„Художествената галерия” на империята Хорезм

Останките на древната крепост Гарни в Армения и запазеният храм в древногръцки стил са разположени над живиписното ждрело на река Азат. Крепостта е изградена през 3-ти век преди н.е.
Снимка: Архив
През 1995 година в оазиса Таш-кърман в пустинята Къзълкум австралийски и местни археолози проучват град Даргаш, отдавна изчезналата столица на могъщата някога империя Хорезм. В цитаделата на крепостта откриват великолепна сграда. Стените й са двойни и образуват широк коридор. Освен това са истинска художествена галерия: по тях са нарисувани повече от сто изображения - петима конници с червени, черни и сини коне и много портрети на гримирани млади жени и голобради мъже с големи изразителни очи, подчертани с черен грим, къси черни коси и ярко червени устни и уши. Всички имат корони, но всяка е с различна форма, боядисани са в бяло или в бяло и червено, а в най-високата им точка има свито на топка животно, насочено напред. На някои от портретите се виждат торкви, завършващи с глави на змии, които вероятно са били позлатени. Кои са тези важни особи, изобразени в коридора за тържествени процесии? Богове и богини или предци на владетелите?...
Още за тайните на град Даргаш, за връзката между древния град Лутеция и днешния Париж и за Храма на Слънцето край крепостта Гарни в Армения, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

събота, 8 декември
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35