Има застой на пазара на труда

Снимка: Радио ВИДИНИма застой на пазара на труда за първите шест месец, спрямо същия период за миналата година, каза Живко Янакиев, директор на "Бюро по труда" в Бургас.

Със 200 души са се увеличили  новорегистрираните в "Бюро по труда"- Бургас за първите шест месеца тази година спрямо същия период през 2018 г. Със 150 по-малко са отпаднали от пазара на труда спрямо предходната година.

"Двата показателя, новорегистрирани и отпаднали, ако направим един по-обширен анализ за състоянието на пазара на труда - той е в застой, което не кореспондира на очакванията за оживление или развитие на икономиката. Ако трябва да говорим за причина, една от тях, разбира се, е по-слабия туристически сезон. Това няма как да не рефлектира върху пазара на труда", каза Янакиев.

Равнището на безработицата в края на юни е 2.8% като така Бургаска област е на второ място след София и преди област Варна. В региона най-ниска е безработицата в Поморие (0.97%), Несебър (0.99%) и Бургас (1.9%), а най-висока в Средец (9.7%) , Руен (7.7%), Сунгурларе (7.7%) и Малко Търново (7.2%). Спрямо месец май всички 13 общини в областта отчитат намаление, най-значително в Царево, Средец и Приморско и най-слабо в Камено, Бургас и Карнобат.

Има увеличение на търсенето на учители като в момента са обявени 108 свободни места за преподаватели по различни специалности на територията на община Бургас.

"На местно ниво Регионалното управление на образованието прие тенденция за обновяване на учителския състав", обясни Янакиев.

Длъжностите за които са обявени най-много свободни места са в туризма (857), като се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, бармани и администратори, 295 са незаетите места в промишелената дейност, 230 в търговията.  

Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегликташ - древен мегалитен комплекс, разположен на българското Черноморие край Приморско.

100 000 посещения на година реализира „Бегликташ“

Близо сто хиляди посещения на година реализира тракийското светилище „Бегликташ“. Това съобщи кметът на Приморско Димитър Германов, като припомни, че допреди няколко години те са били само около 10 хиляди. Общината прави всичко възможно за удължаването на сезона, но това е свързано и с инвестиции, посочи той. „Това е изключително сериозна..

публикувано на 21.09.19 в 18:09
Снимката е илюстративна.

Над 2000 чужденци са работили по Южното Черноморие тази година

2 029 са били чуждестранните сезонни работни по в района на област Бургас тази година. Техният брой е с близо 500 повече в сравнение с миналата година, обясни директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев. „97 % от тези хора са от страните от бившия СССР. 77 % от тях са украинци. Останалите са от Беларус, Молдова, Армения, Киргизстан...

публикувано на 21.09.19 в 15:58
Николина Ангелкова

Ангелкова: В област Бургас има значителен ръст на българските туристи

Ръст на българите, почивали това лято в област Бургас. Те са 15% повече от тези преди една година. Тези данни представи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея, този ръст компенсира значително по-малкия брой нощувки реализирани от чужденци.  Над 2 млрд лв са приходите за страната ни от международен туризма за периода юли и..

публикувано на 20.09.19 в 17:38

В Приморско започва изграждането на ново кръстовище

В Приморско започва изграждането на ново кръстовище с парко места, зеленина и подход към плажа. Ключовият за общината проект е на стойност 1.6 милиона лева и е изцяло финансиран от държавата. Първата копка направиха днес кметът Димитър Германов и бургаският депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. „Всяка една инвестиция, която е свързана..

публикувано на 20.09.19 в 15:02

Започна рекултивацията на спряното депо за битови отпадъци в Несебър

Кметът на Община Несебър Николай Димитров даде начало   на дейностите по рекултивация на спряното от експлоатация депо за битови отпадъци в землището на село Равда. Ще бъде извършена техническа и биологична рекултивация на засегнатите от сметището площи, с цел  максимално да се ограничи неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху..

публикувано на 20.09.19 в 14:23

Велоалея за Слънчев бряг изгражда община Несебър

Кметът на Несебър Николай Димитров даде старт на изграждането на два обекта на територията на общината.  Първият обект е велоалея, свързваща селищно образувание „Чолакова чешма“  с К.К. „Слънчев бряг“. Строежът е във връзка с инвестиционните намерения на Община Несебър за изграждане на удобна и безопасна алея за велосипедисти и..

публикувано на 20.09.19 в 13:25

Започна надпреварата за Годишните награди в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви начало на Годишните награди в туризма за 2019 г. Това ще е четвъртото издание на наградите, които за това време се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа за туризма през последните 12 месеца. "Очакваме тази година състезанието да е още по-оспорвано, така ще откроим..

публикувано на 19.09.19 в 17:28