Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С премиерния мюзикъл „Целуни ме, Кейт! “се закриват Музикалните празници „Емил Чакъров“

| обновено на 04.09.19 в 08:12
С мюзикъла „Целуни ме, Кейт!“ /Kiss Me Kate!/ ще бъдат официално закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2019, реализирани от Държавна опера – Бургас, в дългогодишно успешно партньорство с Община Бургас.

Премиерата на атрактивната постановка по музика на американския композитор Коул Портър ще даде възможност на почитателите на интригуващите сюжети, редуване на комични ситуации с криминална завръзка и неочаквани заговори да проследят емоционалния сюжет на мюзикъла на 4-ти от 20.00 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

Солистите, които ще разкажат чрез средствата на изкуството вълнуваща история с драматични обрати и щастлив край, са: в ролята на Фред Греъм /Петручо/ – Марчо Апостолов – гост, като Лоис Лейн /Бианка/ – очарователните Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова – за ролята се подготвя двоен солистичен състав. Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученци. Лили Ванеси /Катерина/ – Еделина Кънева – гост и премиер солистка на Националния музикален театър „Стефан Македонски“, същата роля готви и оперната прима Шмилена Султанова. В останалите, не по-малко атрактивни и важни за сюжетното развитие, роли, ще видим: катоХари Тревър /Баптиста/ – Делян Славов,  Веселин Спасов , Хети – Лина Пеева, Дарина Запрянова, Пол –  Йордан Христозов; Първи гангстер – Диман Панчев, Тошо Герджиков, Втори гангстер – Яни Николов, Мирослав Димитров, Харисан Хаулъл – Петър Тихолов, Майкъл Лемън /Гремио/ – Милен Динолов, Джек Хупър /Хортензио/ – Любомир Тодоров, Ралф – Александър Перпериев, Портиер – Вълю Тотев.

Зад диригентския пулт ще бъде маестро Цанислав Петков, който е един от тазгодишните носители на Наградата на Община Бургас по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.Едва двадесет и девет годишният диригент е отличен заради активната си творческа дейност през изминалата година.

Режисьор на премиерния мюзикъл, поставян за първи път на бургаска сцена и с амбиции да се превърне в сценичен хит, е Александър Текелиев, Сценографията и костюмите са на Денис Иванов, хореографията – на  Желка Табакова. Диригент на хора e Невена Михайлова.Концертмайстор – Йордан Ковачев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В атрактивния музикален спектакъл участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

„Целуни ме, Кейт!” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета, като либретето е по Шекспировия шедьовър „Укротяване на опърничавата“. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!” композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф – през 1949 г. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак, създали либретото – цели две награди „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

Еделина Кънева е родена в София, и е възпитаник на ДМА" П.Владигеров". Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ "Стефан Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на ФКафка.

От 2012 е преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио.

Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др. От 2000 до 2010 година е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия.

През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, “ Мамма миа “ с режисьор акад. Пламен Карталов, в който изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

Марчо Апостолов е роден в град Варна през 1970 г. Завършва 4 Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ – гр. Варна и продължава образованието си в Средното музикално училище „Добри Христов“ – гр. Варна. Възпитаник на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, Марчо Апостолов прави своя професионален дебют през 1994 г. в титулните партии на оперите „Орфей“ от Клаудио Монтеверди и „Абу Хасан“ на Карл Мария фон Вебер.

От 1998 г., като солист на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, изпълнява централни героични и характерни персонажи както в класическите оперетни, така и в мюзикълните заглавия от репертоара на театъра.

Концертирал е като солист на Софийска, Пловдивска, Сливенска и Врачанска филхармонии. От 2001 г. е канен в представителни спектакли на Националната опера и балет – София, както и в Пловдивска, Варненска, Русенска и Бургаска опери. Като солист на Държавния музикален театър и Националната опера участва в множество фестивални и международни прояви. Участвал е и в самостоятелни музикални проекти на различни творчески формации в и извън България. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за фирмата GEGA New.


Снимка



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 26.04.24 в 09:40

Невена Проданова кани на музикално - поетична вечер "С име на цвете" в Дома на писателя

Музикално – поетична програма под надслов „С име на цвете“ ще се проведе днес в Дома на писателя. Събитието е организирано от Невена Проданова и е по повод  Цветница. Ще бъде празник на музиката и словото, като в него може да се включи всеки, който желае, съобщи Проданова: „Ще започнем с нежен валс, който ще изпълнят..

публикувано на 26.04.24 в 09:20

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38