Хотелите, които не са преценили ценовата си стратегия, излизат с намаления между 15 и 30%

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС
Туризмът стои стабилно през август, това е месецът, в който постигаме върха на сезона, на 3 август достигнахме средна заетост от 88 процента, отбелязва Румен Драганов от  Института за анализи и оценки в туризма:


"Ще имаме две дупки- едната е след първата деседневка, а другата е непосредствено преди края на месеца, тъй като от 1 септември отново започва по-интензивно посещение на черноморското крайбрежие.

Тази година независимо, че се явява по-слаба, по никакъв начин не променя общото добро състояние на туризма в този период."


Наблюдаваме в началото на август около 28 % от хотелите да обявяват намаления в рамките между 15 и 30%, в единични случаи имаме и по-големи намаления, стигат до 50 процента, но стабилните хотели 3, 4 и 5 звезди, които имат качествен туристически продукт, продължават да държат цена, те не само че се продават много добре но и много от тях легловата база е продадена до края на месеца, така че не стои въпросът за намаления. Такива наблюдаваме в хотели, които не са преценили правилно своята ценова стратегия, и сега се налага през август да правят намаления , но това не се практикува в туристическия бранш, тъй като се създават разочаровани туристи измежду тези които по-рано са записали своите почивки.

Заплахата за всички, които се занимават с туризъм в България е една и съща- стагнацията. Оскъпяването на консумативите, поскъпването на тока, повишението на цените от доставчици в резултат на поскъпването на ел.енергията плюс увеличаването на заплатите. Масово в туризма, независимо кой колко добре работи, тази година харчи повече в абсолютни числа. Това е и някакъв процент от предишните му обороти, а в проценти 17%. И независимо кой колко добре работи ще получава по- малко. Това по-малко е четири процента в следствие на тези варирания на цените и на това, че за да се поддържа конкурентна сред,а все пак падна голяма част от цените на допълнителните услуги. Независимо от всичко, туризма е разделен на няколко основни направления ,едното е свързано с плажната територия- Министерският съвет подписва договорите. От всички 234 плажа около 80 са дадени под наем, около 60 на концесия, останалите не се управляват, защото към тях не са проявили интерес концесионери, наематели. По отношение на частния бизнес, хотелите използват своята база- басейните чадърите, шезлонгите. Някои от тях закупуват от концесионерите определени периметри с шезлонги и чадъри  ги предоставят на туристите, но като цяло бизнесът, който в туризма е сто процента частен, когато става дума за хотелиерство ресторантьорство, изключвайки няколкото резиденции, почивни станции на народното събрание на министерството на отбраната, на правосъдието и други ведомства. Всичко останало работи на принципа, че пазарът определя цената. Затова когато казваме че имаме спад в туризма тук не трябва да упрекваме като цяла обща политика. Това е възможността, която имахме в последните три години след 2015 да покажем качество на туристическия продукт. Онези, които са успели да докажат качество на туристическия продукт, сега се радват на повече клиенти. Другите сега нямат клиенти. Трябва много ясно да преценим кого искаме да подпомагаме като маркетингово позициониране оттук нататък с пари от бюджета, тъй като по никакъв начин не трябва да се стимулира лошото качество.Чуйте повече в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германски и български бизнес със среща в Бургас

Започва германо-български икономически форум в Бургас точно в 10:00 часа в административната сграда на Индустриалния и логистичен парк. В него ще участват представители на Баварското министерство за икономика, регионално развитие и енергетика, Германската агенция за инвестиции, Индустриално-търговската камара в Констанц, Сдружение Източна Европа..

публикувано на 14.10.19 в 07:50

Министър Десислава Танева: "Всички помощи ще се платят до Коледа на селските стопани"

До Коледа ще бъдат изплатени всички помощи към селските стопани в страната, обяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на 15-тото Национално изложение на животновъдите в България, край Сливенски минерални бани. Очаква се близо милиард лева да бъдат изплатени на земеделци и животновъди  от европейските фондове и държавни средства,..

публикувано на 12.10.19 в 16:03

Кредитен експерт: "Задържат се цените на жилищата в Бургас"

Цените на жилищата в Бургас, след големия скок през лятото, спряха да растат.Това заяви експертът по ипотечно керидитиране Тихомир Тошев. „Това, което виждаме и е хубаво, че ръстът на цените се успокоява и в Бургас,   и в другите големи градове. Видяхме, че в Бургас ръстът в отделните квартали се движеше между два и осем процента. В..

публикувано на 12.10.19 в 15:28

Започва почистване на бетонирания участък на река Тунджа край Ямбол

Почистване на бетонирания участък на река Тунджа в рамките на град Ямбол предстои да стартира в началото на следващата седмица. Поръчката за тази дейност бе обявена преди две години, но сключването на договор с фирма-изпълнител бе забавено, поради обжалване от участник в процедурата. Към момента всички формалности по подготовката за реално..

публикувано на 12.10.19 в 12:44

Главният архитект Веселина Илиева: "ЦГЧ е изчерпана за строителство"

Строителни разрешения за централна градска част на Бургас вече почти не се издават. Все по –голям е интересът към квартали като Банево и Ветрен, с повече пространство и зеленина – посочи за БНР–Бургас, главният архитект на общината Веселина Илиева.  Според нея, периферните квартали на града са вече с удобна и добра инфраструктура и..

публикувано на 12.10.19 в 09:48

В събота откриват националното животновъдно изложение в Сливен

Утре, 12 октомври, от 10:30 ч. ще бъде открито  15–тото юбилейно ,,Национално животновъдно изложение Сливен 2019”. Събитието се организира от Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. На изложението ще се представят над 600 селскостопански животни, демонстриращи богатото..

публикувано на 11.10.19 в 17:33

Бургас е домакин на германо-български икономически форум

В понеделник в административната сграда на Индустриален и логистичен парк - Бургас ще се проведе германо-български икономически форум. Поканени са гости от Баварското министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката, Германската агенция за инвестиции, Индустриално-търговската камара в  Кьолн, сдружението Източна Европа на германската..

публикувано на 11.10.19 в 17:28