Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 31 май


Избрано от програмата


от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Благоевград

• „20 години галерия „Възраждане”, Старинен Пловдив” – интервю с галеристката Красимира Алексиева след откриването на изложбата в Градската художествена галерия в Благоевград;
• Всяка хореография има определени закони и правила... – разговор с младите артисти Благовеста Митева и Валери Кирилов за новото им представление, с което те участваха в четвъртото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия” в Благоевград;
• Светлината и пространството са две нища, които се допират – Петър Джельов за своята изложба-живопис, открита в артсалона на Радио Благоевград;
• Бранимир Митов за изненадите на детския театрален фестивал „Талантино”, който ще се проведе от 20 до 24 юни в Благоевград.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна музика от Латвия и Литва. Участват: формация „Угунтиня“, ансамблите „Гроди“ и „Илги“, „Марга Музика“ и „Сутартинес Парти“ – уърлд и фолклор.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Калинка Вълчева, Комня Стоянова, Никола Ганчев, Костадин Варимезов и други.

от 6.05 до 7.00 часа
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
Директно предаване от Балчик
• РадиоУлица: Разговор със слушателите.
• Разговор за актуалните проблеми на града с представител на Община Балчик.
• Докъде стигна спора между Ботаническата градина и Културен център „Двореца“ и продължават ли посетителите да заплащат две отделни такси за вход?
• Културен афиш от Балчик и страната.
• Третият в студиото: диригентът Валентина Георгиева за фестивалът „Черноморски звуци“ и мисията в живота.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Бизнес и образование – как да се получава професия още в основното образование? Какво показват първите резултати от въвеждането на дуално образование в няколко български училища? – гост в студиото Даниела Симитчиева от Българската стопанска камара. Съвети към родители, особено към живеещите в малките населени места, където децата най-рано отпадат от системата и остават без препитание.
• Лесно е: да намерим професия чрез детското си хоби.

от 11.00 до 12.00 часа
Седем в единайсет
Класация за български песни

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Пореден изстрел срещу ветераните

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Ориана Фалачи и „Корените на омразата“, представя Димитър Николов.
• Георги Борисов представя Данило Киш – „Градина, пепел“.
• Йенс Кристиан Грьондал, автор на романа „Тишина през октомври“ гостува в София.
• Разговор с драматурга на пиесата „Нордост“ Торстен Бухщайнер.
• За документалния филм „Заключено време“, репортаж с режисьорката Сибиле Шьонеман.
• Ретроспективна изложба на Павел Койчев.
• Какво се случва: Какво е общото между популярния от 90-те години в София „Кравай“ и кока колата преди 1989 г.? Героите и местата от 90-те години у нас на територията на популярната култура. „90-те. Началото на мита” – разговор с Владя Михайлова – куратор на проекта в галерия „Васка Емануилова“.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Малките бисери
Поздравителен концерт

От 15.30 до 17.00 часа
За думите
Българските фамилни имена разказват за срещата между култури
За XX век изследователите са регистрирали над осемдесет хиляди фамилни имена на български граждани. Не е за вярване като се сетиш колко Иванови, Димитрови, Петрови и Георгиеви има, но е факт. Сравнително скоро установената именна система у нас и липсата на дълга традиция навярно са сред причините някои от най-интересните фамилии да се „изоставят“ от потомците и да се заменят с бащиното име. Не е рядко дядо, баща и син да са записани с различни фамилни имена. Наред с много разпространените, образувани от традиционни за нашата култура лични имена, обаче има и редки, дори единични. Произходът им е различен, често неясен. Прави чест на онези семейства, които пазят интересните си старинни фамилии дори днес да са неразбираеми, „смешни“ или „опозоряващи“. Тъй като в историята си сме се срещали с много народи и култури, фамилните ни имена пазят следи от тези срещи. Понякога имената от чужд произход са „побългарени“ чрез превод, наставка и окончание, друг път са запазени в оригинален вид. Модата и политическата конюнктура също диктуват облика на фамилиите. Интересна е и историята на българските фамилни имена, запазени у нашите сънародници, живеещи извън пределите на страната. Те ни връщат назад във времето, когато техните деди са се изселвали от старата родина. За фамилните имена като памет за срещите между различни култури разговаряме с доц. Мария Ангелова, дългогодишна преподавателка във Великотърновския университет.
• Езикови справки по радиото: Едно и също ли е „Те може да го направят“ и „Те могат да го направят“?
• Забравете тази дума: от коя дума или съчетание можем да се лишим, за да бъде речта ни по-точна, правилна и красива.
• Всичко за образованието: матури по финландски.
• Игрословица: игра с въпроси от областта на езиковата култура.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Великите пълководци II
Велики пълководци от Китайската и Японската империи

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Балети от български композитори“ – „Дъщерята на Калояна“ от Панчо Владигеров и „Изворът на белоногата“ на Александър Райчев.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Орехчето“
(по японска приказка)

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини и събития
• За последен път ще чуете изпълненията на участниците в класацията „Надпяване“ за месец май.
• Изпълнения на концертмайсторите на фолклорните ансамбли „Филип Кутев“, „Тракия“, „Пирин“, „Добруджа“, „Родопа“, Северняшки ансамбъл и Капански ансамбъл, а те са: Димитър Тодоров, Николай Паскалев, Илия Ганев, Живко Желев, Тодор Глухов, Даринка Цекова, Станчо Димитров.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика”
Музика от най-големите композитори за най-малките слушатели (по повод 1 юни).
Ще звучат детски песни, инструментални пиеси за деца, написани от български композитори, които основно пишат за „големите“. Техните произведения във всички жанрове са в основата на съвременната ни музика, те са автори на най-представителните и опуси, същевременно са създали и детски музикални бисери, с които са отраснали поколения българи, без дори да се знае от всеки, че „Шаро и първия сняг“ и „Мила моя мамо, сладка и добричка“ са написани от такива големи композитори като Александър Райчев и Лазар Николов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Софроний по радиото в седем минути“ – втора част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Дори и да правите така, елате на премиерата на видеото към „Аз не правя така”…
Малко остава до концерта (3 юни, петък) по повод официалната премиера на новото видео на Sentimental Swingers към песента им „Аз не правя така”, написана специално за дамите от Михаил Йосифов. Заразени с вируса на суинга, забавни и закачливи Рони, Деси и Вера се събират през 2010 г. и заедно с музикантите от секстета на тромпетиста и композитора Михаил Йосифов съживяват златните години на суинга, припомняйки ни и красотата на джаза, и давайки нов живот на градската песен. Оттогава Sentimental Swingers приобщиха безброй меломани към музиката от 50-те и 60-те години на 20-и век, а стилът им е запазена марка за изключително забавление с въздействаща смес от чиста емоция и заразителен ритъм. Очаквайте в студиото Деси и Вера, които ще ни разкажат за срещите и вдъхновенията си.
• Още в Аларма: Ивайло Кицов представя невероятния Сийл и най-новия му албум „7“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Между барока и рока
Да трансформираш знанията и въображението си във фантастично изкуство е дадено на големите. На 5 март напусна този свят един от световните вдъхновители на так. нар. историческо музициране – Николаус Харнонкур, а на 21 май – магнетичният джаз и блусмузикант Васил Пармаков.
В пресечните точки между барок и рок представяме някои от емблематичните им записи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15