Канадците от "Kutsi Merki" с наградата на ЮНЕСКО от фестивала „Атлиманска Огърлица“

Автор:
Снимка: Marin Marinov FB

За първи път участници от Канада да се включили в осмия международен фолклорен фестивал „Атлиманска Огърлица“ - Китен. Това разкри доц. Венцислав Димов, член на журито. Той допълни, че е имало представители и на почти всички български фолклорни области.

"Две награди връчваме извънредни с проф. Лозанка Пейчева. Едната е на Националния съвет за традиционна музика към ЮНЕСКО. Тя отива при музикалната група "Kutsi Merki" от Монреал, които представиха своите инспирации от българския фолклор с международния език, както и на джаз музиката. 

Специалната награда, която връчвам отиде при една уникална група "Факийските бялки". Те са от с. Факия, община Средец, води ги Милка Вълкова. Те ни накараха да занемеем, когато ни представиха обичая Еньова буля, характерен за Странджа."

Според проф. Димов на сцената изпълнителите са се чувствали не като на конкурс, а като сред приятели, хора които пазят традициите на България.


Изключително силен беше осмият международен фолклорен фестивал „Атлиманска Огърлица“ в Китен. Това коментира в ефира на БНР Бургас кметът на Приморско Димитър Германов в последния ден на проявата. Той припомни, че в събитието се включиха повече от 280 участници.

"Имах възможността възможността и удоволствието да наблюдавам невероятните изпълнения. Много затруднено жури. Според мен, всяка година летвата се вдига все повече. Адмирация на организаторите в лицето на невероятната Златка Ставрева. Наистина тази жена изгаря в това, което прави и го прави много качествено. 
С този фестивал идеята ни е да презентираме националното фолклорно богатство, да дадем възможност на другите да се представят, това е и част от туристическия бизнес."

ВИЖТЕ ОЩЕ

Интерактивна историческа изложба гостува в Бургас

Бургас ще  е домакин на интерактивна изложба на исторически картини, скулптури и съкровища. От 29-ти октомври до 2-ри ноември всички жители и гости на град Бургас ще могат да се насладят на величието на предците ни в мола в комплекс "Славейков". Национално турне „Историческо величие“ ще посети всички 27 областни града в страната до..

публикувано на 17.10.19 в 17:44

"Снимка с Юки" е днешното заглавие на фестивала CineLibri

"Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов е днешното заглавие на фестивала CineLibri. Главни герои в нея са българин и японка, които се срещат в Канада. Там и двамата водят имигрантски живот, влюбват се един в друг и се женят. Те искат да имат дете и заминават за България, за да започнат инвитро процедури. В едно село двамата стават участници в..

публикувано на 17.10.19 в 15:32

Бургаските читалища представят съвременните изкуства за деца във фестивал

Музика, литература, театър и арт работилници ще предложат бургаските читалища в навечерието на Дeня на будителите. На 19 октомври от 10:30 часа в Експоцентър "Флора" читалищата ще представят пред публика своята дейност под формата на фестивал - ревю. Първото издание на инициативата бе през 2018 година. Фестивалът тази година събира представители на..

публикувано на 16.10.19 в 16:57

Филмът „Португалката“ с бонус прожекция на фестивала CineLibri

Организаторите на кино-литературния фестивал CineLibri правят подарък на любителите на киното с бонус прожекция на филма "Португалката". Тя ще се състои на 20 октомври, неделя, от 16:00 часа в Експоцентър "Флора". Режисьор и сценарист на историческата драма е Рита Азеведо Гомес. В ролите: Клара Риденщайн, Марчело Урджеге, Ингрид Кавен, Рита Дурои др...

публикувано на 16.10.19 в 15:23

Маринистът Йордан Маринов открива изложба навръх 75-тия си рожден ден

Картини, рисувани през седемдесетте години показва за първи път в изложба художникът Йордан Маринов. Маринистът открива днес богата експозиция навръх 75-тия си рожден ден в галерията на Дружеството на бургаските художници.  "Ретроспекция има, не всички картини съм ги правил тази година. Може би 10-15 са от сега, а другите са от по-назад в..

публикувано на 16.10.19 в 11:17

Регионалният музей в Бургас представя филма за концлагера Трикери

Регионален исторически музей - Бургас ще представи документалния филм "Концлагерът Трикери". Лентата съживява спомена за една трагедия, останала скрита за повечето българи поради настъпилите политически промени след войните. Филмът е заснет от екип от бургаски оператори и журналисти. През месец юни 1913 г. избухва трагичната за България,..

публикувано на 16.10.19 в 10:57

Представят мюзикъла „Целуни ме, Кейт!“ в Бургас

Мюзикълът „Целуни ме, Кейт!“ ще бъде представен днес от 19.00 ч. на сцената на Държавната опера в Бургас. Спектакълът е по мотиви от комедията „Укротяването на опърничавата“ от Уилям Шекспир. Диригент е Цанислав Петков, режисьор - Александър Текелиев, а хореографията е на Желка Табакова. Диригент на хора е Невена Михайлова. В мюзикъла ще..

публикувано на 16.10.19 в 08:36