Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 28 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка Радиотеатър
400 години след Сервантес
„Домът на Бернарда Алба“ от Федерико Гарсия Лорка (1987 г.)

от 1.30 до 03.00 часа
Заедно след полунощ през лятото
Концерт класическа музика

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът ни е музика от Гърция и Кипър – уърлд и етно поп.
Ще чуете: Катерина Пападопулу, Ставрос Халиампалиас, Кристи Стасинапулу, „Пилигримс“, Янис Париос, „Атиниънс“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Вълкана Стоянова, квартет „Абагар“ и др.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Музикални изгреви: радиоигра
• Какво каза на хората, които вземат решенията в образователната ни система българското учителско воинство, събрало се от целия свят на поредната си среща в Алма Матер?
• Какви ще са ефектите от Брекзит върху икономиката ни – според Фискалния съвет и според икономическия екип на правителството? – отговаря вицепремиерът Томислав Дончев.
• Златен фонд: 5 години от смъртта на Димитър Паница.
• Международен фестивал на историческите възстановки във Велико Търново.
• Инициативата „Танцуваща София“ – танци и движение на открито край града.
• Специален гост: Мая Нешкова.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Туристи в чужбина при деликатна международна обстановка – разговор с Игнат Арсенов, юрист на Европейския потребителски център, за правата ни като пътуващи със самолет, за задълженията на авиокомпаниите и туроператорските фирми.
• „Сигурни“ (съвместно с ДНП) – как да опазим дома си от кражба през отпуската. Интервю с Румен Белишки.
• Репортаж от Добринище – една от добрите посоки и за лятото, защо?

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
Песните на Бийтълс в изпълнение на световноизвестни музиканти.
Най-отличителните песни на „Бийтълс“, през погледа на музикантите Бет Мидлър, Джордж Бенсън, Карен Соуса, Оскар Питерсън, Елла Фицджералд, „Сингърс Ънлимитед“, Моники Кесоус, Франк Синатра, Барбара Мендес, Чака Кан, оркестъра на Каунт Бейзи, Шърли Бейси, Томи Емануел и група „Хюмън Нейчър“.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За държавата и нейното уж злато

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Разговор с Кирил Мерджански по повод новия превод на „Антигона“ на Софокъл.
• Любомир Илиев за превода на „Процесът“ на Кафка (оригиналът)
• „Едновременната рокля“. Четене и разговор с британската поетеса Линда Франс и нейните български преводачи в Къща за литература и превод.
• Жанина Драгостинова за книгата на Олга Грязнова „Руснакът е човек, който обича брези“
• Софийска градска художествена Галерия представителна
изложба на арменския художник Бедиг Бедросян – „Родова памет“. Интервю с куратора Пламен Петров
• Какво се случва: Законодателството в сферата на културата през погледа на председателя на Комисията по култура и медии в 43-тото НС Славчо Атанасов.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Ще разлистим едни от най-прекрасните страници в камерното творчество на немския романтик Феликс Менделсон – Бартолди с трио „Вандерер“, квартет „Керубини“ и солистите: Даниел Баренбойм, Ицхак Пърлман, Елизабет Шварцкопф, Дитрих Фишер – Дискау и Роберто Проседа.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• И мозъкът се нуждае от фитнес
Разговор с психоложката Агнешка Дейнович за мнемониката и различните техники като част от особения „имунитет“ на паметта – от кукичките, веригите и кривите огледала в т. нар. „римска стая“ до мисловните карти и своеобразния „град на спомените“ в архитектурата на това загадъчно пътешествие в миналото; за изненадите, които могат да ни предложат краткосрочно и дългосрочно сетивната и мускулната памет, както и за митовете, свързани с представите ни за самата памет.
• Вечният двигател: неврофизиологът Димитър Колев за модерните приложения на тренинга, известен като неврофийтбек, който помага на мозъка да се самоусъвършенства в измеренията на своята биоелектрическа активност, да си помага сам при лечението на някои заболявания и дори да регулира в определени случаи хронична болка.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов – наднорменото тегло е 60% психология!
• Новини от света на науката и технологиите: последните изобретения на умните технологии – чинията, която попива вредни мазнини, чадърът, който ни казва кога ще вали и четката за зъби, която сама проверява как се е справила със задачата си.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Радиоенциклопедия на смеха: Смехът дава сила

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
София филм фест на 20! Словесно-музикално пътешествие през годините
Седмото издание на кинофестивала бележи качествен скок в развитието му. За първи път международно жури определя наградите в конкурса за игрален филм. За първи път има състезание за късометражно кино, а и  награда на публиката.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Дъжд от бонбони“ от Джани Родари

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолк портрет
Изпълнения на изявени народни изпълнители и музиканти – Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, ансамбъл „Пазарджик“, Цветко Благоев, Янко Желязков, Кремена Станчева, Христо Косашки, Росица Пейчева, Васил Вълканов и други.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Избрано от сезона на Софийската филхармония – диригент Хория Андреску, солист Светлин Русев.
Този четвъртък ще ви предложим записи от няколко концерта на Софийската филхармония, в които водеща фигура е чаровният и прекрасен цигулар Светлин Русев. Ще чуете финалната творба, с която завърши концерта му с Жан-Бернар Помие и Атанас Кръстев. От концерта от цикъла „Сцена и маски“ на Светлин Русев с Йоръм Сон и Франсоа Салк ще прозвучи фрагмент от Концерта за цигулка, пиано и струнен оркестър от Менделсон. След това ще се върнем към един знаков концерт, от цикъла „Междувремие“ с Ян Сибелиус – Концерт за цигулка и оркестър и Карл Нилсен – Симфония № 4 „Неунищожимата“. С фрагменти от този концерт и интервютата със Светлин Русев и Павел Балев, който е на диригентския пулт на този концерт ще се пренесем в „Скандинавското междувремие. Сибелиус е загледан в историята, а оптимистът Нилсен – с непоколебима вяра в „неунищожимата“ воля за живот“. За финал – фрагмент от Концерта за цигулка от Чайковски. Този концерт бе финален за съвместната работа през този сезон на Светлин Русев и Филхармонията и бе събрал целия спектър на цигулковото творчество на Чайковски. Датата е 15 юни и тогава пред софийските филхармоници застана главният диригент на Букурещката филхармония Хория Андреску. Този специален концерт включваше „Размишление“, „Мелодия“, „Меланхолична серенада“, „Валс-скерцо“ и разбира се, Концерта за цигулка и оркестър, които същия ден записваха за нов лейбъл.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Лични разговори“ от Ингмар Бергман – 2 част
(премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Фестивалното лято е в разгара си.
• Какво да очакваме от тазгодишното издание на „Беглика фест - Пробуждане“ – програма, участници, възможности за спорт, детска програма. Разговор с организатори и участници в „Беглика фест“.
• Summer Chaos 2016

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Джаз клуб
Документални записи от концерти на Биг бенда на БНР през сезона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15