Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият арт фестивал "Солинария" за трети път в Созопол

За трета поредна година ще бъде организиран Младежки арт фестивал "Солинария", съобщават организаторите. Той ще се проведе от 11 до 14 юли в Созопол. В него се предвижда да участват изключително талантливи млади музиканти, които все по-настоятелно заявяват своето място на музикалните сцени както в България, така и по света.

 Концертната дейност на фестивала ще се проведе в общо четири вечер, като програмата ще бъде открита от Вокален ансамбъл „Фортисимо“, които печелят обичта на публиката с хомогенно и експресивно звучене, спятост и красива визия. Носители са на първи места и Гран при на национални и международни конкурси. В репертоара на ансамбъла са включени авторски обработки на различни по стил и жанр произведения – класическа музика, фолклор, българска и световна поп и рок музика.

Втората фестивална вечер на сцената на Младежки арт фестивал „Солинария“ ще излезе Василена Серафимова, която ще пренесе публиката в света на ударните инструменти със свой авторски проект.


Третата вечер от концертната програма ще бъде посветена на участниците в майсторските класове по цигулка на Ангелина Абаджиева, която е дългогодишен концерт майстор на оркестъра националното радио в Кьолн, Германия и тромбониста Велислав Стоянов, диригент и преподавател в НМА „Панчо Владигеров”. Музикантът предлага един уникален майсторски клас, включващ 7 модула, обхващащи различни техники и стилистики при свиренето на медни духови инструменти. 

В последната фестивална вечер на сцената ще бъдат SIN -THESIS, които ще влеят в колаборация различни по темперамент автори на творби и различни форми на тяхното музикално изразяване като огледало на многопластовия ни живот. Те не се изключват и не се отричат, а музиката ги слива в едно. В техния състав се включват Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас, Атанас Попов – ударни инструменти. На сцената на Солинария, групата ще има възможността да представи премиерата на музикалната си програма, която ще бъде разработена специално за фестивала. 

Младежки арт фестивал "Солинария" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна Националният фестивал на детската книга в Сливен

Национален фестивал на детската книга в Сливен започна днес. Откриването на 26-ото издание бе във фоайето на ДТ „Стефан Киров“ по традиция с концерт. Началото на тридневната програма обяви кметът Стефан Киров, който е председател на организационния комитет. Той приветства гости и участници: „Детските книги – където се ражда магията, вълшебният свят,..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Обявиха носителите на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване

В първия ден на XXVI издание на на Националния фестивал на детската книга в Сливен бяха обявени носителите на  на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г.. Председател на журито е Луизина Савкова, началник на отдел „Регионални дейности“ към в Министерство на културата, която обяви имената на..

публикувано на 08.05.24 в 14:37
Цанислав Петков, архив

Концертът "Звукът на Европа" - част от програмата на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни"

11 млади музиканти ще участват в концерта „Звукът на Европа“. Той е част от фестивала  "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни", който предстои в края на седмицата в Бургас. Концертът е колаборация на Фондация „Солинария“ с Асоциация ASBL Artistes en Herbe, Люксембург и Камерен оркестър гр. Хасково с диригент Цанислав Петков: "Това е среща на..

публикувано на 08.05.24 в 09:40

Играят "Мисия Спящата красавица" в кукления театър в Бургас

Вълшебства и съвременност се преплитат в спектакъла на Бургаския куклен театър „ Мисия Спящата красавица“. Той ще бъде игран тази вечер от 19 часа.  Автор на текста е Яна Борисова, режисьор е Кирякос Аргирополус. Бургаският куклен театър кани на премиера на "Мисия Спящата красавица" Всички познавате добре историята на принцесата, която..

публикувано на 08.05.24 в 09:10

Месец на таланта представя даровити деца и младежи в Бургас

Центърът за млади таланти в Бургас подарява на града изключително богата и пъстра програма от дейности и събития по повод своята тринадесета годишнина. Началото на Месеца на таланта ще бъде поставено на 17 май от 18:00 ч. във фоайето на Магазия 1 /Морска гара/. Участниците от проектите на центъра “Палитри“, „Приложни изкуства“ и „Анимация,..

публикувано на 07.05.24 в 14:26

Театралите на НЕГ „Гьоте“ с две първи места от фестивал на училищния театър

С авторска постановка “Die Show des allmächtigen Internets" (“Шоуто на Всемогъщия Интернет“), отличен немски език и артистично присъствие, Театрална трупа „Гьоте“ впечатли публика и жури и се завърна от Националния фестивал за училищен театър „Завесата се вдига на немски език“ с две първи места – на журито, на публиката и с почетен плакет за първо..

публикувано на 07.05.24 в 14:17

Първото издание на "СОЛиСиМи" започва с концерта "Музикални багри и ритми"

С концерта „Музикални багри и ритми“ на 10 май в Бургас започва първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Проектът е разработен от Фондация „Солинария“ и финансиран по Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Концертът от 19 часа в Културен дом НХК е и премиера на произведения на бургаския композитор Петя Тончева с..

обновено на 07.05.24 в 13:23