Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Ракетата, паднала в Полша, може да не е изстреляна от Русия

Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две ракети са паднали на територията на Полша и са убили двама души. Пжеводов е село близо до границата с Украйна. 

Министър-председателят на Полша свика спешно съвещание на съвета за национална сигурност след съобщенията на полските медии, че има вероятност ракетите да са руско производство. 

Заместник-премиерът на Латвия Артис Пабрикс обвини "криминалния руски режим", че е изстрелял ракети, които са насочени не само срещу украински цивилни, но и срещу натовска територия в Полша.

Президентът на Литва Гитанас Науседа обяви, че страната му изразява силна солидарност с Полша и заяви: "Всеки сантиметър от територията на НАТО трябва да бъде защитен".

Словашкият министър-председател Едуард Хегер изрази голяма загриженост за експлозиите в Полша и съобщи, че страната му ще се консултира със съюзниците за ситуацията.

Чешкият премиер Петър Фиала съобщи, че ако Полша потвърди, че ракети са ударили нейна територия, това ще бъде допълнителна ескалация от страна на Русия.

Министерството на отбраната на Русия категорично отрече информацията. В официално съобщение на военното ведомство пише, че изявленията на полските медии и на официалните лица за падането на руски ракети в района на населеното място Пжеводов са "преднамерена провокация, с цел ескалация на обстановката". В съобщението се подчертава, че руските средства за поразяване не са нанасяли никакви удари по цели близо до украинско-полската държавна граница.

Американският президент Джо Байдън определи като "малко вероятно" ракетата, да е изстреляна от Русия. Байдън свика спешни консултации на съюзниците на Съединените щати в Бали, където се провежда срещата на върха на Г-20. 

Според президента Румен Радев, незабавно трябва да се изясни инцидентът. "Инцидентът в Полша е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна", написа в позиция до медиите президентът Радев.

"Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света", заявява Радев.
"Поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира.", допълва българският държавен глава.

По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят край Воден

Продължава работата на екипите в района на пожара във Воден, каза вътрешният министър Калин Стоянов. Той, заедно със служебния премиер Димитър Главчев, пристигна в Кърнаре, в чийто район също бушува пожар: "Работи се на няколко фронта. Започваме, още от вчерашния ден, да ограничаваме тези фронтове, но, за съжаление, има някои направления, на които и..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в момента..

обновено на 20.07.24 в 12:11

Около 56 000 декара площ гори в община Болярово

Към момента общата територия е около 53 хил. декара сухи треви и храсти, 2 500 декара широколистен масив и около 500 декара смесен масив. Това каза  зам.-директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР старши комисар Любомир Баров. Той, заедно с колегите си, са работили цяла вечер, за да се справят с огъня, който бушува..

публикувано на 20.07.24 в 08:30

Пети ден продължава борбата с пожарите в Болярово

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава въведеното от кмета Христо Христов частично бедствено положение в седем села. Днес в района на пожара се очаква да пристигне президентът Румен Радев.  Спокойно е преминала нощта в района на големия пожар около село Воден, каза областният управител..

публикувано на 20.07.24 в 07:04

Пожар на дюните край Несебър

В 11.50 часа е поучен сигнал за пожар на дюните край Несебър. Два екипа на пожарната са там посочи, началникът на областната служба - старши комисар Николай Николаев.  Горят сухи треви и храсти. На този етап няма опасност огънят да се разпространи. 

публикувано на 19.07.24 в 14:05

Откриха ново затворническо общежитие в Бургас за 1,3 млн. лева

1,3 млн. лева са инвестирани в подобряването на условията за лишените от свобода, които изтърпяват наказанията си в общежитие от открит тип към бургаския затвор. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова и директорът на Главна дирекция „Изпълняване на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов откриха реновираното общежитие „Строител“ и..

публикувано на 19.07.24 в 13:44

Петко Бачийски: Не мога да нося отговорност какво правят с яхтите, които съм продал

В отворено писмо до БНР Бургас Петко Бачийски се разграничи днес от информацията, посочена вчера от адвокат Димитринка Радева, в Окръжния съд в Бургас. По думите ѝ, едно от лицата, които са вербували нейния подзащитен да пренесе с яхта от Поморие към Турция наркотици, е било с името „Петко Бачийски“. Яхтата беше задържана край Царево.  Оставиха..

публикувано на 19.07.24 в 13:38