Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две сдружения искат да стопанисват спортни обекти в Бургас за срок до 30 години

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС


Безвъзмездно право на ползване върху два спортни обекта в Бургас искат две сдружения за срок до 30 години. Едното заявление е внесено от Детския футболен клуб „Звездичка“ за спортно игрище с двуетажна постройка в югозападната част на двора на СОУ „Епископ Константин Преславски“ в ж.к. „Славейков“. Другото искане на СНЦ „Футболен клуб Нефтохимик Бургас 1962“ за спортен комплекс с площ над 18 000 кв. м. в ж.к. „Изгрев“. Предложенията трябва да бъдат гласувани от Общинския съвет.

Сдружението на детския футболен клуб „Звездичка“ ползва теренът с договор за наем от 2013 г. Те предлагат да реализират инвестиционна програма на стойност над 269 000 лв. Според директора на училище „Епископ Константин Преславски“, срокът от 30 години е твърде дълъг. В становището си той посочва, че учениците нарастват през последните години и предлага в договора за безвъзмездно ползване да се осигури възможност той да бъда изменен, ако се наложи разширяване на сградата на учебното заведение. Спортната комисия към местния парламент се е съобразила с мнението на директора и е предложила намаляване на срока.

„Резервите ми са свързани с това, че при 15-годишен срок на учреденото право на ползване, би следвало да се избере друга процедура, защото тя по-скоро постига резултата на 10-годишния наем“, коментира Живко Димитров от „Общински имоти“.

Според общинският съветник Стоян Грозев, при изготвянето на  договора, трябва да бъдат взети предвид опасенията на директора на учебното заведение. „Тъй като срокът е много голям, може би ще трябва да има клауза, която да предвижда предсрочно прекратяване ако се започне разширение на училищния корпус, построи се нещо допълнително като база към самото училище „Епископ Константин Преславски“. Относно намаляването на срока, също бих го предложил. За мен също е разумно срокът да бъде малко по-малък от 30 години с опция за продължаване“, посочи той.

Сходно е и предложението на Сдружението с нестопанска цел „Футболен клуб Нефтохимик“ за спортния комплекс в ж.к. „Изгрев“. Според Закона, инвестиционната им програма, трябва да предвижда извършването на дейности на стойност не по-малка от 50 % пазарната оценка на спортния обект. Независим оценител я е определил в размер на 1 179 000 лв. Инвестиционният план на дружеството включва разширяване на спортния терен за футбол, изграждане на допълнителни трибуни  за зрители, външни съблекални, нов терен с изкуствена трева за футбол, подобряване на материалната база, административната сграда и зали. По време на обсъждането на предложението Стоян Грозев попита дали Сдружението ще използва базата за търговска дейност и ще реализира ли приходи от нея. „В момента се реализират такива приходи. Там има различни състави, тенис на маса, различни клубове ползват терените и вътре помещенията в самата сграда. Въпросът ми е, ние давайки я безвъзмездно, те ще реализират ли приходи в тази база или ще я използват изцяло и само за свои нужди?“, допълни Грозев.

Живко Димитров от „Общински имоти“ обясни, че безвъзмездното право на ползване по процедурата по Закона за физическото възпитание и спорта, се предоставя срещу задължение за извършване на инвестиции в спортния обект.  

„Това не е концесионна процедура, която да регламентира извършване или не, или какъв приход би реализирал съответния обект. Той не е търговски. В инвестиционното намерение се включва разширяване на основното игрище, изграждане на ново игрище в комплекса. Обслужващата сграда ще обслужва дейността на клуба в спортния комплекс. Такава е концепцията. Това, че към настоящия момент се използват всякакви стаички и т.н. за това и онова, не го прави с други предназначение“, поясни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

700 ученици от страната спортуваха с Радев в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна се включиха  в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития взе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна академия "Васил..

публикувано на 18.05.24 в 14:33

Момичета от резидентната грижа "Ронкали" спечелиха куп медали от спортен турнир

Четири момичета от РГДР "Ронкали" спечелиха медали в различни спортни дисциплини по време на Зоналния турнир на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск. В състезанието, което се проведе в Стара Загора участваха пет деца от бургаската резидентна грижа.  Отличията са за  С. Т. на 12 г. - първо място и златен медал в тенис на маса в..

публикувано на 18.05.24 в 09:50

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в 10.30 часа днес. Изискването е лъковете на участниците да имат  достоверен исторически дизайн, без..

публикувано на 18.05.24 в 08:50

"Спортувай с президента" в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и в турнира по утринна гимнастика, който ще се проведе за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие и президентът Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна..

публикувано на 18.05.24 в 08:21

Готови са спортните игрища в комплекс “Меден рудник"

В Деня на българския спорт Община Бургас издаде акт 16 за новите спортни зони в комплекс “Меден рудник". Това съобщи в профила си във фейсбук кметът Димитър Николов.  Вече са готови откритите игрища за тенис, футбол, хандбал/баскетбол и фитнес на открито и след няколко дни ще могат да се ползват от бургазлии. Междувременно..

обновено на 17.05.24 в 13:36

С масов крос Приморско ще отбележи Деня на българския спорт - 17 май

С масов крос община Приморско ще отбележи 17-ти май - Ден на българския спорт. Стартът ще бъде даден от фитнес инструктора Кирил Танев, пред сградата на Община Приморско в 14:00 часа. Ентусиастите от всички възрастови групи ще пробягат трасе от 1800 метра, по предварително определен маршрут. От старт линията спортистите ще преминат по ул...

публикувано на 16.05.24 в 15:19

Антон Коджабашев обвини предишното управление на щангите за спряното финансиране

Новоизбраният президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев и генералният секретар доц. Димитър Димитров заявиха, по време на предишното управление на федерацията начело с президента Ариф Маджид са извършени много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта...

публикувано на 16.05.24 в 14:03