Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас предизвика дебати в комисиите на Общинския съвет

| обновено на 21.03.24 в 15:31


Дебати в комисиите на бургаския Общински съвет предизвика докладната за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на Летище Бургас“. Инициативата на кмета на Поморие Иван Алексиев бе подета и подкрепена от морските общини. Съветниците поискаха изчистване на проекта на устав преди той да влезе за гласуване в местния парламент.

Основната цел на бъдещото сдружение е осигуряването на целогодишни полети. Предвижда се членският внос на общините да е според броя на регистрираните по постоянен адрес, като за черноморските общини е 2 лева на жител, а за останалите общини по 50ст. Обсъденото финансово участие на "Фрапорт" във фонда е в размер на 200 000 лева годишно. Предстоят разговори с министерствата на туризма и транспорта и съобщенията за участие и на държавата, се посочва в докладната, внесена от кмета Димитър Николов. Според нея таксата, с която Община Бургас ще се включи, възлиза на 465 542 лева.

В комисията по транспорт съветникът на „Възраждане“ Мариян Иванов се обяви против методиката за определяне на членския внос:

"Далеч по-правилното и справедливо определяне на една такава такса е на база турист. Колко туристи посещават дадената община-могат да се вземат данни от минала година. Конкретен пример със Слънчев бряг, който е на територията на Община Несебър. Официалните данни варират между 300 000 и 500 000 туристи годишно, неофициалните стигат и до 1 милион. Община Несебър ще плати 60 000 лева такса в този фонд, а Община Бургас -половин милион. Мисля, че това е едно финансово бреме, което ще натовари Община Бургас при това несправедливо."

Коментира се предложение за определяне на таксата въз основа на 30% от туристическия данък и 70% фиксирана ставка.


Как ще се разходват средствата попита съветникът на "Има такъв народ" Тодор Иванов:

"В устава пише, че се управлява от управителен съвет, който определя вноската, а тя вече е определена от някой без никаква финансова обосновка на каква база г-н Алексиев или някой около него е решил, че трябва да е на глава от населението. Разговаряно ли е с другите общини извън област Бургас-съгласни ли са да внасят и да не стана така, че 2-3 общини или основно Община Бургас ще внесат половин милион лева. Нямаме финансови условия от авиокомпании, за да знаем за какво дофинансиране става въпрос."

Несъразмерно спрямо печалбата на летището е тяхното участие, отбеляза още Иванов.

Председателят на транспортната комисия от ГЕРБ Евелина Михалева припомни предишни стъпки в същата посока:

"При предният мандат имаше разговори с Райън еър да предложат полети, които ние да дофинансираме през зимния период и те поискаха, мисля, 500 000 лева за периода ноември-края на март за полет до Тел Авив. За Краков - 350 000 лева. Ние искахме до един европейски хъб. Парите, които поискаха, бяха безумни."

Директорът на дирекция "Правно-нормативно обслужване" на Община Бургас Златина Георгиева поясни:

"Направете предложение, каквото считате, че Община Бургас трябва да плаща като вноска. Когато има една такова сдружение, в което участват всички кметове, с много по-голям авторитет би застанал някой да преговоря-с концесионер или авиокомпания."

Предложението за създаването на сдружението ще бъде внесено за разглеждане във всички общински съвети до края на март, а учредителното събрание се предвижда за април.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Първи исторически чартър от Узбекистан кацна на Летище Бургас

Първи исторически чартърен полет със 135 туристи от Узбекистан посрещнаха с воден салют на Бургаското летище. Гостите получиха от ръководството на летището и сувенири за спомен от страната ни. Българският посланик в Узбекистан Н.Пр.Стояна Русинова заяви, че вече се работи да бъдат осигурени полети от азиатската държава и за зимния..

публикувано на 30.06.24 в 17:24