Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов за случая с болница "Сърце и мозък":

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Това по смисъла на закона е отпускане без рецепта. Изпълнителната агенция по лекарствата го санкционира във всички останали аптеки

| обновено на 14.05.24 в 11:11
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Снимка: БТА

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и, съответно, изпълнена единствено във вътрешната ѝ аптека.

"Това, което те наричат „електронна рецепта“ и е вътрешна, само за тяхната вътреболнична система, и няма нищо общо с националната система за електронни рецепти, това по смисъла на нормативната уредба въобще не е електронна рецепта" - посочи Маринов и уточни, че по смисъла на закона в случая има предписване на терапия без рецепта, за което се предвижда санкция.

"Дали е извършено нарушение ще кажат компетентните органи, но за мен не е редно, защото пациентът определено – както Вие описвате във Вашия сигнал – няма достъп до терапия. Те обясняват, че по този начин, по който са работили, бързо са давали възможност на пациента да получи терапията. Напротив – те го насочват единствено в аптека, в която може да бъде прочетено това, което те наричат „рецепта“. Това не е рецепта. Не остава никаква следа, никакъв електронен запис в Националната здравно-информационна система. Никой не може да разбере нито кога какво е предписано, нито кога какво е отпуснато.
И тук възникват при мен следните въпроси – след като това не е рецепта, срещу каква рецепта са отпуснати тези лекарствени продукти или се отпускат в тази аптека? Това по смисъла на закона е отпускане без рецепта и това (подлежи на - бел. ред.) тежка санкция. Изпълнителната агенция по лекарствата го санкционира във всички останали аптеки. Вероятно ще бъде санкционирано и в тази аптека", каза Маринов.

По повод заменената в болницата терапия на пациента с аналози на друга компания председателят на БФС напомни, че лекарят е компетентният специалист, който има правото да вземе такова решение, за което носи и отговорността.

"Парадоксално е, но в България предписването е по международно непатентно наименование. Следващата точка (в нормативния текст - бел. ред.) разрешава предписване по търговско наименование, при което в аптеката са длъжни да отпуснат точно предписаното търговско наименование. Огромна част от предписанията в България са точно по втората алинея, тоест по изключението, което се допуска в закона. Какви са причините да се предписват определени търговски наименования и да не се дава възможност на пациента бързо и лесно да достъпи терапия, когато в аптеката няма или липсва конкретната търговска марка – това са вече неща, които не бих искал да коментирам, но всички се досещаме. Защо се предписват точно определени лекарствени продукти на точно определена компания преимуществено в определени заведения или от определени лекари също не бих искал да коментирам, но нещата са не особено чисти", посочи той.

Той даде пример за по-добър ред, приет в много страни от ЕС. Там е разрешена така наречената "генерична замяна". Тоест лекарят назначава терапията, а в аптеката пациентът може да избере измежду всички налични алтернативи, тоест между различните търговски продукти.

"Това е наша отдавнашна борба този ред да бъде въведен и в България - каза председателят на БФС. - Тогава пациентите много по-лесно ще имат достъп до терапия. Тук говорим не само, че някои лекарства липсват или трудно се намират, но понякога и предписаната терапия е доста по-скъпа от друга налична много по-евтина в аптеките. Когато предписанието е по търговско наименование, в аптеката нямат право да правят генерична замяна, пациентът ще трябва да закупи много по-скъпа терапия, въпреки че в аптеката има налична доста по-евтина, понякога в пъти по-евтина терапия, която в никакъв начин не отстъпва по качество, ефективност, ефикасност."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки. Подалата..

обновено на 20.05.24 в 14:33

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе днес. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като  повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията,..

обновено на 19.05.24 в 14:37