Евтино море с отстъпки до 30 % през август

Диана Колчева, хотелиер: Слънчев бряг е пълен, но това няма да компенсира загубите от началото на сезона

Трябва да сме гъвкави в предлагането, защото за бранша "най - скъпата стая" е празната стая

От началото на август курортният комплекс Слънчев бряг е пълен с туристи. Хотелите са заети от 95 до 100%. Няма места в тези на първа линия, а в хотелите, които са в по далечната част - зона "Запад", там заетостта е над 95 %, това съобщи Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ – Несебър.

Някои от хотелиерите са дали намаления от 10 до 30 %, което е нетипично за най – силният месец през сезона.

Няма нищо притеснително в това, защото трябва да реагираме гъвкаво при ситуацията на отлив на туристи, коментира Колчева:

„Една голяма част от колегите дадоха намаления. Това се наложи, защото сезона закъсня, а и изоставането беше около 30 %. Давайки намаления компенсирахме част от загубите, но в крайна сметка колегите споделят, че ще завършат сезона с минус 10 – 15 %, лисата на туристи в началото на сезона няма да може да се компенсира.“

Според Колчева в момента по Южното Черноморие има много български туристи, повече са те през това лято и в Слънчев бряг. Хотелиерът е на мнение, че много български семейства закъсняват с почивките си, заради недалновидното планиране на приемите за средно и висше образование.

„Забележката ни е до Министерството на образованието, нека всички матури и кандидат – гимназиални изпити да се случват до 10 – 15 юни, за да може да се планират почивки поне в края на юни и през юли. 60 хиляди семейства не можаха да планират отпуските си тогава, защото трябваше да проследят записването на децата си в гимназиите. В България туризмът е сезонен и за да бъде стимулиран, с това трябва да се съобразяват и останалите сектори!“

В Слънчев бряг най – многобройни в момента са англичаните, има и поляци, чехи, сърби, македонци, очакват се и румънци. Хотелиерите се надяват на хубаво време през септември, за да се удължи сезона. Въпреки това, очакваният спад на туристи през това лято ще е между 7 и 12 %.

повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна надпреварата за Годишните награди в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви начало на Годишните награди в туризма за 2019 г. Това ще е четвъртото издание на наградите, които за това време се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа за туризма през последните 12 месеца. "Очакваме тази година състезанието да е още по-оспорвано, така ще откроим..

публикувано на 19.09.19 в 17:28

Повече от 20 фирми ще участват във "Флора Есен 2019"

Повече от 20 фирми ще се включат в изложението за цветя "Флора Есен", което предстои в Бургас. Петото издание на цветния базар  ще предложи сезонни цветя, луковици и посадъчен материал  и ще  бъде разположен във вътрешният двор на Флора-та, съобщи управителят на едноименния експо център Мирослава Аргирова: Имаме няколко изложители, които ще..

публикувано на 19.09.19 в 08:24

Иван Алексиев с награда от Кмета.бг в категория „Туризъм, култура, фестивали и традиции”

Порталът на българските общини Kmeta.bg за седми пореден път организира конкурса “Кмет на годината”. Вотът на стотици хиляди граждани отново определи победителите в деветте различни категории. В това издание  хората оценяваха работата на кметовете и екипите им не само за последната година, а за целия мандат 2015 – 2019 г. Кметът на община Поморие Иван..

публикувано на 19.09.19 в 08:21

Пътят от село Голямо Буково до манастира ще бъде ремонтиран

 Общ проект с  турската  община Пехливанкьой ще реализира Средец. Идеята е да се популяризира културният туризъм в двата региона.Предвижда се реконструкция на пътя от село Голямо Буково до манастира. Целта,обаче, е не само обновяването на инфраструктурата, а и  превръщането на прочутото странджанско село в интересна туристическа дестинация...

публикувано на 18.09.19 в 16:40

Бачийски: Концесията на летище “Бургас“ не пречи на карго летище в Равнец

Развитието на Равнец като свободна безмитна зона с карго летище няма причина да бъде спирана от концесионния договор, който държавата е сключила с „Фрапорт“ за летище „Бургас“, коментира Бачийски: „В основния концесионен договор, който изисках от Министерския съвет, аз не видях такова ограничение. В интерес на истината, към този договор..

публикувано на 18.09.19 в 16:31

Три известни бургаски заведения излизат на търг

Три известни бургаски заведения излизат на търг. Имотите са на общинската фирма „Благоустройствени строежи“. Сградите се намират в Морската градина. Планира се те да бъдат отдадени под наем за 5 години.  Тръжната процедура включва отдаване под наем на ресторант, който се намира до фонтаните на Летния театър. Неговата площ е около 500 кв.м., а..

публикувано на 18.09.19 в 09:17

Ипотечното кредитиране дискутираха брокери на форум в Бургас

Финансирането на имотните сделки, бе един от основните акценти на брокерски бизнес форум, който се състоя в Бургас.   Експерти коментираха възможностите за партньорство между банки, кредитни посредници, брокери и клиенти. Репортаж на Мария Стефанова. Конкурентността в сектор имоти е фактор за устойчивото развитие на всеки град...

обновено на 18.09.19 в 08:39