Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растат загубите на „Бургасбус“ – близо 650 000 за 2019 г.

Отрицателен финансов резултат и за 2019-та година за превозвача „Бургасбус“. Това сочат публикуваните отчети на общинските предприятия, които се обсъждат на комисиите в местния парламент.

Загубата за „Бургасбус“ е 648 000 лв., със 109 000 лв. повече, което е съпоставимо с увеличените средства за амортизация – 124 000 лв., пояснява в докладната си записка заместник – кметът Красимир Стойчев.

За посочения период дружеството е платило над 1 млн. лв. по лизинги и кредити за нови автобуси и е сключило нов договор – за заем за доставката на 3 нови деветметрови превозни средства за над 640 000 лв. Направените със собствени средства инвестиции са 126 000 лв. – закупен един автобус за междуселищни превози, кърпене на дупки в района на Автогара „Запад“ и нов диспечерски пункт. Със 173 000 лв. са намалели приходите за миналата година от извършване на основната дейност на дружеството – превозът на пътници. Средно  1 000 души на ден по-малко са ползвали услугите на общинската фирма спрямо 2018 г. Обяснението е с временно спиране на тролеите, заради ремонти по трасето им. С 5% е намалял пробегът на автобусите – главно по междуселищните линии, пояснява в документа си Стойчев. Отчита се, че разходите на „Бургасбус“ растат по-бързо от приходите. Едва с 40% са субсидирани от републиканския бюджет преференциалните пътувания, казват още от администрацията, останалите са поети от дружеството.  За сметка на това са увеличени приходите от продажбата на горива и получено финансиране. Дългосрочните задължения на дружеството са намалели след редовно обслужване на кредитите. Най-голямото общинско предпритие вече няколко години е на загуба. Рекордна, близо 4 млн. лв., беше тя за 2017 г., около половин милион беше през 2018 г. С по-малки загуби са още няколко дружества – Медицински център 2“ – със 17 000 лв., „Медицински център 3“ – с 47 000 лв., Кожно – венерическия – с 2 000 лв.

„Бургаски пазари“ е най-печелившото дружество на общината, спрямо отчета, но приходите и разходите в него са почти на кантар и общата му печалба е едва 13 000 лв. От миналата година са увеличени и дълготрайните активи с около 3 милиона лева. А именно – заради вливането на „Хляб и хлебни изделия“ в него. От общината отчитат, че са успели да се стабилизират и са разплатили задълженията към доставчици.

Над половин милион лева е печалбата на „Чистота“, но спрямо миналата година тя е паднала три пъти. Обяснението е, че е приключило финансирането по националната програма за саниране и са закупени машини и оборудване за около 60 000 лв. Драстично са намалелели, в сравнение с миналата година и приходите на „Благоустройствени строежи“ – с около 7 млн. лв. Общата печалба на дружеството е намалена от 36 – на 13 000 лв. Посочената причина е, че през 2018-та г. предприятието не е изпълнявало проекти по програмата за саниране.

Няколко общински фирми са увеличили печалбата си спрямо предходната година. Едната е „Дезинфекционната станция“. С 10 000 лв. повече – до 51 000 стига тя за миналата година. Нови клиенти и онлайн платформа за услуги са завишили приходите на дружеството. За изминалата година са назначени и двама нови дезинфектатори, както и са закупени нови автомобили. Другата фирма е „Иновационни системи“ – от 3 на 14 000 лв. По-голяма печалба регистрират и от „Дентален център 1“ – от 1 000 на 14 000 лв. Там са оптимизирани разходите, увеличена е и работата. Т. нар. белодробна болница успя да излезе на печалба през миналата година – в размер на 28 000 лв. след почти същите загуби през предходния период. По-големи приходи отчитат и от т. нар. психодиспансер

Намалява и печалбата на „Обредния комплекс“, като обяснението е допълнителни разходи по почистването на гробищния парк, извършени ремонти и закупени автомобили.

Коментари по темата на общинската администрация и на общински съветници можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все още се..

публикувано на 22.05.24 в 17:09
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07