Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на радиото

Автор:

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова". 

В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват най-много хора. И това е така не само по исторически причини, но и поради огромното му въздействие в областта на новините, музиката, художествените предавания и спорта. Не по-малко важна е ролята на радиото по време на бедствия, аварии и извънредни ситуации. Отличителни са неговата способност да достига и свързва различни групи хора, включително мигранти, етнически, религиозни и други малцинства, хора в неравностойно положение, както и активното му влияние върху формирането на общественото мнение като трибуна на свободното слово. А според Организацията на ООН за образование, култура и наука ЮНЕСКО:

"Радиото има потенциал да събира различните хора по света в една цветна мозайка, създавайки чувство за общност, като това в по-малките обществени групи. Радиото дава тласък на конкуренцията в търговията, в областта на изкуството и на забавленията. Но най-вече допринася за разпространението на идеи в една територия на хората с добра воля, добри обноски и определено с толерантност към различното мнение."

По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Общото събрание на ООН през 2012 година, 13-и февруари е обявен за Световен ден на радиото. Денят е избран неслучайно - рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е именно 13 февруари - през 1946 година. 13-ото издание на празника на радиото през 2024-а година е специално, като радиостанциите по целия свят празнуват изминалия, първи век "в служба на човечеството" на медията, и отбелязват забележителното минало на радиото и неговото обещаващо, но и изпълнено с предизвикателства бъдеще.

Сред акцентите в честването през тази година е ролята на радиото в исторически план с огромното му въздействието в сферата на новините, музиката, радиотеатъра и художествените предавания, както и спорта. Радиото има и специални функции по време на бедствия, аварии и извънредни ситуации - като общодостъпна мрежа за обществената безопасност.

Не на последно място е ролята на радиото за демократичните процеси - неговата способност да достига до многочислена аудитория и да свързва различни групи хора, включително мигранти, хора от уязвимите групи, както и влиянието му върху формирането на общественото мнение в качеството му на трибуна на свободното слово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

ВИЖТЕ ОЩЕ

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са..

публикувано на 09.04.24 в 17:17

БНР-Бургас събира приказни детски истории за осми път

За осми път БНР-Бургас провокира детското въображение и интерес към четенето на книги и създаването на истории! В Международния ден на детската книга напомняме на деца и родители, че проектът на обществената медия „Приказни истории с БНР Бургас“ е отворен и..

обновено на 02.04.24 в 13:45
Водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова

Художничката Емилия Николова пред "Детско царство"

Художничка Емилия Николова гостува в седмичното издание на предаването „Детско царство“. Пред водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова тя разказа за увлечението си по изобразителното изкуство: „Рисувам от малка. Това увлечение към..

публикувано на 31.03.24 в 09:00

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и..

публикувано на 23.02.24 в 15:22