Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 31 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Варна
• Разговор с баритона Пламен Димитров и сопраното Татяна Спиридонова за участието им в „Набуко” на сцената на Варненската опера. Двамата коментират разликите между България и страните от Стара Европа в отношението им към оперното изкуство.
• Интервю с тенора Камен Чанев, който изпълни партиите на Туриду и Канио в „Селска чест” и „Палячи” на сцената на операта във Варна. Камен Чанев споделя какви вокални предизвикателства поставя пред един тенор участието му в двете опери в една и съща вечер. Доразвиваме и темата от предходното интервю с фокус върху това, че българския бизнес няма отношение към оперното изкуство.
• Уредникът на Учебния музей към Регионалния исторически музей във Варна Лиляна Липчева обяснява как се е зародила идеята за такъв музей и има ли интерес от варненци към него.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Концерт с традиционни песни от Унгария

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Талантливият изпълнител на северняшки песни Христо Косашки и изпълнения на виртуозите от формация „Илиев”

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Трудова борса - свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Бургас.
• Коментар на политолога Огнян Минчев за водещите събития от почивните дни.
• Какво се крие зад демонстративните, но меки санкции на Запада към Москва? И каква е икономическата логика на „големите” в казуса с Украйна? - дискусия с участието на макроикономиста проф. Динко Динков (УНСС), журналиста Димитър Събев (сп. „Тема”) и политолога Димитър Вацев.
• Културен афиш - по-важните културни събития за деня от София и страната.
• Годишнина от рождението на Рене Декарт - разговор за рационализма и мисленето като гаранция за съществуване.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Сигнал от слушател за неправомерно спряна карта на мобилен оператор. Отговор.
• Как да защитим по-добре трудовите си права? Защо все още има хора, които работят без осигуровки? И какво се случва с тях? Защо някои работят по осем и повече часа на ден, а са осигурени на половин работен ден? И как да постъпим, ако сме сред тях? Гост: Маргарита Иванова, старши юрисконсулт в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”.
• „Практично с” :
- актрисата Стефания Колева за домакинските умения;
- как да си изберем слънчеви очила - съвет на д-р Виолета Петрова.

от 11.00 до 12.00 часа
60 минути на директора

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Дойде сезонът на таратора

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир

• За книгата „Граници на забавяне” от Пламен Антов.
• За стихосбирката на Манол Глишев „Машина от думи”.
• Каталогът Transformation Always Takes Time And Energy - инициатива на галерия Sariev Contemporary. Първият ретроспективен каталог на българския съвременен автор Правдолюб Иванов.
• Фотографска изложба „ПроТест” в „Червената къща”.
• Изложба на български и австрийски художници в галерия „Академия”.
• Какво се случва: Българският културен институт в Лондон - дом на българската култура. С участието на Снежина Петрова, Стефан Димитров и Владимир Пенев.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: От другата страна на деня - Музикален момент
В последния понеделник на месец март ще продължим идеята, която започнахме миналия месец под мотото „Звездни мигове от кариерата на велики музиканти”. Този път обаче акцентът ни ще падне не толкова върху изпълнителите, колкото - върху сцените и залите, където са се изявявали те. В няколко поредни предавания ще ви разкажем за някои от най-прочутите концертни и оперни зали по света. Днес ще посетим Златната зала „Музикферайн” - Виена, Театър „Аристон” - Санремо, Златната Дворжакова зала в Прага, парижкото кабаре „Мулен Руж” и TeatroallaScala di Milano. Ще слушаме изпълнения на Виенската филхармония (дирижирана от Франц Велзер-Мьост), Джилиола Чинкуети, Пепино ди Капри, виолончелиста Миклош Переньи, Морис Шевалие и оркестъра на Пърси Фейт, Едита Груберова и Мария Калас.

от 15.30 до 16.45 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Познати и непознати
• Какво се случва с децата ни.
За пореден път в предаването ще говорим за агресията, автоагресията и тормоза в българското училище; за емоционалната устойчивост на децата; за доверието между учениците и учителите, между децата и родителите. Ще потърсим отговор на въпроса защо въпреки усилията на обществото и институциите, продължават да се случват трагедии като тази от миналата седмица в Русе, когато шестокласник се самоуби...
Гост: доц. д-р Методи Коралов - психолог, преподавател в НБУ; ще чуем директорката на ОУ „Васил Априлов” в Русе, където е учило самоубилото се момче.
• „Светове” - „Светът на бежанците и светът на доброволците” - ще разкажем за съвместните усилия на група доброволци и Българския дарителски форум да направят живота на бежанците от Сирия по-поносим.

от 16.45 до 16.50 часа
Евранет плюс
Европейският дебат за обществените поръчки

от 16.50 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Вокални изкушения - Светът на камерната песен.
Серенади и посвещения

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Лястовичката”, френска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Само ново
• Актуалните новини от фолклорния живот.
• Гост: тракийската народна певица и преподавател Дарина Славчева, която ще представи новият проект, върху който работи.  

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери - Еврорадио
• От Летния музикален фестивал в Каринтия - концерт на Камерата Залцбург с диригент Манфред Хонек, солист Тил Фелнер.
В програмата:
Волфганг Амадеус Моцарт
- Германски танци;
- Концерт за пиано № 24;
- Симфония № 39.
• От фестивал „Щириарте” – Концерт на „Консертус музикус Виена” с диригент Николаус Харнонкур.
В програмата:
- Творби на Йозеф Ланер - полки, валсове, мазурки, галоп.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Една сломена жена” от Симон дьо Бовоар, I част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Пънкът в ново и най-ново време и DIY-турнетата от по 56 концерта за 59 дни: записи и интервюта от българската отсечка от турнето на легендарния Майк Уот и триото му The Missingmen с участието на Guess What (Великобритания), L’Oeillere (Белгия) и Tourboss Macario (Венецуела). В предаването ще вземат участие и организаторите на концерта в София Secretcheese, които, въпреки кратката си творческа биография в тази насока, са доста добър пример, от който могат да се поучат редица наши „сериозни” (по български) рокендрол промоутъри.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Спонтанни инвенции
На фокус: Марио Станчев за джаза, за себе си и за другите:
За мен джазът е един музикален свят, извънредно оригинален, и се отнасям с огромно уважение към този свят, но ако човек се остави този голям свят да го изяде, вече няма да може да се изразява. Има много музиканти, които свирят прекрасно джаз, обаче какъв е смисълът да свириш като Хърби Хенкок или като МакКой Тайнър - абсолютно никакъв. Все едно да говориш с думите на друг човек. Джазът е една голяма музика, с която аз съм се проникнал, но която използвам за да изразя това, което нося в себе си.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15