Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 1 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гост: д-р Светла Балтова. Като астролог д-р Балтова ще коментира прогнозите за 2016 година за България. Ще представи и книгата „За трудностите в живота. Беседи и съвети на Петър Дънов“.
• Интервю с психолога Иван Игов за настроението преди и след празниците.
• Интервю с художника Ангел Гешев, който откри в Пловдив най-новата галерия Arsenal of art.
• Интервю с Иван Христов-Грога, който откри изложба в пловдивската галерия „Аспект“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Келтски песни и мелодии от Шотландия, Ирландия и Бретан. Сред изпълнителите са: Пади Глакин, „Шантала“, „Глоуминг“, „Глаз“, Джарън Фрийман Фокс и други.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Мишо Бъжев и Емил Ристосков

от 6.05 до 7.00 часа
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• По случай Деня на детето – специална музикална радиоигра.
• Преглед на печата и електронните сайтове.
• Общината срещу Гражданите – или как билетчето от 1.60 лв. (не)закърпва бюджета на Столичния градски транспорт.
• Проф. Владимир Чуков за новата си книга „ДАЕШ – (Не)Ислямска Държава“.
• Културен афиш за София и страната.
• Златен фонд: годишнина на Георги Станчев.
• Истории в ефира: Александър Геров, създател на оригинална българска настолна игра.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Нови цени на водата от днес за цялата страна. Ще има ли още едно увеличение? Кога и защо? – отговаря Иван Иванов, председател на Българската асоциацията по водите. От него ще чуем и съвети за начини за пестене на вода.
• И нови цени на градския транспорт в София от днес. Настроенията на столичани и съвети – включване на живо от трамвай № 5...
• На Първи юни, да помогнем на децата от Домовете за сираци в Добрич и Варна. За инициативата „Маски долу, да се погледнем в очите!“ разказва Анета Тенева от Фондация „Лумос“.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гост: Нели Рангелова. Тя представя новата си песен – съвместен проект с Димитър Туджаров-Шкумбата, и кани на „Концерт с незабравимите песни на Нели Рангелова” с аранжименти за симфоничен оркестър;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Добра дума за общината

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Тържества по случай Международния ден на детето в българските културни институции. Издателят Виктория Бисерова за събитията, посветени на 100-годишнината от рождението на писателя Роалд Дал и изложбата „Забавните истории на разказвач № 1 в света“ в Нов български университет.
• Танцовият спектакъл „Следобедът на един фавн / Пролетно тайнство” на компания „Мари Шуинар“ – Монреал, Канада гостува на десетото издание на Световен театър в София и на 24-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“ 2016. Интервю с изпълнителката Меган Уолбаум.
• Публицистът и блогър Иван Стамболов-Сула представи новата си книга „Янаки Богомил, загадката на иконата и слънчевия диск“ в галерията на Културния институт към Министерство на външните работи.
• Международният медиен фестивал „Медиамикс” за първи път в Солун. Разговор с Георги Кузмов, генерален секретар на фестивала.
• Фотографска изложба „Шангри-ла – намереният хоризонт“ в галерия „Алма Матер“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Разговор с китаиста Александра Ангелова, автор на проекта, посветен на югозападните китайски провинции Съчуан и Юннан.
• Изложба живопис на художника Христо Йотов в Националния артцентър „Форум“ в София.
• Какво се случва: „Носачи на вятър” – естетика и философия на хайку поезията и българските й образци: Национална конференция на СУ „Св. Климент Охридски” и Българския хайку съюз, и награждаване на победителите от анонимния конкурс за хайку. Гости: гл. ас. д-р Петър Пламенов, литературовед и някои от участниците в конференцията, и наградените от конкурса.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Вълкът и седемте козлета – детски мюзикъл от Александър Владигеров с участието на Величка Чобанова-Владигерова, Тодор Колев, Николай Бинев, Коста Цонев, Асен Кисимов, Симфоничния оркестър на БНР, диригент Александър Владигеров.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Премълчаната история
Детството на нашите предци – игри, образование, буквари
1 юни – Ден на детето, може би един от най-свежите и миловидни празници в българския, а и в световния календар.
На 1 юни, Деня на детето, предаването „Премълчаната история“ ще се опита поне за малко да запълни празнината, да се погледне детството на нашите предци – на какво са играли, с какво са играли, имали ли са изобщо време да играят или най-вече са помагали вкъщи и на полето.
За всичко това ще ни помогнат авторите на книгата „Българският буквар“ Антон Стайков и Свобода Цекова, д-р Венцислав Божинов, литературен историк и изследовател на образователното дело в България. Ще се свържем по телефона и с уредника на Районния исторически музей в град Попово, историка Пламен Събев, подготвил изложба от играчки на българските деца в миналото, също каталог на техните игри и забави.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Науката за изкуството на любовта
История на човешката сексуалност

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Пиано и вокал – колаборация, определяща живота на пет дами от световната джаз сцена“. Част първа – Даяна Кроул.
Даяна Крол от дълги години е на музикалната джаз сцена. Във времето канадската джаз пианистка и певица придоби особено голяма популярност, благодарение на специфичния си глас и импровизациите си на пианото. Завършва в престижното музикално училище „Бъркли Скуул“. След като приключва с образование си, бъдещата звезда на световната джаз сцена се премества в Лос Анджелис. Там срещите й с Рей Браун, Джон Клейтън и покойния вече Джими Роуълс, се оказват решаващи за нейното бъдеще. Именно Джими съветва Даяна да опита и с пеене, което се оказва истинско предизвикателство за музикантката. Така Даяна преоткрива джаза, освен с клавишите и с гласа си.
След време Даяна Крол се установява в Ню Йорк, а там започва и истинската й музикална кариера. До момента от нейните албуми са разпродадени милиони копия на всички континенти. Спечелила е пет награди „Грами“ и осем награди Джуно. Притежава сертификати за девет златни, три платинени и седем многоплатинени албуми.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Стъклените човеци и лехата трети бе“ от Джани Родари

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с фолклорното изкуство на Африка – там, където са корените на повечето съвременни стилове в попа, рока и джаза. На фокус е типичната африканска раса на юг от Сахара – от Йоханесбург и зулуските Драконови планини в южния край на континента, през Зимбабве и Мозамбик до планинските джунгли на Бурунди и Руанда, тропическите гори на Конго и Камерун – все територии, населени с музикалните народи „банту“. Няма да забравим и влажното крайбрежие на Нигерия и Того, също саваните на Буркина Фасо и Мали, където мелодиите на черната раса се преплитат с тези на араби, бербери и туареги. Сред участниците са: Апе Сон Роси, Сесил Кайребуа, „Адзидо“, Каджа Нин, „Кекеле“, Луис Мланга, Бингуи Джаа Джейми, Тхандисва Мазваи (с много награди в Южна Африка и на континентално ниво), Мамани Кейта, Иса Багайого, Неко Новелас, Самба Туре – от автентичен фолклор до уърлд и красиво многогласно пеене.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Начало на поредицата концертни версии, изцяло посветени на 63-ата международна трибуна на композиторите, Вроцлав 16 – 21 май 2016 г. Поредицата е изградена на принципа „от дъното към върха на класацията“. В първото издание – творби, получили най-малко точки.
Музика от Джудит Ринг от Ирландия; Маргарета Ферек-Петрич и Мирела Ивичевич от Хърватска; Кати Абът Квасница и Андрю Аронович от Австралия; Матия Анджелкович и Джордже Маркович от Сърбия; Войтех Дласк от Чехия; Лариса Върхунц и Доминик Стекласа от Словения.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Софроний по радиото в седем минути“ от Даниела Манолова – трета част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• За тазгодишното издание на фестивала „Малък горски фест”.
• Документален запис от представлението „Актьори срещу поети” в Театрална работилница „Сфумато“.
• „КиноАларма“ с Георги Петров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Кантате, юбилате
• Честит празник, деца! Песни за най-малките слушатели.
• VI Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик (1 – 5 юни 2016 г.) – музикални акценти в интервю с артистичния директор на фестивала д-р Валентина Георгиева.
• Гост: проф. д-р Виржиния Атанасова. Как изглеждаше поредния спектакъл под нейно диригентство на 22 май т. г. в зала „България“: La musica veneziana или Музикалните чудеса на венецианския Барок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10