Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха заем от 25 милиона лева за строежа на детската болница в Бургас

Какво ще коства дългът на бургазлии и ще има ли кадри за лечебното заведение питаха архитекти и лекари

5
Визията на бъдещата детска болница в Бургас


Строителството на специализираната детска болница в Бургас ще струва 80 милиона лева с ДДС, а индикативната стойност на целия проект с оборудването е 100 милиона лева. Това стана ясно по време на общественото обсъждане, обявено от Община Бургас по намерението да бъде изтеглен кредит от близо 25 000 000 лева за старта на проекта. По проекта се предвижда болницата да е в комплекс „Зорница“ в близост до УМБАЛ, на 8 етажа със 133 легла, от които 10 интензивни и Спешно отделение.

Заемът е необходим за началните строително-монтажни дейности, уточни заместник-кметът с ресор „финанси“ Красимир Стойчев, който представи параметрите на дълга. Срокът за погасяването му е 25 години. Кредитът няма да повлияе върху бюджетното състояние на Община Бургас и тя остава стабилна във финансово отношение, увери Стойчев.

Зам.-кметът с ресор

Какво ще коства този заем на бургазлии попита архитект Росица Златанова. Тя постави и въпроса с оглед това, че теренът е малък колко квадратни метра на легло се падат. Д-р Васил Джендов припомни искането на медицинската общност за протонен ускорител и изграждането на хеликоптерна площадка като част от проекта.

За д-р Асен Пенев основен проблем през реализацията на проекта е кадровото му обезпечаване:

„Рискуваме това да се превърне в мастодонт без да има кой да работи вътре. Аз съм с мисълта, че това е абсолютно излишен харч при положение, че нещата могат да се случат в рамките на съществуващото в Бургас доста по-евтино и по-бързо.“

И отговорът-направено е проучване сред лекари и сестри от Бургас и региона с нагласите им да работят в бъдещата детска болница. То ще бъде готово до края на месеца. Общината е започнала разработването на 3-годишна програма за изграждането на екип на болницата. Идеята е към последната фаза на строителството избраният екип от началници на клиники, лекари и старши сестри да бъдат участници във финалния процес на завършването на болницата и да имат възможност да се обучават от доставчиците на апаратурата.

Ще се търсят и специалисти от цялата страна, добави заместник-кметът с ресор „здравеопазване“ Йорданка Ананиева: „Когато преди 8 години кметът тръгна да прави факултет по медицина всички мислеха, че това ще бъде една утопия. В момента тази утопия е факт.“  

За финансирането говориха зам.-кметът Весна Балтина /в вдясно/ и консултантът Мария Куманова

Финасирането на болницата ще е комбинирано, поясни заместник-кметът по европейските политики Весна Балтина-собствени средства, кредит от Европейската инвестиционна банка и от ОП „Развитие на регионите” 2021 – 2027 г. на ЕС.

Към момента Община Бургас е обявила обществена поръчка за  избор на изпълнител на проектирането и строителството като офертите се очакват до 18 ноември. В Министерството на здравеопазването е внесена цялата документация-3-годишен бизнес план за развитието на болницата, проект за структурата и компетенциите на отделенията. Следва назначаването на комплексна оценка от НЗОК и ИА „Медицински надзор“. На базата на всички проучвания МЗ ще предложи на Министерски съвет създаването на детска болница или ще отхвърли проекта. От задействането му са се сменили трима здравни министри.

Предвижда се строителството да започне догодина, а обектът да е завършен през 2025 година.


Консултантът Мария Куманова направи обстойна презентация като припомни, че детската болница „Света Анастасия“ е само част от големия проект, който предвижда развитие и прилагане на нов модел за интеграция за здравна грижа с два центъра за профилактика и промоция на здравето и центъра за координация и здравно консултиране, както и ремонти на детски и училищни здравни кабинети, Медицински центрове и ДКЦ-та на територията на 4 области, ангажирани с проекта -Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки. Подалата..

обновено на 20.05.24 в 14:33

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе днес. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като  повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията,..

обновено на 19.05.24 в 14:37

В Световния ден за борба хипертонията, в Бургас мерят кръвното налягане

Бургас става част от кампанията "Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане. Инициативата е на Българската лига по хипертония с подкрепата..

обновено на 17.05.24 в 08:52
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и,..

обновено на 14.05.24 в 11:11