Има застой на пазара на труда

Снимка: Радио ВИДИНИма застой на пазара на труда за първите шест месец, спрямо същия период за миналата година, каза Живко Янакиев, директор на "Бюро по труда" в Бургас.

Със 200 души са се увеличили  новорегистрираните в "Бюро по труда"- Бургас за първите шест месеца тази година спрямо същия период през 2018 г. Със 150 по-малко са отпаднали от пазара на труда спрямо предходната година.

"Двата показателя, новорегистрирани и отпаднали, ако направим един по-обширен анализ за състоянието на пазара на труда - той е в застой, което не кореспондира на очакванията за оживление или развитие на икономиката. Ако трябва да говорим за причина, една от тях, разбира се, е по-слабия туристически сезон. Това няма как да не рефлектира върху пазара на труда", каза Янакиев.

Равнището на безработицата в края на юни е 2.8% като така Бургаска област е на второ място след София и преди област Варна. В региона най-ниска е безработицата в Поморие (0.97%), Несебър (0.99%) и Бургас (1.9%), а най-висока в Средец (9.7%) , Руен (7.7%), Сунгурларе (7.7%) и Малко Търново (7.2%). Спрямо месец май всички 13 общини в областта отчитат намаление, най-значително в Царево, Средец и Приморско и най-слабо в Камено, Бургас и Карнобат.

Има увеличение на търсенето на учители като в момента са обявени 108 свободни места за преподаватели по различни специалности на територията на община Бургас.

"На местно ниво Регионалното управление на образованието прие тенденция за обновяване на учителския състав", обясни Янакиев.

Длъжностите за които са обявени най-много свободни места са в туризма (857), като се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, бармани и администратори, 295 са незаетите места в промишелената дейност, 230 в търговията.  

Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Промени в условията за депониране на черупките от рапани затруднява бизнеса

Депонирането на черупките от рапани вече не може да става на общите сметища. Това създава проблем на фирмите, които се занимават с тяхното преработване. Това не е вреден продукт и не трябва да се третира по този начин, посочи изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „ Досега изхвърляхме черупките по разни сметища. Сега..

публикувано на 12.11.19 в 08:55

Научната фантастика – поглед в нашето умиращо бъдеще

Над 11 000 учени алармираха, че трябват спешни и навременни мерки, защото Земята се е запътила към екологичен колапс. В свой доклад те предлагат и крути мерки, сред които и спиране ръста на населението. В резултат на човешката дейност има особено обезпокоителни тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и..

публикувано на 11.11.19 в 13:23

Янчев: Няма да издам разрешение за завод за отпадъци в Малко Търново

Над 1 000 души са се подписали против изграждането на съоръжение за газификация на отпадъци в Малко Търново. Трите подписки вече са внесени в екоинспекцията. Няма да допусна подобно съоръжение и да издам строително разрешение за него, категоричен бе пред БНР-Бургас кметът Илиян Янчев. „Аз, като кмет, няма да го издам, нека да ме..

публикувано на 11.11.19 в 11:45

Безплатен курс по предприемачество започва в Бургас

Безплатен курс по предприемачество ще се проведе от 11 ноември в Бизнес инкубатора в Бургас. Предвиждат се 60 часа теория и практика за начините за  създаване на собствен бизнес. Занятията ще се провеждат понеделник и сряда - от 18:00 до 19:30, а в събота ще са от 10:00 до 17:00. Местата са ограничени и е необходимо предварително записване. Курсът..

публикувано на 10.11.19 в 11:43

Йордан Господинов, БГ ФИШ: Увеличената квота за улов на калкан е успех за страната ни

С 32 % е увеличена квотата за риболов на калкан през следващата година  за България и Румъния. Това стана ясно по време на 43-та годишна сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, която се проведе през седмицата в Атина. Двете страни, ще могат да ловят общо 150 тона калкан. Това е успех за страната ни, въпреки че според..

публикувано на 08.11.19 в 12:53

"За" и "против" ограничението в броя на животните в "задния двор"

 До три прасета ще могат да бъдат отглеждани в т.н заден двор и то при завишени хигиенни условия. Това са част от промените в наредба № 44, която регламентира животновъдните обекти.В момента тя е подложена на обществено обсъждане.Предложения за изменението й се приемат до 15-ти ноември.Част от измененията целят превенция срещу опасни заразни болести...

обновено на 07.11.19 в 16:48

НАП организира първия от поредица семинари в Бургас

НАП организира първия от поредица семинари в Бургас,   заради сроковете, които изтичат по спорната "Наредба Н-18". Тя предизвика масово недоволство, тъй като налага на търговците да въведат и да използват само лицензирания софтуер на приходната агенция. До края на този месец фирмите, независимо дали са или не са регистрирани по ДДС..

публикувано на 07.11.19 в 16:08