Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две фентъзи повести представя Таня Мир в Бургас

Историите за траки, гробници и въстания възкресяват любопитни легенди и събития от българските земи

Таня Мир ще представи двете си повести „Откритие“ и "Легенди от Белинташ" на 6 ноември от 18 часа в Морското Казино на Бургас. Срещата с морската публика е особена важна за Таня Мирчева, тъй като именно бургаското издателство „Либра Скорп“ дава път в литературата на младия талант. „Откритие“ бе отличена с националната награда „Еквалибриум 2017“. Инициативата подпомага развитието на младите български писатели. През миналата година по повестта беше заснет пълнометражен игрален филм, който през декември излиза на екран по кината. Почитателите на фентъзи жанра ще имат възможност да видят и трейлъра.

„Двете ми книги са насочени към популяризирането на някои позабравени, но изключително интересни легенди от българските земи, за които си струва да знаем, за да ценим повече нашата култура и история“, казва авторката.

„Откритие“ интерпретира легендата за тракийския учител Залмоксис, който според вярванията на траките е постигнал безсмъртието и се е опитал да го предаде на своите ученици. Историята започва, когато група археолози отварят древна тракийска гробница. Актьорът Светлин Къров, който на корицатата на книгата се превъплащава в принц Севт, играе главната роля и във филма. Режисьори са Кардам Калчев и Мартин Асенов. Екипът обещава на екран история, изпълнена с много обрати, драматизъм, и приключения по правилата на жанра.

Втората й повест “Легенди от Белинташ” (2019) е вдъхновена от реални исторически събития. В началото на I век траките вдигат най-голямото въстание срещу римската власт, но мащабното събитие е останало в сянката на историята, казва Мирчева. Едни от най-забележителните личности на Древна Тракия оживяват в изпълнения с обрати и батални сцени сюжет. И втората книга е на път да се превърне във филм.  

24-годишната Таня Мирчева (с псевдоним Таня Мир) е родена и живее в София. Възпитаник е на 105 СОУ “Атанас Далчев” и 9-та Френска гимназия “Алфонс дьо Ламартин”, в момента изучава “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Литературата е нейното хоби и призвание. Пише и поезия, и проза. През 2014 г. съвместно с Лили Вълчева създава сайта “Родна литература”, посветен на българската литература и личностите, оставили трайна следа в нея. 

Повече чуйте в интервюто с Таня Мир. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд представят новия си сингъл „Здравей“ (видео)

Мери Бойс Бенд представи сингъла „Здравей“ точно 6 години след издаването на предишния си албум „Щастливи дни“.  „През това време събрахме доста истории, които да ви разкажем. Имаме много музикални ангажименти, предстоят ни концерти и фестивали, на които сме хедлайнери през лятото. „Здравей“ е специалната песен, в която си казваме всичко с нашата публика,..

публикувано на 14.05.24 в 17:32

Представят постановката „Пиесата, която се обърка“ в Бургас

Забавната комедия „Пиесата, която се обърка“ ще бъде представена на 16 Май от 19:00 ч. в Културния дом на Нефтохимика в Бургас, съобщават от Общината. Режисьор на представлението е Асен Блатечки. В него участват  Калин Врачански, Малин Кръстев, Николай Урумов,   Филип Аврамов,  Рада Кайрякова, Добриела Попова, Стелиян Николов, Изабела Иванова,..

публикувано на 14.05.24 в 12:45

Варненският куклен театър гостува със спектакъла "Пипи Дългото чорапче" в Бургас

Държавният куклен театър – Варна гостува днес със спектакъла си „Пипи дългото чорапче“ в Дома на НХК.  Той е взрив от смях, цветове, музика, танци - динамика, която ще Ви остави без дъх.  Участват всички актьори от трупата на театъра, които се превъплъщават в незабравимите герои от творбата на Астрид Линдгрен. „Какво е щастливо детство без..

публикувано на 14.05.24 в 09:10

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 09:15

Бургас изпраща представител на фестивала на изкуствата в Германия

Петима членове на Българската фестивална асоциация (БФА), сред които са и представители на Бургас, ще се включат в Годишната среща на фестивала на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в Узедом, Германия. От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна..

публикувано на 12.05.24 в 12:41

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където на 27 май ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева, Александрина Митева и Мая Михайловска ще зарадват почитателите си с любимите на всички „Ел Чокло“, „Бетовен..

публикувано на 11.05.24 в 15:02

16-годишна ученичка от НГДЕК е носител на голямата награда от конкурса "Петя Дубарова" (ВИДЕО)

Силвия Алексиева е носител на Голямата награда и първото място в раздел "Поезия" в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тя е на 16 години и е ученичка в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", София.  Победителят получава пластиката „Полет“ на Ненчо Русев.  Първото място в раздела за проза е за Моника Атанасова на 15 години от Варна...

обновено на 11.05.24 в 00:10