Около 15 % спад на полетите отчитат на Летище Бургас


По-слаб сезон с около 15 % в сравнение с миналата година отчитат на Летище Бургас. Въпреки това се наблюдава увеличение на пазара от Великобритания, Чехия, към края на годината се очаква да има ръст от Израел, обясни изпълнителният директор на бургаското летище Георги Чипилски. „За Великобритания ръстът е около 9 %, а за Чехия е около 4 %. Трябва да се има предвид, че месеците юли и август са пиковите месеци за Бургас. По план очакваме да компенсираме спада в пазарите от другите страни“, обясни той.

Чипилски посочи, че най-голям отлив тази година има от Германия. „До момента спадът от там е близо 44 %, а от Русия е 10 %“, поясни той. Отлив се наблюдава и от полския пазара. Въпреки очаквания спад до края на сезона с около 8-9 %, тази година отново се очаква Летище Бургас да посрещне тримилионен пътник.  „Планът, който имаме за момента е за 3 700 000 пътници до края на сезона“, уточни Чипилски.

Една от причините за по-малкото полети е, че нискотарифната компания Ryanair тази година е намалила полетите си към Летище Бургас. В момента компанията поддържа само 3 линии към Полша и Словакия. „Около 200 полета ще изпълни Ryanair тази година. През 2018 г. компанията изгради база на Летище Бургас, но в края на годината, те силно редуцираха програмата си“, обясни директорът на бургаското летище. Той допълни, че преговорите с компанията по първоначалната идея за поддържане на целогодишни линии продължават. Към момента обаче е ясно, че за тази година със сигурност Ryanair няма да поддържа линии през зимните месеци.

Георги Чипилски допълни, че през тази година има 9 нови авиокомпании на Летище Бургас. Те са от Великобритания, Русия, Украйна, България, Полша, Норвегия и Германия. Според него, това е добър знак за развитието на пазара и за интереса към Летище Бургас. Чипилски допълни, че авиокомпаниите се съобразяват с интереса на туристите към самите региони. „Тази година голяма част от туристите отново се върнаха към традиционните пазари като Турция, Гърция, Египет също се отвори тази година. Трябва да се положат много усилия от страна на всички в туристическата верига, за д бъдат отново привлечени тези пътници към нашия регион“, обясни той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Жельо Вардунски: Очакваме скоро разрешителното за строеж на околовръстния път на Камено

Последният етап от ремонтните дейности на пътя между селата Полски извор и Черни връх се извършва в момента. Това каза за БНР Бургас кметът на Камено Жельо Вардунски. На същия етап е и участъкът между селата Ливада и Константиново. Предстои да бъде издадено и разрешителното за строеж на околовръстният път на Камено, посочи той: "В момента..

публикувано на 21.08.19 в 14:44

Насърчават българите да открият Румъния за туризъм

Румъния е първи пазар за входящ туризъм за България. Близо 1 400 000 са визитите от северната ни съседка у нас за 2018 година. Ръстът е с 20 на сто по данни на Министерството на туризма. „Румънците имат интерес и към курортите, морето и планината, така и към кухнята и всички елементи на българското наследство,“  каза негово..

публикувано на 19.08.19 в 15:53

Тодор Георгиев: България вече не е морска държава

Изключването на България като собственик на морски флаг от Парижкия меморандум, на практика означава, че вече не сме морска държава. Това коментира пред БНР-Бургас Тодор Георгиев, собственик на шипинг – компания. Парижкият меморандум регламентира правилата за корабоплаване в Европейски води, поясни Тодор Георгиев. Информацията за това,..

публикувано на 19.08.19 в 14:12

От началото на лятото 25 хиляди туристи са посетили Острова, за целия сезон очакват 40 хиляди

През юли 15 хиляди туристи са посетили остров „Света Анастасия“ . Това е най – силния месец за туристическия комплекс, който от началото на сезона е бил разгледан от 25 хиляди души. "Най – многобройни са българските туристи, но късчето земя в морето край Бургас посещават и гости от цял свят" , съобщи управителят на Острова Павлин Димитров...

публикувано на 18.08.19 в 09:29

Кметовете на Царево и Приморско с идея да спонсорират НИМХ за по-точни прогнози

Лошите прогнози на синоптиците оказват влияние на туризма. Това смята кметът на Царево Георги Лапчев. Според него грешната прогноза подвежда хората, които пътуват от доста по-далеч. „Хората се плашат, предпочитат други дестинации. Говорихме си с кмета на Община Приморско Димитър Германов дали да не измислим специален бюджет, с който да подпомогнем..

публикувано на 16.08.19 в 17:42

Заради грешни прогнози за времето наематели на плажове търпят загуби

Наематели на плажове търпят загуби заради грешни прогнози за времето. Само за един уикенд, стопанинът на плажа в „Крайморие“ смята, че приходите му са намалели с 50% спрямо други дни. Именно тогава прогнозата е била за дъжд с гръмотевици, но времето е било слънчево. Това гони уикенд - туристите, посочи Николай Димитров. "Когато чуят..

публикувано на 16.08.19 в 08:24

Хоро, стихове и лимонада с билки за празника на остров "Света Анастасия"

Остров Света Анастасия отбелязва днес храмовия си празник. С хоро, много музика и поетичен рецитал туристическият комплекс изненада гостите си, решили да посетят в този ден единственото обитаемо късче земя по Българското Черноморие. Първите туристи бяха посрещнати под звуците на морска хармоника с лимонада с билки, която се прави в..

публикувано на 15.08.19 в 15:19