Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Появи се инвеститор за терена на бившето летище:

Завод за зелен водород в Индустриална зона Равнец (ОБНОВЕНА)

Местният парламент трябва да одобри продажбата на 2 000 декара от терена

| обновено на 05.04.22 в 15:18
2
Инвестиционното предложение на „Бургас Хайдрънджън“ за индустриална зона Равнец бе разгледано в икономическа комисия на Общинския съвет



Завод за зелен водород иска да прави фирма на територията на бившето летище в Равнец. Предложението за инвестиция в индустриалната зона е постъпило в общината, а местният парламент трябва да даде съгласие за продажбата на част от терена, за да получи инвеститорът сертификат за клас А. 

Първи сериозен инвеститор в индустриалната зона и последен шанс за терена преди общината да го върне на държавата. Така от администрацията определиха инвестиционното предложение на „Бургас Хайдрънджън“ за индустриална зона Равнец. То бе разгледано в икономическа комисия на Общинския съвет, където получи подкрепа. 

Златина Георгиева от правния отдел на общината посочи:

"За да получи сертификат, какъвто и да е от Българската агенция за инвестиции, всеки един инвеститор трябва да предостави една сигурност на българската държава, че той ще реализира едно конкретно намерение на една конкретна територия и това е осигурено с изискването компетентния орган, в случая Общинския съвет да даде съгласие да запази този имот за този инвеститор докато държавата извършва всички останали проучвания за случване на тази инвестиция точно в този имот."

Проектът предвижда изграждането на довеждаща инфраструктура до терените и инсталация за производство на водород, фотоволтаична електроцентрала, административни сгради, център за мониторинг, управление и администриране на територия от 2 000 декара. Инвестицията е в размер на 130 милиона лева като всички разходи по събарянето на опасните сгради и облагородяването на терена са за сметка на инвеститора. Планира се да бъдат разкрити над 65 високоплатени работни места в Бургас, свързани с реализацията на проекта. Около 100 души ще бъдат ангажирани със строително-монтажните дейности. А след въвеждането в експлоатация косвено ще допринесе за разкриването на поне 150 работни места в съпътстващи и обслужващи дейности.

В докладната, която представя инвестиционното намерение, се посочва, че партньори по проекта са консорциум от технологични фирми, като водещ инвеститор ще е датска енергийна група, лидер в производството и съхранението на зелена енергия и зелен водород.

Предложението за застрояване е до 3 етажа и е извън територията на летателните полета.  Ако местният парламент подкрепи продажбата, то тя ще бъде извършена по реда на Закона за насърчаване на инвестициите без търг или конкурс на пазарна цена.

Имотът на бившето летище Равнец бе предоставен безвъзмездно на Община Бургас през януари 2017 година с решение на Министерския съвет. В договора се посочва, че ако в срок от 5 години за развитието на терена не се предприемат никакви стъпки, то общината следва да го върне на държавата. 

Изразените мнения на общински съветници по проекта чуйте в звуковия факт. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие (ОБНОВЕНА)

Представители на лозаро-винарската камара в Поморие ще протестират срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го претеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите..

обновено на 31.07.24 в 09:22

Контролът върху стоките с висок фискален риск ограничава сивия сектор

От НАП изпратиха до БНР Бургас отворено писмо във връзка с днешния протест в Бургаска област на лозари и винопроизводители. П убликуваме го без редакторска намеса: Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие „ В отговор на обявените протестни действия от страна на лозари и винопроизводители, Националната..

публикувано на 31.07.24 в 09:08

МЗХ определи ставките по три еко схеми за Кампания 2023 г.

Определени са ставките по три еко схеми за Кампания 2023 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Размерът на плащането по еко схема за биологично земеделие (селскостопански животни) е 699.88 лв. на хектар (ха). Подпомагането по еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждения е 224.00 лв. на хектар за поддържане на..

публикувано на 31.07.24 в 09:00

Туристически маршрут "Черноморски път" съчетава велосипедни пътеки и пешеходни маршрути до морето

Знаете ли, че по протежение на цялото ни ч ерноморско крайбрежие  има туристически маршрут, наречен "Черноморски път"? Той  съчетава велосипедни пътеки и пешеходни маршрути, максимално близо до морето сред природата, с минимално ползване на асфалтови пътища.   Макар и без маркировка към момента маршрутът може да се ползва, като се свалят GPS..

публикувано на 31.07.24 в 08:40

МС приема Програма за компенсиране на разходите на небитовите потребители на ток

Служебното правителство ще заседава днес, като приема Програма за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември тази година. Народното събрание задължи в края на миналата седмица Кабинета да изплаща компенсациите заради повишените цени на свободния пазар на електроенергия...

публикувано на 31.07.24 в 08:28

Инж. Чанка Коралска: Не трябва да превръщаме квартал край морето в подобие на Слънчев бряг

Хората, които искат да строят в момента в бургаския квартал „Крайморие“ предпочитат ниското строителство, до 2 етажа, до 10 метра. Това каза за БНР Бургас зам.-кметът Чанка Коралска, вносител на докладната записка, която одобриха общинските съветници днес. Бургас ще има интелигентна трансформация От четвъртък Синята зона стана 1,30 лев за..

публикувано на 30.07.24 в 14:10

НАП напомня: До 31 юли се подава информация за налични средства в касите

До 31 юли 2024 г. регистрираните по ЗДДС предприятия по смисъла на Закона за счетоводството трябва да декларират данни от текущата си счетоводна отчетност за наличните парични средства в касите, размера на вземанията, вкл. от предоставени заеми от собственици, физически лица, работници, служители, лица наети по договор за управление и контрол и..

публикувано на 30.07.24 в 09:37