Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори опит да се събори сграда край „сараите“, оранжерията засега остава

| обновено на 25.03.22 в 17:27
архив

Оранжерията край т. нар.  летни сараи в парк „Росенец“ засега няма да се събаря, а областната администрация поиска наново средства за тези дейности за друга сграда в района. Междувременно, от строителната инспекция започнаха проверка на кея в местността.
Единствено за две сгради, които бяха констатирани като незаконни, има влезли в сила заповеди за премахването им. Става въпрос за масивна триетажна постройка и павилион за охрана. Въпреки близостта им до „сараите“, никой не знае кой ги е построил. Затова и извършителят на незаконните действия се води „неизвестен“. Но тъй като са на държавен терен, сметката за събарянето им ще се плати от държавата. 
И въпреки че заповедите бяха издадени още през август 2020 г., до ден днешен няма кой да ги събори. Първоначално Министерският съвет (тогава - на ГЕРБ) не отпусна средства на областната администрация за тази дейност, въпреки че бяха искани от тогавашния областен управител Вълчо Чолаков. Повторен опит направи неговия наследник на поста Мария Нейкова. Служебният кабинет отпусна близо 60 000 лв., беше обявена обществена поръчка за изпълнител на дейностите, но никоя фирма не изяви желание да събори сградите. Парите бяха преведени за съответната година и бяха върнати в бюджета, след като не бяха усвоени.
Новият областен управител Стойко Танков е отправил ново искане до Министерския съвет през февруари, тази година. Сумата е актуализирана, заради „динамиката на пазара“, до 115 000 лв. До момента няма отговор от кабинета дали и кога ще отпуснат средства. 
Друга сграда, за която общината също констатира, че е незаконно построена, е оранжерията, в която, пред бТВ,  Ахмед Доган заяви, че отглежда биозеленчуци. Заповедта за събарянето ѝ е издадена през 2020 г., а причината, посочена от администрацията е, че няма разрешение за строеж. И отново не се знае кой и кога я е построил. Някога някакси се е появила и някой сади домати в нея. Това беше обжалвано пред Бургаския административен съд от фирмата, свързвана в публичното пространство с Доган, „Хермес Солар“, която е собственик на имота. Магистратите не уважиха жалбата, но върховния съд отмени тяхното решение и върна отново делото в Бургас. То приключи този месец, а магистратите уточняват, че „Хермес Солар“ са подали първото заявление през 2015 г. То е било за временен преместваем обект „защитна поставяема конструкция за декоративно озеленяване“, с площ 970 кв. м. Месец след това иска разрешение вече за строеж. През 2016 г. променя инвестиционното си намерение и уведомява, че „в имота са изградени „оранжерия до 200 кв.м.“ и „градински и паркови елементи, с височина до 2.50м. над прилежащ терен“. Още по първото дело е назначена експертиза, а вещото лице посочва, че е изградена сглобяема постройка от три части и така обектът може да бъде характеризиран като преместваем. Все пак, съдът преценява, че спрямо закона, оранжерията също е строеж. Но констатира сериозно разминаване. В заповедта на общината за събаряне е посочена площ от 500 кв. м., а действителната, измерена от вещото лице, се оказва над 900. Разликата е прекалено голяма и затова съдът определя заповедта на заместник-кмета Чанка Коралска като незаконосъобразна. 
Община Бургас е получила  решението на магистратите на 17 март и ще го обжалва в законовия срок, уточниха от администрацията.
Същевременно, още през 2020 г. регионалното министерство и прокуратурата констатираха, че кеят, който през годините неколкократно е увеличил площа си, няма документи за строеж. И въпреки това нищо не се случи, докато ДНСК не публикуваха съобщение на страницата си през тази седмица, в което, освен че повтарят това, посочват, че започват обследване и може да се стигне до събаряне. Близо две години строителната инспекция не предприе нищо за кея, коментира политикът от „Демократична България“ Димитър Найденов, който алармира за това още като общински съветник, а в последствие - и като депутат. Въпреки сигналите, които им подавахме, от институцията отказваха да реагират, защото обектът се води „поземлен имот“, посочи той и добави:

“И сега, за първи път, ДНСК най-сетне провидя в този обект не поземлен имот, а строеж. Тоест – решението на ДНСК казва, че кеят е строеж, за който няма строително разрешение и никакви строителни книжа. И, реално, ДНСК призна най-сетне, че това е строеж без документи, което значи незаконен строеж и това означава всички последващи от закона действия, които третират незаконното строителство в България“, коментира той. 

Незаконното строителство у нас подлежи на премахване, подчерта Димитър Найденов. Различното в случая с останалите сгради около т. нар. „сараи“ е, че този обект има собственик и това е фирмата , „Хермес солар“, посочи политикът. Това означава, че този път не данъкоплатецът ще финансира събарянето на незаконния строеж,  коментира политикът. 
Ако се стигне до събаряне някой ден. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар избухна на лодка край "Сарафово"

Пожар горя на лодка, намираща се на сух док в пристанище "Сарафово", съобщават от полицията. Сигналът е получен снощи около 20:50 часа. Лодката е собственост на 63-годишен бургазлия. Вследствие на пожара вътрешната конструкция на лодката е унищожена, като изпепелени са и намиращите се в нея вещи.  О гънят е потушен от един противопожарен..

публикувано на 13.05.24 в 08:22

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в "Горно Езерово", трима са задържани /ОБНОВЕНА + ГАЛЕРИЯ/

Двама мъже и една жена са задържани при специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове за предстоящите избори. Акцията се провежда в бургаския  квартал "Горно Езерово".  В три къщи и един хранителен магазин се извършва претърсване от служители на бургаската полиция. Два от адресите, в които се търсят уличаващи доказателства за..

обновено на 13.05.24 в 08:17

Пожар е избухнал в автосервиз в Ямбол

Пожар е избухнал в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес. Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са в мястото.  Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента. По първоначална информация няма пострадали. Причините за пожара са в процес на изясняване.

публикувано на 12.05.24 в 16:49
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

МВР: Значителен спад на броя на шофьорите, употребили алкохол и наркотици

Има проблем с намирането на терени, на които МВР да съхранява автомобили, отнети от пияни и дрогирани водачи. Това заяви пред журналисти в София вътрешният министър Калин Стоянов: "Имаме значителен спад на броя на установените шофьори, които си позволяват да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици! Да, има проблем с..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
снимката е илюстративна

Над 190 служители проверяват данъчните складове на "Лукойл" в 6 града

В данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" започнаха проверки на съвместни екипи от служители на  Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, ГДБОП, Главна дирекция "Национална полиция" – МВР и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Общият брой на включените в операцията служители е над 190...

публикувано на 10.05.24 в 11:13

18-годишен украинец е с фрактура на ръката след катастрофа в Свети влас

18-годишен украинец е с фрактура на ръката след като автомобил го блъска в Свети влас, съобщават от полицията.  Случаят е от 9 май около 14:35 часа на кръговото кръстовище между улиците "Свети Власий" и "Раковина".  27-годишна украинка е шофирала автомобил, който отнема предимството и блъска момчето, което е управлявало ел.тротинетка.  Младежът е с..

публикувано на 10.05.24 в 09:00

Задържаха пистолети и патрони на МП Лесово

Служители от Митнически пункт Лесово задържаха два пистолета и патрони при проверка на товарен автомобил. Той е пътувал от Турция през Лесово към Германия, съобщи Агенция „Митници“. Проверката е извършена на 4 май.  Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД..

публикувано на 08.05.24 в 11:01