Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат създаване на система с GPS устройства за хора с деменция в Бургас

Снимка: Pixabay


Предложение за създаване на система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция е внесено за разглеждане в Общинския съвет в Бургас.  Докладната записка е на общинския съветник от Продължаваме Промяната – Демократична България д-р Мартин Кръстев. Предложението е насочено и към хората със заболявания, водещи до проблеми с ориентацията и риск от изгубване. 

По време на Комисията по здравеопазване към Общинския съвет бяха поставени много въпроси как може да се приложи тази система. Още в началото на дискусията по докладната записка, общинските съветници  попитаха вносителя как Общината ще проучи необходимостта за въвеждането на такава система, как и защо ще бъде събирана информацията от тези устройства. Д-р Мартин Кръстев обясни, че е възможно да се ползват данни от НСИ и Дирекция "Социално подпомагане" в Бургас. "Освен тези данни, имаме и информация, че има допълнително 73 души чакащи, които са с умствена изостаналост и други с психични разстройства -124 души, още за защитено жилище има 74 души. От там може да добием напълно достатъчно детайлна информация колко хора биха били обхванати от тази мярка", поясни той. 

Относно нужда от създаване на подобна система, вносителят посочи като пример случаи, в които полицията е издирвала хора с подобни заболявания. Той допълни, че подобна мярка е била приета в София през 2022 г.  Общинският съветник д-р Диан Господинов обаче контрира, че там е въведена по обратния ред -  първо са закупени устройствата, а след това хората са имали възможност да кандидатстват за тях. "След като човек не е под запрещение, буквално нарушаваме Хартата за правата на човека", допълни той. 

Мария Куманова от Община Бургас обясни, че проследяването на хората с подобни заболявания ще бъде трудна задача. Тя поясни, че при част от тях данните не са пълни, защото нямат ТЕЛК или поставена диагноза. Според нея има и юридически проблем. "Доколко имаме право да правим подобно нещо? Как и кой на практика ще може да следи? В настоящия момент не мисля, че има някакъв начин общинска структура да прави това проследяване", посочи тя. 

Общинският съветник д-р Лидия Стефанова предложи чрез общинската програма "Грижовник"  да бъде предоставена възможност на социално слаби хора да получат чрез кандидатстване подобни устройства. "Навлизаме в личното пространство. Ако докладната записка мине във вариант като социална функция, да се предложат средства на социално слаби семейства и по лична инициатива да желаят да кандидатстват за такива устройства - да. Ще получим някаква финансова справка и ще можем да определим сума да помогнем на тези семейства. Себестойността на такова апаратче в около 100 лв.", поясни тя.  

Д-р Кръстев обясни, че отговорност за следенето на хората с подобни заболявания, ще имат техните роднини. При потребителите на социалните центрове, контролът ще се случва от специалистите в тях. "Обхваща тези пациенти, които са с умерена деменция. Не става въпрос за тежки случаи. При тях тези хора дори не излизат от вкъщи. При умерената деменция имаме следните характеристики: сериозна загуба на памет, лоша преценка, загуба на ориентация и тогава те се губят. Тези хората, които вече са диагностицирани, че са с риск, проследява ги с цел тяхна безопасност. Това ние го правим с цел превенция", допълни вносителят. 

Докладната записка ще бъде гласувана на  предстоящата сесия на местния парламент. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш

Предприемат мерки срещу разпространението на коклюша в Бургас. От РЗИ изпратиха инструкции до личните лекари за проследяване на подлежащите на имунизация срещу заболяването. За пропуски трябва да проверяват и медицинските сестри в детските градини и училищата, обясни д-р Мирослава Киселкова от здравната инспекция в града: "Постоянно..

публикувано на 28.04.24 в 09:45
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16