямболска област

Започна прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Жътвата на ечемика стартира  в Община Тунджа, която разполага с близо1 млн. декара обработваема земя. Всяка година в общината се засяват около 350 000 дка с пшеница, а средните добиви са най- високите в ямболския регион. Таня Тодорова, зърнопроизводител от село Търнава признава, че стопанската..

публикувано на 22.06.19 в 08:15