Танцова рехабилитация за жени с рак на гърдата ще се провежда в Поморие

В периода януари – май 2020 г., в спортната зала на училище “Иван Вазов” /начален етап/ в гр. Поморие ще се проведе безплатна танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата. Инициативата е по проект „Танцувай със здравето“, в който вземат участие пет държави, като в България дейностите се координират от „Асоциация за развитие на българския спорт“.

Танцовата терапия представлява съвкупност от 32 сесии с адаптирани танцови движения, специално разработени за рехабилитация и повишаване качеството на живот на пациенти, диагностицирани с карцином на млечната жлеза. Инструкторите, които вземат участие в проекта, преминават през специално обучение, на което разучават специфичен танцов протокол.

Сесиите в Поморие ще се водят от лицензирания инструктор Таня Арабаджиева и следват логическа последователност, поради което присъствието на всяка една от тях е задължително.

Основната цел на проекта е да популяризира физическата активност под формата на танц при жени, преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години. Чрез включването им в умерена физическа активност иновативният подход цели да помогне на жените да приемат и да се свържат отново с телата си, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата си, да укрепят личните си ресурси, но преди всичко да бъдат физически активни, което е необходимо за тяхното здравословно състояние.

Всички жени от Поморие и региона, желаещи да приемат предизвикателството, което ще им помогне да изградят отново самочувствие, да се справят с чувствата на изолация, гняв и страх, а и не на последно място да намерят нови приятели, могат да открият формуляра за участие ТУК. Регистрацията е лесна и отнема само няколко минути. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц.Валентин Василев: Диабетиците късно стигат до съдов хирург

Всеки новодиагностициран диабетик над 45-годишна възраст задължително трябва да посети съдов хирург., информират от бургаската болница. Диабетът уврежда съдовете, има невидими промени, които протичат без симптоми, затова квалифицираният преглед е необходим, съветва доц. д-р Валентин Василев, началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас, в..

публикувано на 12.11.19 в 15:22

Близо 5 хиляди души могат да си направят безплатно лабораторно изследване за нивото на пикочната киселина

Кампанията „Рисковете от повишена пикочна киселина- информирай се и се изследвай“  ще се проведе утре в Бургас. Тя започва днес във Варна и е  организирана от  фондация „Медкънект“. На информационен щанд гражданите ще могат  да получат безплатен талон за лабораторно изследване и ще бъдат насочвани към специалисти в града. Събитието ще се проведе..

обновено на 11.11.19 в 16:26

Ученици от Строителния техникум масово участваха в кръводарителска акция

Изнесена кръводарителска акция се проведе в бургаската Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". Тя е продължение на кампанията "Това не си го правил" на УМБАЛ - Бургас, която започна през миналата година. Десетки ученици се включиха в безвъзмездното кръводаряване, а в акцията участваха и някои от..

обновено на 07.11.19 в 15:29

И тази година в Бургас се провежда безплатната кампания „Със здрави зъбки в първи клас“

За втора поредна година първокласниците в Бургас и региона имат възможност да се възползват от безплатната кампания "Със здрави зъбки в първи клас". Много често именно при този профилактичен преглед се установяват дефекти на твърдите зъбни тъкани, отклонения в захапката, а също и нивото на здравна хигиена. По този начин родителите и децата ще получат..

публикувано на 07.11.19 в 13:14

Провеждат кръводарителска акция в Гимназията по строителство в Бургас

Изнесена кръводарителска акция ще се проведе в ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас днес. Това съобщиха от УМБАЛ  Бургас. Акцията ще започне в 09.00 ч. в каб.12 в гимназията. Инициативата е продължение на кампанията "Това не си го правил", която лечебното заведение започна миналата година с популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред..

обновено на 07.11.19 в 08:46

Сливенският съд разреши на дете без ваксинации да ходи на детска градина

Административен съд Сливен разреши на родителите на дете без задължителните ваксинации, одобрени от Министерство на здравеопазването, да посещава детска градина. Решението е от 29 октомври и е публикувано на интернет  страницата на съда. Бащата на детето отец Евгений Янакиев и съпругата му съдят Регионалната здравна инспекция и Министерство на..

публикувано на 06.11.19 в 17:29

Апаратура открива най-ранния стадий на рак на гърдата

Ден на отворените врати обявиха в клиниката „Св Георги Победоносец“ в Бургас, утре от 14 до 17 часа. Там са закупили модерна апаратура, която открива най-ранния стадий на рака на гърдата, на принципа на контактната термография. Предимствата на апартурата са много сериозни-разказа за БНР Бургас, хирургът-онколог доктор Петър Петров...

публикувано на 06.11.19 в 13:49