Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще получи ли присъда британецът, обвинен в блудство с деца в Сливен?

Автор:
Росица Кратункова и адвокат Стойко Славов
Снимка: Ирина Недева

Издирван за педофилия британски гражданин успява да избяга от правосъдието в страната си и намира прикритие в най-бедния квартал на Сливен като пастор. Извършва покръстване на деца и се чувства в безопасност у нас.

В репортаж на Би Би Си от 2019 г. журналист се обръща към въпросното лице с думите:  "Господин Хъл, вие сте тук, укриващ се от британското правосъдие, бихте могъл да сте в затвора“.

"В момента въпросният "пастор" отново е арестуван. Тече дело срещу него", обясни пред БНР Росица Кратункова, основател на фондация "За Надежда".

Това не е първото му задържане, посочи тя.

"Предишният път не получава присъда. Надяваме се този да получи справедлива".

След като го освободиха през 2021 г., той се върна отново в квартал "Надежда", където има купена къща и се намира самата му църква, разказа тя в предаването "Хоризонт до обед". 

"Провеждаше различни дейности с деца, учеше ги на английски.

Решихме да създадем фондация "За Надежда" и да се насочим към подкрепа на семействата на децата, които вероятно са стотици".

Адвокат Стойко Славов отбеляза, че настоящият случай касае деяния, които са извършени през 2022 г. 

"От 5 до 20 години е предвиденото наказание за това деяние. Засегнати са 14 деца.

Взета му е най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража  и до този момент тя не е била променяна. В момента той се намира в Бургаския затвор. Изчаква първото заседание по делото, което ще се проведе на 22 февруари". 

Анонимна жена от общността  в квартал "Надежда" обясни, че се надява педофилът да получи справедлива присъда. 

"Децата имат права и трябва да бъдат защитени". 

За Росица Кратункова е важно този случай да бъде внимателно изследван и анализиран.

"Как е възможно чужд гражданин да се скрие и в продължение на години да извършва сексуални посегателства върху деца?! Много хора обвиняват родителите, но е важно да си припомним, че това е самопровъзгласил се пастор, който има влияние върху населението".

Той е подпомагал е и финансово общността, обясни тя.

Надя Кожухарова, психолог от асоциация "Анимус" разясни, че обикновено децата нямат думи за преживяното сексуално насилие и то е съпътствано със сигнали, давани от тялото им.

"Симптомите са обикновено психосоматични – могат да са свързани с промени в съня, в храненето, има случаи, когато децата се изпускат по голяма и по малка нужда. Те не могат да проумеят какво точно се е случило  и тяхното тяло говори. Могат да развият обсесивно-компулсивно поведение. 

Последствията зависят много от това какво ще бъде отношението на възрастните, на общността и на цялото общество относно това, което са преживели. Злоупотребено е с доверието им от човек, който е харизматичен и важен за тях.  Това може да изкриви представата на децата за тяхната позиция в семейството, в обществото, в света на възрастните, както и в бъдещото им отношение към авторитети. У децата се създава впечатление, че най-ценното у тях е това, че могат да доставят сексуално удоволствие на някого. Много е важно да има някой, който да им каже, че това не е правилно". 

Тя отбеляза също, че възрастните във въпросната общност за загубили за дълго време чувствителността си относно случващото се. 

"Това е заради бедността им и защото са разчитали на малки подаяния от този човек".

Важно е да не се виктимизират допълнително децата в рамките на наказателното производство, подчерта психологът.

"Те не би трябвало да участват активно в него. Важно е дали някой ще им повярва и дали ще реагира емпатично, както и дали ще бъдат разпитани по щадящ начин, както и дали семействата ще бъдат подкрепени и научени как да реагират на преживяното, как да разчитат симптомите на насилие, как да говорят".

Адекватната присъда е от решаващо значение за възстановяването на жертвите и техните семейства, обясни още Надя Кожухарова.

Адвокат Славов отбеляза, че в случая обществената опасност е изключително завишена. Той очаква осъдителна присъда за британския гражданин.

А очакванията на Росица Кратункова са този случай да послужи като аларма за обществото. 

"Не си даваме сметка колко български педофили има. Важно е обществото да се мобилизира".

Цялото интервю на Ирина Недева с Росица Кратункова, адвокат Стойко Славов и Надя Кожухарова може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хванаха близо 4 тона рапани, превозвани в обикновен камион

Товарен автомобил е превозвал нерегламентирано 3850 кг пресни рапани, съобщават от ИАРА. Техни инспектори са провели съвместна проверка с Главна дирекция "Гранична Полиция" - Варна и БАБХ-Варна . Превозното средство не е бил специализиран камион за транспортиране на хранителни продукти и не притежавал необходимите документи и разрешителни за..

публикувано на 03.06.24 в 16:05

Автомобил се е движил със скорост над 220 км по АМ"Тракия"

Автомобил, движещ се със скорост от 221 км/ч е бил засечен на автомагистрала „Тракия“ в сливенския участък. Колата се е движила през нощта, а нарушението е заснето от полицията. В момента се издирва водачът на автомобила.  През почивните дни са установени трима водачи да управляват автомобилите си след употреба на алкохол. Положителна проба за алкохол..

публикувано на 03.06.24 в 12:07
Проверявайте козметичните продукти в регистъра на забранените опасни стоки, преди да ги купите - съветват от

Забраниха козметика на световни търговски марки заради опасен химикал

Партиди от продукти на световноизвестни козметични марки ще бъдат изтеглени от пазара и от потребителите заради наличие на опасното съединение пропионалдехид, съобщи регистърът на европейската система за бърз омбен на забранени нехранителни опасни стоки Safety Gate, цитиран от платформата "Ние, потребителите". Опасното съединение пропионалдехид в..

публикувано на 03.06.24 в 09:25
Снимката е илюстративна.

Шест катастрофи с повече от 10 ранени в Бургаско, сред тях са 4 деца

Повече от 10 души са пострадали при пътни инциденти в област Бургас на 1-и и 2 юни, съобщи Областната дирекция на МВР. Сред тях са и четири деца, най-малкото от които е 2-годишно. Само при един от инцидентите са ранени седем души. Той е станал на 1 юни около 14:20 часа на пътя  между сунгурларските села Чубра и Пъдарево. При излизане от ляв завой..

публикувано на 03.06.24 в 08:42

Обучение по Първа помощ се проведе в Бургас

Обучение по Първа долекарска помощ се проведе днес в Бургас. Организатори са местната структура на Българския червен кръст и зам.- директора на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. В обучението участваха представители на институции, НПО и граждани. Елементарните правила за оказване на първа помощ могат да спасят човешки живот, посочи д-р..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Разбиха наркооранжерия в с. Суходол, общ. Средец

52-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след  специализирана полицейска операция в с. Суходол, общ. Средец. Там униформените са  открили специално обособен парник, в който се отглеждали 83 канабисови растения с различна големина. Намерени и иззети са различни количества канабис, съхранявани в кашони и във фризер.  Бургазлията е задържан..

обновено на 31.05.24 в 10:55

При рязко спиране на градски автобус пострада кондуктор (ОБНОВЕНА)

Слушател на БНР Бургас сигнализира за инцидент с градски автобус по бул.„Демокрация“. П острадала е жена при рязко спиране на автобус „Б11“. Причината за това е маневра на автомобил на пътя. Жената е била кондуктор в автобуса, когато шофьорът е натиснал рязко спирачката, с цел да избегне инцидент. Кондукторката е паднала на пода, обясни говорителят на..

обновено на 31.05.24 в 10:54