РИОСВ: Няма да се горят отпадъци в Малко Търново

Снимката е илюстративна
Снимка: ecology-and-infrastructure.bg

Няма да се горят отпадъци в Малко Търново, категорични са от екоинспекцията. Инвестиционното намерение, против което се събират подписи в странджанския град, е за газификация, а не изгаряне, поясняват от институцията.

Процесът на газификация не е този, който си представяме като в пещи на топлофикация, уточни началникът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова:

„Газификацията е процес, при който се преобразуват въглесъдържащите се материали в газообразни горива, без да протича процес на горене. Генерира се син газ, който съдържа въглеводороден оксид, водород и метан“

Инвестиционното намерение е за „Изграждане на инсталация за производство на ел. енергия, посредством инсталация за газификация на твърди градски отпадъци, RDF и утайки от пречиствателни съоръжения“. Изискали сме модели, които да гарантират, че няма да бъдат превишавани нормите и едно от задълженията е 24 – часов мониторинг, уточни Атанасова:

„Те трябва да монтират собствени непрекъснати измервания, 24 – часови, които да бъдат достъпни на РИОСВ и на Общината“

Изграждането на тази инсталация не противоречи на правилата на ПП „Странджа“, защото градът има одобрен общ устройствен план и тя ще е в урбанизираната му територия. Именно и поради тази причина, не в сила изискването, което да забранява внос на отпадъци.

Инвестиционното намерение не е ново. Същата фирма е имала идея да изгради подобен обект, за което Община Малко Търново е издала разрешение за строеж през 2011. Документите са презаверени от главния архитект през 2017 – та.

До края на месеца могат да се изпращат становища относно проекта, след което екоинспекцията ще прецени дали да извърши ОВОС.

От фирмата – инвеститор обещаха, че ще коментират темата след приключването на местните избори, за да не се политизира тя.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас участва в туристическо изложение в Лондон

За четиридесети пореден път в Лондон се провежда World Travel Market (WTM) - най-голямото в света изложение за професионална публика в сферата на туристическата индустрия. Участниците във форума са над 5000, акредитирани са повече от 3000 медии.  Пространството в експозиционния център ExCeL, предоставено на страната ни, е с площ 300 кв.м...

публикувано на 13.11.19 в 17:48

Общините обсъждат еврофинансирането през следващите седем години

Община Бургас участва в работна среща организирана от Националното сдружение - НСОРБ. Представители на общините  дискутират разработването на бъдещите оперативни програми, приоритетите и мерките, които ще бъдат финансирани с евросредства през следващите седем години, както и националното законодателство и актуалните потребности на общините,..

публикувано на 13.11.19 в 14:32

Ръст от 4,2% на приходите от нощувки за периода от януари до септември 2019

1,374 млрд. лв. са приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла за периода януари- септември 2019 г., ръстът е 4,2% спрямо същия период на 2018 г. Това са резултатите за периода на база на последните данни от Националния статистически институт за месец септември.  Броят на реализираните нощувки от януари до септември..

обновено на 13.11.19 в 09:29
Снимката е илюстративна.

Заради жалби е засилен контролът по депонирането на черупките от рапани

Засилен е контролът по депонирането на черупките от рапани. Причината е, че когато са изхвърлени в големи количества на общите сметища те започват да миришат неприятно. Съответно и хората подават сигнали до РИОСВ – Бургас. Преработвателните предприятия трябва да посочат дали черупките от рапаните са отпадък и в тях няма жива тъкан. За..

публикувано на 12.11.19 в 14:52
Снимката е илюстративна.

Промени в условията за депониране на черупките от рапани затруднява бизнеса

Депонирането на черупките от рапани вече не може да става на общите сметища. Това създава проблем на фирмите, които се занимават с тяхното преработване. Това не е вреден продукт и не трябва да се третира по този начин, посочи изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „ Досега изхвърляхме черупките по разни сметища. Сега..

публикувано на 12.11.19 в 08:55

Научната фантастика – поглед в нашето умиращо бъдеще

Над 11 000 учени алармираха, че трябват спешни и навременни мерки, защото Земята се е запътила към екологичен колапс. В свой доклад те предлагат и крути мерки, сред които и спиране ръста на населението. В резултат на човешката дейност има особено обезпокоителни тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и..

публикувано на 11.11.19 в 13:23

Янчев: Няма да издам разрешение за завод за отпадъци в Малко Търново

Над 1 000 души са се подписали против изграждането на съоръжение за газификация на отпадъци в Малко Търново. Трите подписки вече са внесени в екоинспекцията. Няма да допусна подобно съоръжение и да издам строително разрешение за него, категоричен бе пред БНР-Бургас кметът Илиян Янчев. „Аз, като кмет, няма да го издам, нека да ме..

публикувано на 11.11.19 в 11:45