Хотелите, които не са преценили ценовата си стратегия, излизат с намаления между 15 и 30%

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС
Туризмът стои стабилно през август, това е месецът, в който постигаме върха на сезона, на 3 август достигнахме средна заетост от 88 процента, отбелязва Румен Драганов от  Института за анализи и оценки в туризма:


"Ще имаме две дупки- едната е след първата деседневка, а другата е непосредствено преди края на месеца, тъй като от 1 септември отново започва по-интензивно посещение на черноморското крайбрежие.

Тази година независимо, че се явява по-слаба, по никакъв начин не променя общото добро състояние на туризма в този период."


Наблюдаваме в началото на август около 28 % от хотелите да обявяват намаления в рамките между 15 и 30%, в единични случаи имаме и по-големи намаления, стигат до 50 процента, но стабилните хотели 3, 4 и 5 звезди, които имат качествен туристически продукт, продължават да държат цена, те не само че се продават много добре но и много от тях легловата база е продадена до края на месеца, така че не стои въпросът за намаления. Такива наблюдаваме в хотели, които не са преценили правилно своята ценова стратегия, и сега се налага през август да правят намаления , но това не се практикува в туристическия бранш, тъй като се създават разочаровани туристи измежду тези които по-рано са записали своите почивки.

Заплахата за всички, които се занимават с туризъм в България е една и съща- стагнацията. Оскъпяването на консумативите, поскъпването на тока, повишението на цените от доставчици в резултат на поскъпването на ел.енергията плюс увеличаването на заплатите. Масово в туризма, независимо кой колко добре работи, тази година харчи повече в абсолютни числа. Това е и някакъв процент от предишните му обороти, а в проценти 17%. И независимо кой колко добре работи ще получава по- малко. Това по-малко е четири процента в следствие на тези варирания на цените и на това, че за да се поддържа конкурентна сред,а все пак падна голяма част от цените на допълнителните услуги. Независимо от всичко, туризма е разделен на няколко основни направления ,едното е свързано с плажната територия- Министерският съвет подписва договорите. От всички 234 плажа около 80 са дадени под наем, около 60 на концесия, останалите не се управляват, защото към тях не са проявили интерес концесионери, наематели. По отношение на частния бизнес, хотелите използват своята база- басейните чадърите, шезлонгите. Някои от тях закупуват от концесионерите определени периметри с шезлонги и чадъри  ги предоставят на туристите, но като цяло бизнесът, който в туризма е сто процента частен, когато става дума за хотелиерство ресторантьорство, изключвайки няколкото резиденции, почивни станции на народното събрание на министерството на отбраната, на правосъдието и други ведомства. Всичко останало работи на принципа, че пазарът определя цената. Затова когато казваме че имаме спад в туризма тук не трябва да упрекваме като цяла обща политика. Това е възможността, която имахме в последните три години след 2015 да покажем качество на туристическия продукт. Онези, които са успели да докажат качество на туристическия продукт, сега се радват на повече клиенти. Другите сега нямат клиенти. Трябва много ясно да преценим кого искаме да подпомагаме като маркетингово позициониране оттук нататък с пари от бюджета, тъй като по никакъв начин не трябва да се стимулира лошото качество.Чуйте повече в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

От началото на лятото 25 хиляди туристи са посетили Острова, за целия сезон очакват 40 хиляди

През юли 15 хиляди туристи са посетили остров „Света Анастасия“ . Това е най – силния месец за туристическия комплекс, който от началото на сезона е бил разгледан от 25 хиляди души. "Най – многобройни са българските туристи, но късчето земя в морето край Бургас посещават и гости от цял свят" , съобщи управителят на Острова Павлин Димитров...

публикувано на 18.08.19 в 09:29

Кметовете на Царево и Приморско с идея да спонсорират НИМХ за по-точни прогнози

Лошите прогнози на синоптиците оказват влияние на туризма. Това смята кметът на Царево Георги Лапчев. Според него грешната прогноза подвежда хората, които пътуват от доста по-далеч. „Хората се плашат, предпочитат други дестинации. Говорихме си с кмета на Община Приморско Димитър Германов дали да не измислим специален бюджет, с който да подпомогнем..

публикувано на 16.08.19 в 17:42

Заради грешни прогнози за времето наематели на плажове търпят загуби

Наематели на плажове търпят загуби заради грешни прогнози за времето. Само за един уикенд, стопанинът на плажа в „Крайморие“ смята, че приходите му са намалели с 50% спрямо други дни. Именно тогава прогнозата е била за дъжд с гръмотевици, но времето е било слънчево. Това гони уикенд - туристите, посочи Николай Димитров. "Когато чуят..

публикувано на 16.08.19 в 08:24

Хоро, стихове и лимонада с билки за празника на остров "Света Анастасия"

Остров Света Анастасия отбелязва днес храмовия си празник. С хоро, много музика и поетичен рецитал туристическият комплекс изненада гостите си, решили да посетят в този ден единственото обитаемо късче земя по Българското Черноморие. Първите туристи бяха посрещнати под звуците на морска хармоника с лимонада с билки, която се прави в..

публикувано на 15.08.19 в 15:19
Снимката е илюстративна.

Отново дебати около Наредбата за преместваемите обекти

Промените в Наредбата за преместваемите обекти отново породи дебати сред общинските съветници в Бургас. Докладната записка е внесена от Георги Дражев след като две процедури за избор на фирма за преместваема търговия паднаха в бургаския съд . Спорният момент е искането за провеждане на жребий, когато се подадени повече от едно заявление..

публикувано на 15.08.19 в 15:06

Представят в Бургас възможностите за инвестиции и партньорство между България и Италия

Българо-италиански бизнес форум за  възможностите за инвестиции и партньорство между България и Италия, ще се проведе на 12 септември в Бургас.. Сред организаторите на събитието са Индустриален и логистичен парк - Бургас, Конфиндустрия България, КРИБ - Бургас и Община Бургас. По време на форума ще бъдат представени успешните инструменти за нови..

публикувано на 15.08.19 в 12:47

Падна блокадата на пътя Сливен-Ямбол (ОБОБЩЕН) (ГАЛЕРИЯ)

Четиринадесетдневната блокада на пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре падна тази сутрин, след като полицията отстрани протестиращите от пътя. Блокадата бе против мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете. Протестът е прекратен със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев. Не се е стигнало до сблъсъци.  Организаторът на..

публикувано на 15.08.19 в 12:07