Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият сезон на плажа в Черноморец се бави


Туристическият сезон на плажа в Черноморец трябваше да започне от днес. Концесионерът, спечелил търга за плажа, обаче все още няма договор. Това не само затруднява подготовката и почистването на плажната ивица, но създава и хаос по организацията на спасителите. Заведенията в района също не знаят дали и как ще работят.

С поникнала трева и мръсотия на плажа, Черноморец щеше да открие туристическият сезон тази година. В края на миналата седмица обаче бившият наемател и настоящ концесионер Георги Мавров се погрижи това да не се случи. Въпреки че има заповед на министъра за спечелената концесия и фактура, той все още няма договор, което ограничава правомощията му.

„Мога да почистя, мога да направя нещо преди да си получа договора, но нито заведения могат да работят. Ще пусна двама спасители за безопасност на хората. Мога да обезпаразитя. Никой не може да ми го забрани, това е хубаво да се обезпаразити. Други действия не мога да направя. Хората ме питат какво става – не мога да отговоря. Нормално е да си притеснени. Целият град е притеснен. Тези хора чакат туристи през сезона  - кой турист ще дойде?“, каза Мавров. Той допълни, че ще търси правата си по съдебен път.

От няколко години, плажът в Черноморец променя структурата си. Причината е изграденото яхтено пристанище в района. „Пясъкът е натрупан заради яхтеното пристанище. Плажната ивица преди години беше около 6 м., сега е 60 м. 10 пъти се е увеличила. За сметка на това стана по-къса. Беше около 750 м., сега е около 450 м. – 500 м. най-много. Това е заради пристанището, което може би не е направено както трябва. Според мен не са оставени отвори под пристанището, за да циркулира водата“, обясни той.

Относно цените на чадърите и шезлонгите за тази година, Мавров посочи, че те ще бъдат вдигнати според процента на инфлацията. Приблизителната им стойност към момента ще е между 6 лв. – 8 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15