На лов за съкровища

Златни маски намерени в планина Загрос, Иран.
Снимка: Архив
В иранската планина Загрос, в пещера, скрита зад голям водопад, местен ловец съвсем случайно открива монета на 2000 години. Няколко дни по-късно на същото място намират цяло съкровище – монети, сребърни и златни статуетки на различни животни, сребърни чаши и ритони. Предполага се, че това е съкровищницата на персийските владетели, събирана 200 години – от 6 до 4 в. пр. Хр. Когато през 334 г. пр. Хр. Александър Велики напада Персийската империя, съкровището е скрито в тази пещера.
Досега са извадени повече от двеста великолепни произведения на древното изкуство: бронзов накрайник за жезъл с изображение на господаря на животните – човешка фигура с три лица, която се бори с две чудовища едновременно; бронзова брадва (острието й излиза от лъвска глава), металната част на юзда с две невероятни чудовища отстрани – крилато тяло на бик и рогата човешка глава; поразителни златни маски, почти същите, каквито сме виждали на венецианския карнавал, само че без перата; сребърни и златни торкви и ритони с изображения на бикове, зайци, планински козли, лъвове.
Истинска приказка – пещера, скрита зад планински водопад, а в нея – несметно богатство.
За съкровището на Персийската империя, за гробницата на една келтска принцеса и за древната столица на сапотеките в Мексико – Монте Албан, разказваме в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

14 септември
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35