Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Черноморец" е новият носител на Купата на България в мъжкия баскетбол!

Автор:

"Черноморец" е новият носител на Купата на България в мъжкия баскетбол! За трети път в историята на клуба, но след половин век прекъсване бургаският клуб завоюва отличието. Това се случи пред рекордната публика от над 3 500 души в зала "Арена Бургас". 

Отборът на Черноморец спечели за трети път в историята си турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете след успех над Спартак (Плевен) с 86:62 (22:9, 16:11, 23:13, 25:29) като домакин в "Арена Бургас" във финала на надпреварата за 2024 година. За последно Черноморец триумфира през 1975-а, а освен това е носител на трофея и през 1965 година.

Със завоюването на сребърните медали тимът на Спартак пък записа най-доброто си представяне в турнира от близо 30 години.


Баскетболистите на Черноморец стартираха много мотивирано двубоя, бързо овладяха инициативата и поведоха с 22:9 след началните 10 минути игра.

Домакините демонстрираха здрава защита и вдигнаха разликата до 18 точки през втората четвърт, за да поведат с 38:20 в края на първото полувреме, ограничавайки гостите само до 20 отбелязани точки за 20 минути игра.

И след паузата ситуацията на терена в "Арена Бургас" не се промени, а бургазлии доминираха.

Героят от полуфиналния сблъсък с Рилски спортист Алекс Уандие се отличи три поредни тройки и донесе преднина от 30 точки при 61:31 за Черноморец при оставаща 40 секунди от третата четвърт.

Преди последната част авансът на домакините бе 61:33.

Спартак не намери начин да се противопостави на Черноморец в оставащите 10 минути, в които мачът се доиграваше. Гостите не успяха да отговорят на по-ефективната стрелба на бургазлии, които до края вдигнаха разликата до 33 точки.


Един от лидерите на Черноморец Христо Захариев, който пропусна полуфинала срещу Рилски спортист заради контузия, се появи на терена само за секунди във финалния двубой.

Най-резултатен за състава от Бургас бе Алекс Уандие с 18 точки и 6 борби, Травис Макконико допринесе с 13 точки, 3 борби и 5 асистенции, а Милен Захариев добави 11 точки и 3 борби. По 10 точки вкараха Андрей Иванов и Шон Смит.

За Спартак Родни Първис завърши с 16 точки и 3 асистенции, а Талиб Занна се включи с 10 точки и 13 борби.

"Щастлив съм и горд, че видях това с очите си! Поздравления за мениджмънта, треньора, играчите, за всеки служител на "Черноморец", както и за емоционалната бургаска публика! Баскетболната и волейболната купа са притежание на бургаски отбори в една година. Не знам това да се е случвало и преди, затова нека се насладим на момента!", написа след срещата кметът Димитър Николов. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международната регата "Порт Бургас" се влива в къмпинг фестивала "Explore the world"

Международната регата „Порт Бургас“ е най-голямото ветроходно събитие в страната през последните повече от 20 години. В 31-вото издание, което ще се проведе от 27 април до 1 май, ще се включат близо 250 състезатели от България, Румъния, Гърция, Турция и Украйна. Най-добрите ветроходци ще мерят сили в клас „Оптимист“, ИЛКА 4, 420, Фин и олимпийските..

обновено на 27.04.24 в 10:09

Трима борци от "Черноморец" ще представят България на Европейско първенство

След отличното представяне на Държавния лично-отборен шампионат за момчета в Сандански на състезателите от клуб по свободна борба "Черноморец", избраха трима от тях да участват на Европейското първенство за тази възрастова група. Янаки Ковачев в кат. 41 кг., Георги Иванов до 52 кг. и Валентин Господинов до 57 кг. са и възпитаници на Спортното..

публикувано на 24.04.24 в 12:47

Възпитаници на Дом "Ронкали" с медали от Национален шампионат за деца и младежи в риск

Осем от децата настанени в Резидентна грижа за деца в риск "Ронкали" взеха участие в 41 - то издание на Национален шампионат за деца и младежи в риск. Той се проведе в София под мотото "Спортът достъпен за всички деца".  Възпитаниците на дома спечелиха следните отличия: 1 - во място и златен медал за С.Т. на 12 г. - Таекуондо; 2 - ро място и..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

3 шампионски титли за състезателите по св. борба на "Черноморец"

С отличия се завърнаха състезателите от клуба по свободна борба "Черноморец" от Държавното първенство. Те завоюваха 3 шампионски титли, общо 7 медала и отборно второ място. Всички са възпитаници на  СУ "Юрий Гагарин". Лично-отборният шампионат в Сандански премина при силна конкуренция, като участие взеха 243 момчета до 15 години от 52 клуба от..

публикувано на 22.04.24 в 12:33

"Нефтохимик" спечели в Планиница

ФК „Нефтохимик“ спечели гостуването си на „Балкан 1980“ (Планиница) с 2-1 в мач от шампионата на АОГ. Срещата премина оспорвано, като головете паднаха през първата част на мача. Зелените от Бургас поведоха в 20-тата минута, след отсъдено нарушение в наказателното поле на домакините. Денис Токмак, който в тази среща игра на върха на атаката, беше спънат..

публикувано на 22.04.24 в 07:48

Бургазлийката Ева Брезалиева с два медала на Световната купа в Баку

Бургазлийката Ева Брезалиева  се окичи със сребърно и бронзово отличие от финалите с топка и с обръч  на световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан).  В първия финал с обръч състезателката на Бранимира Маркова  изгра много добре съчетанието си. С оценка от 34.650 точки (18.500 трудност; 8.150 артистичност; 8.000 изпълнение)..

публикувано на 21.04.24 в 16:25
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова се измъкна от трудна позиция и направи реми с Катерина Лагно

Нурглюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените, който се провежда в Торонто.  В 13-ата си партия на канадска земя българката,  с белите фигури, успя да се измъкне от много трудна позиция срещу рускинята Катерина Лагно и на 45-ия ход двете се съгласиха да разделят точката. По..

публикувано на 21.04.24 в 08:36