Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 15 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
• „Жестокият Бил“ – драматизация от Вацлав Боровичка
• „Само още две десети“ – радиопиеса от Франтишек Обжера

От 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Песенни стихове на Радой Ралин, Георги Константинов, Пламен Сивов, Красимир Първанов, Тодор Янкулов с изпълнения на Джоко Росич, Маргарита Хранова, Кирил Калев, Михаил Йончев. Предаването съдържа и разговор с членовете на група „Точка БГ“: Зорница Попова, Тодор Янкулов, Красимир Първанов, Пламен Сивов.

От 2.30 до 3.00 часа
1001 защо? – Ефир знание. Радиоенциклопедия
Сердика, Средец, София: Най-святото място в София“

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на Борис Рубашкин и ансамбъл „Балалайка“

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР, Теодосий Спасов, Радка Алексова, Николай Койчев, Нели Андреева и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Християнски календар.
• Ще достигне ли до читателите вторият брой на „вестника на невъзпитаните карикатуристи“ „Прас-прес“?
• Ключови избори в Холандия – какви са нагласите сред местните и как ще се отразят на резултатите влошените отношения с Турция? – включване от „ниската земя“ на колегата Даниела Горчева и анализ в студиото на директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.
• В „Златен фонд“ отбелязваме 1 година от смъртта на народната певица Любка Рондова.
• Представяме книгата на Нийл Геймън „Скандинавска митология“.
• В „Истории в ефира“ ще ви запознаем с пленителните театрални и филмови костюми на Марта Миронска.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• В световния ден на потребителя, разговор с Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите за предизвикателствата пред българския потребител и нелоялните практики в онлайн пазаруването.
• В края на зимата, Живко Момчев, планинар, съставител и издател на два пътеводителя за планински маршрути, дава съвети за поведението ни в планината през този сезон.
• „По пътя“ – репортаж от празниците на Кюстендил.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гост в студиото: Мултидисциплинарният музикант, продуцент и диджей Иван Шопов (Балкански) представя новия си албум, създаден съвместно с вокална група „Авигея“, носещ името „Канатица“. Албумът „Канатица“ съдържа десет композиции, вдъхновени от българския фолклор и пречупени през музикалната призма на Иван Шопов и талантливите народни певици от „Авигея“;
• Фронтдамата на Nana & Тhe Gang Илияна Йорданова гостува с нова песен на групата;
• Концерт на WaxTaylor – среща с бийтове от ново поколение в петия албум на артиста.
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Жан Валжан от Бургас и другите

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Спомен за Крикор Азарян. Театър „Българска армия“ представя прожекция на един от последните спектакли на професора - „Чайка“ от А. П. Чехов в памет на големия български режисьор.
• Гостува Ясен Николов, председател на фондация „Деца на България“. Разговор за провеждащите се в момента Национални кампании и пътуващите изложби в регионалните библиотеки в страната.
• Среща с кинорежисьора Иван Павлов преди премиерата на новия му филм „Спомен за страха“ в рамките на 21-ия София филм фест.
• Премиера на спектакъла "Някъде в този живот, или Да си паркираш колата в двора на Харвард" от Израел Хоровиц на сцената на в Народния театър "Иван Вазов". Разговор с режисьор на постановката Гаро Ашикян.
• Владислав Христов представя новата си книга с публицистика "Продължаваме напред".

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
• Асоциацията на националните организации на професионалните филмови критици и филмовите журналисти по света за „повишаване и развитие на филмовата култура и за защита на професионалните интереси“ – ФИПРЕСИ на 90 години...
- История и функции
- Съвремие и политкоректност
- Наградите на ФИПРЕСИ на София филм фест
• Разговор с Клаус Едер – генерален секретар на организацията.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Новият диск на Анна Нетребко.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Българската история – двумислена или немислена?
Как мислим историята? Ето защо появата на книги и автори, които се опитват да мислят историческото не през клишетата, баналностите и митологемите, а през суровия факт и неукрасената истина, са истинско събитие за българското интелектуално пространство. Точно такава книга е „Българската дилема. Записки по нашето двумислие” на Тони Николов, събрала публикувани негови текстове в сайта „Портал „Култура”. В нея се изправяме очи в очи с неподправена история, с изваждането на бял свят на факти и събития, които може и да не ни харесват, но пък могат да ни накарат да се замислим. Да се научим именно да я мислим – на това ще бъде посветено изданието на предаването „Премълчаната история” на 15 март 2017 г. В него ще вземат участие авторът на книгата „Българската дилема. Записки по нашето двумислие” Тони Николов, проф. Калин Янакиев и по телефона професорът по история от Нов български университет Веселин Методиев.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Цветно, по-цветно... великолепно! - Цветът в архитектурата

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Класика в киното – мисията е възможна“
Продължаваме по следите на класическата музика в киното – с арии из опери и части от камерни творби на Дворжак, които звучат в кинолентата на чешкия режисьор Ян Сверак „Коля“ (с „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм през 1997 г.) и „Първи контакт“ (режисьор Денис Вилньов, 2016).

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
На 15-и март, “Музикален атлас” ви предлага фолклор и уърлд от Австралия. Започваме с традиционни песни на първите европейски заселници там, възпяващи мъжеството и устойчивостта им в новите условия, или посветени на бита – стригане на овцете, отглеждане на нови земеделски култури. След това – мелодичен фолкпоп, фолкрок и уърлд от по-ново време, с участието на характерния коренен австралийски духов инструмент „диджериду“. Сред изпълнителите са: автентични формации, етногрупа „Стоунринг“, дуетът за традиционна музика Клоуи и Джейсън Роует, поетът с китара и хармоника Пол Кели, чиято известност в Австралия и Нова Зеландия съперничи с тази на Боб Дилън в САЩ и Европа, уърлд музикантът Ейдриън Рос, фолк рокаджиите „Джон Бътлър трио“.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Я камилата, я камиларят” по арабска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• История с продължение: След Литовската национална награда за триото Ганелин – Тарасов - Чекасин в разказа на Ганелин се появява една мексиканска академична награда по философия лично за него.
• Богдан Сегин за предстоящите Шести майсторски класове за нова музика COURSE в Лвов с преподаватели като Клеменс Гаденщетер и Йежи Корнович.
• радиопремиера: струнният квартет "... van…" от Драгомир Йосифов, световна премиера на Мартенски музикални дни в Русе в изпълнение на квартет Фрош
• Янина Богданова с репортаж за още интересни събития на фестивала Мартенски музикални дни

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Петър Велчев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Не можеш да подраниш - не можеш да закъснееш. Тази вечер ще ви въведем в пространството на Културен център 20:19. Ще слушаме музика на улични музиканти и ще разберем за благотворителната изложба в подкрепа на "Училище сред природата".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Разговор с Дарена Попова, диригент на Академичния хор „Ангел Манолов“, София, за компакт диска Vivaldi metal project с участието на състава. Музиканти от различни националности предлагат нов прочит на Четирите годишни времена от италианския композитор.
• Интервю с диригента на Детския радиохор Венеция Караманова по повод честването на 57-я рожден ден на хора.
• В „Хорови новости” – информация за предстоящи хорови събития в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25