Канадците от "Kutsi Merki" с наградата на ЮНЕСКО от фестивала „Атлиманска Огърлица“

Автор:
Снимка: Marin Marinov FB

За първи път участници от Канада да се включили в осмия международен фолклорен фестивал „Атлиманска Огърлица“ - Китен. Това разкри доц. Венцислав Димов, член на журито. Той допълни, че е имало представители и на почти всички български фолклорни области.

"Две награди връчваме извънредни с проф. Лозанка Пейчева. Едната е на Националния съвет за традиционна музика към ЮНЕСКО. Тя отива при музикалната група "Kutsi Merki" от Монреал, които представиха своите инспирации от българския фолклор с международния език, както и на джаз музиката. 

Специалната награда, която връчвам отиде при една уникална група "Факийските бялки". Те са от с. Факия, община Средец, води ги Милка Вълкова. Те ни накараха да занемеем, когато ни представиха обичая Еньова буля, характерен за Странджа."

Според проф. Димов на сцената изпълнителите са се чувствали не като на конкурс, а като сред приятели, хора които пазят традициите на България.


Изключително силен беше осмият международен фолклорен фестивал „Атлиманска Огърлица“ в Китен. Това коментира в ефира на БНР Бургас кметът на Приморско Димитър Германов в последния ден на проявата. Той припомни, че в събитието се включиха повече от 280 участници.

"Имах възможността възможността и удоволствието да наблюдавам невероятните изпълнения. Много затруднено жури. Според мен, всяка година летвата се вдига все повече. Адмирация на организаторите в лицето на невероятната Златка Ставрева. Наистина тази жена изгаря в това, което прави и го прави много качествено. 
С този фестивал идеята ни е да презентираме националното фолклорно богатство, да дадем възможност на другите да се представят, това е и част от туристическия бизнес."

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Арт поток 2019" - фестивалът на изкуствата за четвърти път на морския бряг

Фестивалът „Арт Поток“ се открива днес за четвърта поредна година.Театрални постановки, представяния на книги и филми, изложби и детска лятна арт академия са събитията предвидени до 29 юли и ще се провеждат в Царево и Лозенец.  Акцент в интересната програма е спектакълът „Актрисата“, с участието на Стефан Данаилов и Аня Пенчева, които ще се..

обновено на 19.07.19 в 09:07

Детски празник и народни борби за празника на село Маринка

С детски празник, народни борби, футболен турнир и празничен концерт ще отбележи село Маринка своя празник. Празничните прояви са предвидени за 19 и 20  юли, съобщиха от Община Бургас.  Организатори са кметството и НЧ "Съзнание - 1927". ПРОГРАМА 19 юли 19.00 часа - Детска дискотека 20 юли 10.30 часа - Народни борби / в парка/ 18.00 часа..

обновено на 19.07.19 в 08:18

С изложбата "MORE" ще бъде обявено началото на "Бургас филм фест"

Изложбата "MORE" на талантливия фотограф Кирил Пейчев анонсира БУРГАС ФИЛМ ФЕСТ на 18 юли в Галерия "БАЕВ". Експозицията, на която куратор е режисьорът Иглика Трифонова, ще бъде открита от 19.00 часа. Идеята на организаторите е двете изкуства да вървят ръка за ръка, а фестивалът да бъде платформа за изява на млад български творец. Кирил..

обновено на 18.07.19 в 09:19

Академик Цветан Гайд представя в Бургас древните технологии и познание в тракийските хроники

„Древните технологии и Познание на предците в Тракийските Хроники“ е тема на срещата с академик Цветан Гайд, директор на Института по Т-наука, която ще се проведе днес в Бургас. Тракийските хроники са извор за познанието на древните ни предци от самите тях, обясни той. Те са актуални и днес, добави академикът. "Всичките им борби с проблеми в..

публикувано на 18.07.19 в 09:17
Официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров се състоя на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина.

Концерт във Флората с творбите на Панчо Владигеров

"Класическо и автентично" е мотото на концерта, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Програмата на концерта е съставена изцяло от творби на големия български композитор. Събитието ще се проведе на 18 юли от 19:00 часа в Експоцентър "Флора" . В изпълнение на Милена Вълева - цигулка, и Александър Колев - пиано, ще прозвучат авторски..

публикувано на 18.07.19 в 09:00

Представят "Актрисата" в Бургас

Хитовата постановка "Актрисата" с участието на Стефан Данаилов и  Аня Пенчева ще бъде представена в Бургас днес от 19:00 часа, на сцената на операта, съобщиха организаторите от  културна организация "Арт Ателие" и ПК"Ажур Пико". "Актрисата" несъмнено е театралното събитие за годината и се играе във всички градове в България при изключителен зрителски..

обновено на 18.07.19 в 08:57

Дни на Корея в Поморие

За първи път жителите и гостите на Поморие ще имат възможността да се докоснат отблизо до култура на Корея, да опитат традиционни ястия, да усвоят корейската азбука, изкуството на оригами и правилата на популярни корейски игри. Това ще се случи на 18 и 19 юли в рамките на Фестивала на корейската култура, чийто организатори са Община Поморие и СНЦ..

публикувано на 18.07.19 в 08:55