Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници и представители на дребния и среден бизнес решиха:

Създават работна група, която да обсъди промени в Наредбата за преместваемите обекти в Бургас (обновена)

Целта е тя да е работеща и справедлива за лицата кандидатстващи по нея

Работна група ще обсъжда какви промени са нужни в Наредбата за преместваемите обекти на територията на Община Бургас така, че тя да бъде работеща и справедлива за лицата кандидатстващи по нея. Това решение се взе на среща инициирана от общинския съветник Иван Иванов от СЕК. На нея присъстваха представители на  двете организации на малкия и средния бизнес в града, общински съветници, представители на Общината, търговци.

Нашите предложения са от преди 12 години, готови сме отново да ги внесем за разглеждани в Общинския съвет. Няма как местата по чл. 56 да бъдат отдаване чрез търг или чрез жребий. Ние това сме го оспорвали в съда и сме печелили делата, каза Николай Димитров от Асоциацията на малкия и среден бизнес и напомни за промените, които те предлагат: 

"Когато един търговец е кандидатствал за позиция, създал е някакъв вид търговия и ако е редовен платец без нарушения да се ползва с предимство. Освен това до като една позиция се разкрие и тя е празна, до като минеш цялото сито на изготвянето на документация, до като захраниш обекта с комуникации минават месеци през които ти плащаш. Предлагаме това да отпадне!"  

повече в звуковия файл:


Николай Димитров 

Николай Кацаров е дребен търговец, който има четиричленно семейство и син с увреждания, за който събират средства за лечението му. Наел е обект миналата година и сподели: 

"В началото имахме проблеми кои точки са свободни, кои не са, накрая си намерихме свободно място. Платихме таксата и от там нататък се започна - прекарване на комуникации, откриване на партиди, проучвания. Бях платил за 3 месеца, а съм работил  само един, защото всички тези процедури ми отнеха 2 месеца. Миналата година съм работил на загуба, сега очаквам поне да си възвърна вложеното и сега може да се появи дадено лице и да каже, че той кандидатства за този обект и ние оставаме не на нула, а на минус.Трябва все пак да имам право да го ползвам по презумпция, че съм минал през тези перипетии!"    

повече в звуковия файл:

Николай Кацаров

Представителите на дребния и средния бизнес в града са категорични, че направеното предложение за въвеждане на търг е не само неприемливо, но и незаконно:

„Ако гласувате това предложение, ние ще го оборим отново в съда. Казвате, че искаме да сме вечни, но аз не виждам какво да е другото решение. Няма как да се измисли друго!“, посочи Таня Бобчева от Асоциацията за дребен и среден бизнес.  

Темата вече е стартирала и има 30 дни от 9 януари да се внесат и други предложения за промяна, каза общинския съветник Живко Табаков.  

„Може да се свържете с всеки един от нас и да получите съдействие да бъдат входирани вашите предложения. През времето са водени много дебати по темата, но правилото „първи по време и първи по право“ е скандално!“

Председателят на общинския съвет Севдалина Турманова също увери търговците, че могат да направят своите аргументирани предложения за промени в Наредбата за преместваемите обекти. Тя посочи, че трябва да се помисли и за възможност за електронно кандидатстване при кандидатстването за обекти. 

повече може да чуете в звуковия файл:

Сред предложенията на дребните и средни търговци по време на срещата беше да се даде възможност обектите, които се отдават по ЗУТ да са със срок на ползване не 3 години, както е до сега, а 5 години, какъвто е максималния срок позволен по закона. Освен това присъстващите заявиха, че има нужда от електронна система за кандидатстване за обектите и по широка информираност. Направено беше предложение на сайта на Община Бургас да има обособена част, където да са всички данни за срокове, схеми, изисквания относно преместваемите обекти.

     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ниската изкупна цена на зърното принуждава стопаните да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от село Шарково. На  Дочка Панайотова са изгорели 90 бали сено, което е повече от половината храна за..

публикувано на 24.07.24 в 07:37

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни курорт предлага най-добро съотношение цена-качество за британските туристи през 2024 година...

публикувано на 23.07.24 в 16:12
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:47
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка..

публикувано на 21.07.24 в 09:29

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са десетина, каза директорът на  автогарата.  Иван Мирославов допълни: "Най-натоварени са на Южното Черноморие,..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03