Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладната записка за Равнец изостри тона в комисия към Общинския съвет


Предложението за промяна на Подробния устройствен план в района бившата авиобаза в Равнец предизвика напрежение в Комисията по устройство на територията към Общински съвет в Бургас. Дебатът обаче не беше между общинските съветници. На комисията присъстваше бившият общински съветник Константин Бачийски, който влезе в спор с местната администрация.

След липсата на въпроси от страна на общинските съветници по докладната записка, председателят на комисията позволи на Константин Бачайски да се изкаже по предложението. Той посочи, че все още няма решение на съда по обжалваното от областната администрация решение на Общинския съвет от април миналата година.  

„Имаме решение на Общинския съвет, с което одобряваме конкретен ПУП и даваме предварително съгласие съответно за продажбата на тази част. Това дело все още е с неизвестен край. Ако случайно Общината го спечели, би трябвало да изпълни най-вероятно решението на Общинския съвет. Двата ПУП-а като гледам си противоречат един с друг. Не знам дали не е редно първо да изчакаме висящия случай в съда. За мен е неподходящо в района на Равнец, на територията от 3650 дка, да развиваме фотоволтаици, тъй като фотоволтаици можем да развием навсякъде. Дори на земеделска земя над седма категория. Община Бургас разполага на 2-3 км. от там с три парцела, които са над 2000 кв.м.“, посочи той.

Бачийски предложи Подробният устройствен план да бъде гласуван с условието на този терен да не бъдат поставяни фотоволтаици на земята. Председателят на комисията архитект Петър Статев обясни, че в докладната записка в момента се предлага само разделяне на територията. „ПУП разделя самата площ на тази, която може да се ползва за летище и останала, която ще може да се ползва за индустриални цели. Тази, която е за индустриални цели е 30 % от цялото летище, така че няма как там да бъдат поставяни фотоволтаици. Дали ще бъдат поставяни фотоволтаици са последващи инвестиционни намерения. И няма как да знаем, освен това предложение, което е налице, няма как да знаем другите инвеститори, които ще дойдат какво ще предложат“, коментира той.

В дебата се намесиха и други общински съветници. Красимира Маркович посика дискусията да се придържа към самата докладна записка, която е за промяна на ПУП – план за регулация, а не по темата за развитието на Индустриален парк – Равнец и какво може да бъде застроено там. Общинският съветник Георги Маринчев допълни, че от партията на Бачийски има председател на комисията по Икономика и инвестиоционни политики, който при разглеждането на докладната записка вчера, не е взел отношение по проблемите, които сега се поставят. „Да не стане така, че да върнем имота на държавата. Това ще бъде провал за целия Общински съвет и най-вече за председателя на Икономическата комисия“, допълни той.

Впоследствие напрежението ескалира и тонът се повиши между Бачийски, местната администрация и общинските съветници. Беше посочено, че в рамките на последните 5 години, той не е предприел действия за развитието на терена, а в момента прави предизборна кампания.

„Докладната записка е за план за регулация и не е свързана нито с фотоволтаици, нито с нещо, което се намира в главата на г-н Бачийски. Тя има за цел да запази предназначението на имотите без да променя застрояването такова, каквото е било то при одобрения вече план. Единственото, което се прави е да се обедини територията и да се раздели на две части“, посочи зам.-кметът Чанка Коралска  и призова да не се слушат политиците, а да се чете докладната записка.

Ивелина Стратева от Община Бургас допълни, че всеки инвеститор, който пита за Равнец е с убеждение, че цялата територия е обременена  от запазване на функционалното предназначение на летателните полета. „Това обаче не е така. Много е трудно да дойде инвеститор и въобще да започне да разглежда тази територия“, посочи тя.

Относно висящото съдебно производство, юристът на Общината Златина Георгиева коментира, гласуването на докладната записка не е свързано с делото. „Не е пречка да се вземе това решение. Делото е пречка да идват инвеститори, защото наистина когато съществуват спорове и то такива безсмислени спорове, инвеститорите биват отблъсквани.

Чанка Коралска посочи, че в докладната записка е важно какво е записано в решението на документа. Предложението ще бъде гласувана в края на месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25