Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 22 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
• Гости в студиото: българската мелодик дет/блек метъл група Cupola в процес на работата по нов албум, който се очаква да излезе в началото на следващата година.
• Алтернавната рок крупа Bush с нов албум излязъл точно преди месец - Man on the Run.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Весел хоровод от любими песни и мелодии

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: Събота сутрин в...
Среща с хората на село Плевун, община Ивайловград. Разговор за живота им в това отдалечено, планинско село, за гостуването на децата им пръснати из страната и извън нея. Останалите в селото млади хора работят върху идеята за превръщането на Плевун в туристически център.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Доктор Охболи“ от Корней Чуковски

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: История на изкуството за деца
• Средновековните „небостъргачи“ на Италия – кулите Гаризенда и Азинели в Болоня и Дяволската кула в Сан Джиминяно.
• Катедралата „Санта Мария Асунта“ в Сиена.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
„Колко рядко се срещаме с редките болести?“ – въпросът ще обсъдим с Владимир Томов, председател на Алианса на хората с редки болести. Акценти: трудното откриване и диагноза, достъпът до лечение, обществена подкрепа, пренебрегнати пациенти за сметка на социално-значими болни. Коментар на конкретни слушателски питания за така наречените „пеперудени“ деца, за саркоидозата и пулмоналната хипертония. Други теми: какво е ден без цигари и ракия, затлъстяването през зимата, храни срещу грип и настинка.

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Alla breve
Специален гост на предаването е Йорданка Христова

oт 10.00 до 11.54 часа
Семейно радио: Моето семейство
• „Семейни маршрути“ ни отвеждат до хижа „Козя стена“, за където са се отправили цели семейства, които, освен че ще преминат нелекия маршрут в Балкана, ще научат повече за професията на хижаря.
• В съботния ден каним всички на фестивала „Златна есен“ – община „Искър“, представен от български арт и фолк център „Нестия“.
• „Семейна рецепта“ ни отвежда в град Смолян, където по време на пости се готвят вкусни родопски ястия. За тях ни разказва Надя Гугинска от Обреден дом – Смолян.
• „От другата страна“ - доц. д-р Росица Георгиева: „Еднакво ли обичаме всичките си деца?“.
• Във времето за културни пътешествия ще посетим изложбата „Съвременна японска керамика“ – традиции, новаторство и изящество. Представя я Даниела Тодорова.
• „Радиосемейства“: среща със семейството на нашите колеги Марина и Чавдар Димови, тонрежисьори от програмите „Христо Ботев“ и „Хоризонт“, за които радиото е съдба, любов и призвание. Те ще гостуват с по-голямата си дъщеря – Александра, която не е взела професията на родителите си !

от 11.54 до 12.00 часа
Евранет плюс
Общ европейски капиталов пазар през 2015

от 12.15 до 13.30 часа
Клубът на журналистите
• Къде и защо има реклами на Lafka и това опасност ли е за свободата на словото? Изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов риск ли е съдебната ни система? Коментар на Галя Прокопиева.
• Незаконни ли са цесиите? Ще има ли търсене и връщане на пари? Коментар на Александър Пелев, адвокат на компанията издирваща пари, представена в България.
• Издържаха ли медиите стрес теста Ебола – анкета.
• Мария Спирова, журналист на свободна практика във Великобритания, за студентските протести там.
• Какво написаха медиите в Люксембург за обвиненията срещу Жан-Клод Юнкер и вотът за недоверие – коментар на Делян Делчев, блогър, който живее в Люксембург.

от 15.00 до 15.30 часа
Музей в ефира
Археологии – в интерактивност
• В галерия „Васка Емануилова”, в рамките на платформата за млади автори в съвременното изкуство „Място за срещи”, е представена изложбата „Археологии” на Албена Баева. Известна със своите интерактивни произведения, въвличащи публиката в изграждането на образа и съответно на работата като цяло, художничката отново предизвиква зрителите да участват, да създават, а в случая – и да променят и пренареждат... миналото.
• Разговорът на водещата Диана Попова с Албена Баева ще е за съвременното изкуство и интерактивността по повод изложбата й, която продължава в галерия „Васка Емануилова” до 6 декември 2014.

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
Изгрев минута след полунощ
Документалната драма по едноименното интервю на немската журналистка Хайке Фалер разказва за трагичното и на пръв поглед абсурдно приятелство между осъден на смърт и неговия екзекутор.

от 16.00 до 17.00 часа
Мултикултурни диалози
Япония и България - близки и далечни
Гост: Рин Ямамура, японка, избрала България за мястото, на което да живее и работи вече 15 години. Тя е сценограф с множество театрални награди, илюстратор и автор на детски книги.

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Наскоро излезе юбилейният албум Eros 30 с най-големите хитове на Ерос Рамацоти. С него известният италиански певец отбелязва 30 години от старта на своята изключително успешна международна кариера. Сред включените в двойния компакт диск песни са и дуетните му изпълнения с Анастейша, Тина Търнър, Патси Кенсит. Те ще звучат и в това издание на предаването.

от 17.30 до 18.00 часа
Клуб „Българан“
„Българан“ е предаване на редакция „Хумор и сатира“ и е мястото, където тръгвате от абсолютната нула и стигате под кривата круша.
Отпийте "Първа глътка" и помислете накъде да тръгнете - наляво или надясно. Трудно е да бъдеш вляво, особено когато не си бил вдясно. Както е трудно да си вдясно, когато никой не е бил там. Трябва ли тогава да стоите на място, с риск да ви обесят? Помислете за това, отпивайки "Първа глътка".
От "Колелото за летището" се озовавате направо в спешното отделение, където ще научите за ползите от здравословния начин на живот.
Отидете и на "Лаф панаир", където вървят лаф след лаф.
В "Ситни, дребни, като камилчета" ще чуете „Историческа приказка в рими“ от Тома Измирлиев, писана през 1929 г., но както се досещате, това днес хич не им личи.

от 18.30 до 19.30 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.30 до 20.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
Добри Жотев (15 години от смъртта му)
Предаването съдържа:
• стихове от Добри Жотев в авторско изпълнение и изпълнени от артисти: Апостол Карамитев, Борис Арабов, Петър Гюров;
• фрагменти от записи с поета, правени през различни години: Добри Жотев говори за своята книга от 50 - те “На гости у дявола”, разказва за помощта, която е оказвал на млади поети като споменава Михаил Берберов, Любомир Левчев, Иван Динков и Константин Павлов, с когото особено се гордее; говори за промените след 10 ноември 1989 г. и изразява мнение, че „свободата е отговорност”, че поезията сега става все по- елитарна, кръгът на читателите й все по-тесен, коментира разделението на писателите по политически причини като нещо много тъжно, което го наскърбява и измъчва;
• проф. Кирил Топалов говори за Добри Жотев като за “честен творец”, който в своите поеми и сатири води “разговор с времето, с нас и със себе си”, спира се и на любовната му лирика;
• Любомир Левчев си спомня за Добри Жотев като пръв редактор, другар и учител на поетите от своето поколение и чете стихотворението си “Дълг”, което му е посветил.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
• 70 години от рождението на суперзвездата Агнес Балтса – мецосопран.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10