Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли плажът „Корал“ защитена морска местност

Плажът „Корал“
Снимка: Ася Чанева



Ще стане ли акваторията пред екоплаж „Корал“ морска защитена местност? А пясъчните дюни и сухоземната част на плажа ще бъде ли също обявени за защитена територия? Тези 2 казуса предстои да бъдат разисквани.  

Засега на 15 юни се събира комисия от представители на различни министерства и кмета на Царево Георги Лапчев, която ще реши дали ще има нова морска защитена зона, какви ще бъдат границите и, както и какъв ще бъде режимът на защита. 


Предложението за обявяване на морска защитена територия „Корал“ в землището на село Лозенец е на сдружението "Да запазим Корал". 1 250 дка трябва да обхване тази нова защитена територия. Към документите е приложен и проект на Заповед на министъра на околната среда и водите, според която в границите на морската защитена територия ще бъдат забранени риболовът, замърсяването с нефтени продукти и други отпадъци. Също така се посочва, че акваторията е постоянно местообитание на видовете афала, делфин и есетрови риби. А какво стои зад идеята и кога ще се обсъжда обявяването и на сухоземната част на плаж "Корал" за защитена зона, обяснява Атанас Русев, председател на екосдружението, внесло за обсъждане тези предложения:

"Цели се да бъде защитено морето и животинския и растителен свят. Зоната е малка и прекалено близо до брега, по принцип там няма риболов през последните 20-30 години. Пуснали сме предложения и сушата-плаж "Корал" да е част от защитената територия, защото там има ценни растителни и животински видове, уникални за България. Това е един от последните девствени оазиси по нашето Черноморие." 

Кметът на Царево Георги Лапчев, както и представители на 3 министерства, Изпълнителната агенция по горите и областната управа в Бургас са поканени за участие в комисията, която на 15 юни се събира, за да обсъди предложението и да вземе решение дали морската територия пред плаж „Корал“ да бъде обявена за защитена. Кметът Лапчев има възражения по темата и смята, че отношението на еколозите към местните хора е обидно. От общината изтъкват, че към документите е приложен и проект на Заповед на министъра на околната среда и водите, съгласно която в границите на защитена местност „Корал“ са забранени следните дейности: риболов; замърсяване на обекта с нефтени продукти и други отпадъци; екстензивно и интензивно отглеждане на аквакултури. Инженер Лапчев коментира:

"Няма нищо по-хубаво от това да опазим природата за вечни времена, но когато това се случва трябва да има широк дебат, защото целта е да има равнопоставеност на нуждите на местните хора и нуждите на природата. За сушата на "Корал", например, са засегнати над 300 имота-собствениците дори не знаят, че става защитена територия. Сега говорим за акваторията пред плаж "Корал" след като има хора, които изкарват хляба си с риболов, а именно част от тази територия представлява и тяхната риболовна акватория. В разработката е записано, че видовете изчезват заради ниската екологична култура на местното население  Не мисля, че местното население няма екологична култура!"  

От Община Царево изразяват несъгласие с подход по приемане на нова защитена зона или разширяване на съществуваща, без участие на заинтересованите страни – местните и рибарски общности и без широк експертен дебат. Оттам твърдят, че решенията за обявяването на защитени територии трябва да се вземат след широк обществен дебат. А сега решението на комисията, която ще заседава на 15-и юни, ще се вземе с обикновено мнозинство. Ако решението се приеме, се подготвя проект на заповед за обявяването на нова морска защитена територия.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнес сътрудничеството между България и Индия беше обсъдено в Бургас

Да бъде подписано сътрудничество за обмен на кадри между България и Индия ще предложи на българското правителство посланикът на азиатската страна у нас Н. Пр. Санджай Рана. Тази година се навършват 70 години от икономическото сътрудничество между двете страни, а началото на събитията, посветени на годишнината даде бизнес среща в Бургас.  В..

обновено на 28.06.24 в 11:46

Липсата на закон и политическата нестабилност са спънка за приемането на еврото

Политическата нестабилност и несигурност са основния препъни камък пред приемането на еврото у нас. Според старши изследователя в Института за пазарна икономика - Петър Ганев, дори страната ни да покрие инфлационните критерии за влизане в еврозоната това няма да е достатъчно. "Като основно предизвикателство е нуждата от закон за регулиране..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

В Бургас се провежда двудневно предприемаческо обучение

За четвърта поредна година в Бургас се провежда двудневното предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator. То ще се проведе зо 30-ти юни в Младежки международен център - Бургас. В следващите дни са предвидени  интерактивни модули и занимания, с обща продължителност от 12 часа на ден.  Заключителната част на събитието е представянето на..

публикувано на 28.06.24 в 08:40
Министър Росен Карадимов (ляво) и кметът Стефан Радев

Близо 14 млн лв получи Сливен за нова индустриална зона

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с кмета на..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

В 07:00 часа утре пускат движението по платното в посока „Сарафово“ – Бургас

Утре в 07:00 часа сутринта ще бъде пуснато движението по новоремонтираното платно на републиканския път  I   – 9, в отсечката от съоръжението „Тромпет“ на Северния обход. Посоката е към гробищния парк, направление „Сарафово“ – Бургас, съобщи Общината.  След полагането на ново асфалтово покритие там вече е нанесена и маркировката. До..

публикувано на 27.06.24 в 12:53

Кметът на Черноморец: Проблемът с къмпингуването на Вромос остава

Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред БНР-Бургас кметът на Черноморец Росен Деспов: "Вече 4 години 3 министерства не успяват да изработят наредба за дивото къмпингуване към Закона за черноморското крайбрежие...

публикувано на 27.06.24 в 11:32