Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черният барон

БНР Новини
Ирландският замък Рос
Снимка: killarneynationalpark.ie

Ирландският замък Рос е построен на хълм, на брега на езерото, известно още с името „Басейнът на феите”. Каменните му стени са здрави и дебели, с кръгли кули от четирите страни и една, по-масивна, в центъра. Говори се, че в основите на замъка има цял подземен град - с пещери и тайни пътеки. И че странни шумове и шепот се чуват нощем из подземията…
Тези слухове са свързани с най-известната легенда за замъка Рос. В нея е замесено името на Ричард Нюджънт, наричан още Черният барон. Историята разказва за жена от близкото село, която решила да остави току-що изпечения от нея хляб, на перваза на прозореца, за да поизстине. Примамено от апетитната миризма, едно куче откраднало хляба. Когато жената се развикала след него „Крадец! Крадец!”, кучето изпуснало хляба и избягало. Този ден баронът и свитата му били наблизо и чули виковете на жената. Близо до къщата Ричард Нюджънт зърнал просяк, който спял под едно дърво. Веднага решил, че е открил крадеца и заповядал за наказание, просякът да бъде обесен. Когато по-късно жителите на селото открили хляба на земята, вече било късно: просякът бил изкупил чужда вина.
Но това не е краят на историята. Черният Барон имал красива дъщеря Сабина, която се влюбила в сина на един от ирландските вождове. Любовта им, обаче, нямало как да завърши с женитба - все пак Сабина била дъщеря на английски лорд. И ето, че една нощ двамата решили да избягат с лодка на отсрещния бряг на езерото. В този миг зафучала страшна буря. Лодката се обърнала и момчето се удавило. Сабина успяла да се спаси, но не могла да преживее смъртта на любимия си. Заключила се в кулата на замъка. Отказвала да яде и пие, докато не изпаднала в дълбок сън, от който никога вече не се събудила. Така дъщерята на Черния барон заплатила с живота си несправедливостта и жестокостта на своя баща.

Слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца”.




5 декември



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00