Проведе се заключителният етап на националното тактическо учение „Ответен удар 2019“

Автор:

Заключителният етап на националното тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар 2019“ се проведе на 19 юни на полигон „Ново село“. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев прие строя и поздрави участниците. Гости на събитието бяха областният управител Чавдар Божурски, началникът на отбраната ген.Андрей Боцев, директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов, директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков.

Заключителният етап включваше демонстрации на тактически бойни действия с участието на механизирани роти от въоръжените сили на България, Северна Македония и Албания с осигурена евакуационна поддръжка от щурмови самолети СУ – 25 К и въртолети „Апачи“ и авиомедицинска евакуация с въртолет. На полигона бе показана бойна техника и бяха връчени сертификати на военнослужещите, участвали в обучението.

„Ответен удар 2019“ започна на 7 юни. В него участваха над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военно въздушните сили на Българската армия, механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ, пехотен взвод от Албания, пехотен взвод от Северна Македония, танков взвод и вертолети от Гърция. Те бяха обучавани на оперативна съвместимост, свързана с изпълнението на задачи на национално и съюзническо ниво при отбранителни операции в зоната на сигурност.

Демонстрациите от заключителния етап на подготовката бяха наблюдавани още от ген.майор Гари Клиф от Националната гвардия на щата Масачузетс, САЩ, ген.лейтенант Васко Гурчиновски - началник на Генералния щаб на армията на Северна Македония, ген.лейтенант Георгиос Камбас - началник на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановено е движението на автомобили край Каблешково и къмпинг Европа

Този следобед верижна катастрофа край Поморие затрудни преминаването на автомобили, след като  най-малко три коли се удариха край къмпинг „Европа“. Няма жертви, само материални щети, уточниха от Областната Дирекция на МВР в Бургас. По-рано днес микробус, който е превозвал петима чужденци от бургаското летище до к.к."Слънчев бряг" се е самозапалил...

обновено на 19.07.19 в 17:49

Двама пострадаха при катастрофа при отбивката за парк „Росенец“ (СНИМКИ) (ОБНОВЕНА)

Двама души пострадаха  при катастрофа между два автомобила по пътя от Созопол в посока Бургас, в района на пътен възел парк „Росенец“ около 14.00 ч днес. Хората са откарани в бургаска болница, обясни говорителят на полицията Цветелина Рандева. „Към момента на откарването им са били в контактно състояние, но все още нямаме данни за здравословното им..

обновено на 19.07.19 в 17:39

Приключи учението „PLATINUM LION 2019” на военния полигон "Ново село"

Приключи многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2019”  научебния полигон  "Ново село". На заключителната церемония днес полковник Марин Господинов подчерта, че  успешно са реализирани поставените задачи. Учението се провежда всяка година в Черноморския регион като част от съвместната програма за тренировки и обучение на Европейското..

публикувано на 19.07.19 в 15:17

Започва делото срещу Михаил Станчев убил Миджурина в Слънчев бряг

Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд обвиняемия Михаил Станчев, който миналото лято  застреля  Коста Николов - Миджурина, а тежко рани в лявото слепоочие Симона Тодорова.  “ Случаят е от 2 юни 2018 година пред хотела на убития бизнесмен в „Слънчев бряг“.  Стрелецът бе задържан на митнически пункт "Лесово", докато се опитвал да избяга в..

публикувано на 19.07.19 в 13:29
Отляво - надясно: Христо Тодоров, Георги Манев, Ангел Ангелов

Ловци искат незабавен лов на дива свиня, за да се ограничи чумата по прасетата

Ловци от Бургас и Средец се обявиха против готвените рестриктивни мерки за ограничаване на Африканската чума по свинете. По техните думи, ще бъде забранен достъпа до горите за лов, дърводобив, гъбарство. Те стартираха и национална подписка за незабавно започване на групов лов по дивата свиня, за да се намали популацията ѝ. Мерките,..

обновено на 18.07.19 в 17:05

Писателят Деян Димитров иска предсрочно освобождаване

Предсрочно освобождаване от Бургаския затвор иска писателят Деян Димитров . Той излежава 13-годишна присъда за убийство. В момента той е изтърпял 8 години от наказанието си. Съдът днес прие да бъдат разпитани двама затворници по делото, обясни адвокатът на Деян Димитров – Калин Коцев.  „Единият от тях ще докаже взаимоотношенията между..

публикувано на 18.07.19 в 16:48

Военното окръжие в Бургас обяви вакантни длъжности

Военното окръжие  ІІ степен в Бургас обявява , че  със заповед № ОХ-582/24.06.2019 г. на министъра на отбраната на Република България вакантните длъжности във Военновъздушните сили за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или  висши училища в страната и в чужбина.  1. За В.ф. 26720- Черноморец :   - Младши шофьор - 1;..

публикувано на 18.07.19 в 16:42