Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха пет бургаски училища на Световния ден на кръводарителя

Ученици и преподаватели се включиха в кампанията на УМБАЛ "Това не си го правил"

Пет бургаски училища се включиха в първата по рода си у нас кампания за кръводаряване, насочена към дванайсетокласниците. Инициативата е на УМБАЛ-Бургас. Кампанията под мотото „Това не си го правил“ се радва на голяма популярност, стана ясно на церемонията по награждаването на участниците, която се състоя в централата на Областния съвет на БЧК на Световния ден на кръводарителя. Заместник-директорът на бургаската болница Светлозар Герогиев коментира:

„Когато има някакво събитие, за жалост най-често трагично-катастрофи с пострадали хора или родилки, нуждаещи се от кръв, тогава обществото е отзивчиво. Тогава желаещите да дарят кръв са стотици, но има други случаи, за които няма кой да помогне. Тогава разчитаме на осъзнатото, безвъзмездно кръводаряване.”

Д-р Георгиев изрази надежда, че кампанията ще бъде повторена догодина с още по-голям успех. Проектът бе насочен към зрелостници, които за първи даряват кръв и бе съпроводен от информационна кампания в бургаските училища, която се реализира със съдейство на д-р Светослав Тодоров от Спешното отделение на УМБАЛ.

Учебните заведения, включили се в хуманната акция са, ПГТ "Асен Златаров", ПГСАГ "Кольо Фичето", АЕГ "Гео Милев", ПГЧЕ "Васил Левски" и Търговска гимназия. Директори и преподаватели получиха грамоти.

Силвия Пехливанова, директор на Професионалната гимназия  по туризъм сподели:

„Водила съм ученици и сме присъствали на обработка, съхранение и използване на кръвта. Искрено останах впечатлена, че толкова много ученици и преподаватели откликнаха и се включиха. Това е пътят, не трябва да се прекъсва нещо така успешно стартирало, трябва да се превърна в бургаски модел на благотворителност и възпитание.”

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия  по строителство, архитектура и геодезия допълва:

„Знаем, че трябва да се дарява. Случи се така, че за наши ученици се търси в даден инцидент. Благодаря ви, че инициирахте това доброволчество, което се мотивира и гради в младото поколение.„

Преподавателят по история Любомир Георгиев е сред онези, които откликват с личния си пример:

„Не можем само да говорим патетично и да изискваме от децата. Най-важното е самият ти да дадеш личен пример, да видят, че не е страшно. Те са на 18 години и им е за първи път, а на мен за девети. Обяснихме им, че има много хора в нужда за които никой не се отзовава, след това личния пример и имаше резултат.”

7 700 души са дарили кръв през миналата година. От УМБАЛ днес отново припомниха, че доброволният акт може да спаси човешки живот и особено през летния сезон, когато  здравното заведение обслужва и туристите по цялото Черноморие, ще имат необходимост от ценната помощ на безвъзмездните кръводарители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15