Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 27 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка „Радиотеатър“

Автори от Балканите
„Мъртвият се връща за своята любима“ от Светлана Макарович

от 2.30 до 3.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Модерни времена –новата култура на техническата ера: Времето и скоростта като знак за модерност

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Кубински ритми и мелодии

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР, Красимир Кондов, Ивелина Димова, Костадин Михайлов, Даринка Цекова и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Християнски календар“
• „Закуска в …“: България след изборите (репортажи от страната)
• Следизборни въпросителни – коментар с преподавателя в УНСС д-р Катя Михайлова и студенти по политология и медии.
• Репортаж от представянето на книгата „Артисти със сребро в косите. Истински истории“
• „Златен фонд“: фрагменти от първия радиотеатър
• „Третият в студиото“: в деня на театъра гостува театроведът Зорница Каменова.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – Практично
• За цената и качеството на хляба у нас, за пътя от нивата до масата, за добрите и лошите практики. За битката със сивата икономика и приоритетите на хлебарския бранш. Гост: Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите в България.
• Цени на основни хранителни стоки на световните борси и у нас – анализ, коментар и съвети на Таня Панайотова, експерт.
• Как да заразим теглото си по време на постите? – съвети на д-р Дарина Ангелова, диетолог.
• „Практично за домашната градина“ как да си отгледаме сами полезни билки в градски условия.

от 11.00 до 12.00 часа
Представяне на песните от пролетния конкурс на БНР

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Безличният образ на един град

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• В международния ден на театъра – разговаряме с председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.
• Преди вечерта на „Икар“-ите - признания в любов към театъра от любимци на публиката
• „Басни, поезия, псалми“ – Александра Фол – композитор и пианист и Жан-Пиер Кутюрие –свещеник и музикант от Монреал, за колекционерското издание, съдържащо басни от Николай Фол и диск с композиции на Александра Фол по басните в изпълнение на Ж.П.Кутюрие.
• Филмът „„Дъга“ - разкази в картинки” разказва историята на легандарното комикс-списание, сценарист - Сотир Гелев, режисьор - Мария Николова.
• 130 години от рождението на Димчо Дебелянов честват в Копривщица с кръгла маса и представяне на нови книги и публикации – Дойчо Иванов, уредник на къщата-музей на поета.
• Издадоха „Български народни приказки“ на пет езика, в превод на деца от смесени бракове, живеещи зад граница – интервю с инициаторката Маргарита Мусева, председател на Дружество „Родна реч“ – Цюрих.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
В помощ на реализацията на студентите-театрали: Първи международен театрален фестивал в България.
Събеседници: Мирена Керезова, Мила Люцканова, Никея Петрова, Йоанна Темелкова.

14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Творби от Цезар Франк.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• “Очи за зрящите“
Да имаш очи за способностите на незрящите и да признаеш правото им да бъдат всичко, което поискат, означава да имаш сърце. Имаме ли сърца за тях, можем ли да ги подкрепим в преследването на мечтите им – за всичко това ще разговаряме с Мария Ландова, сценарист на филма „Окото на минотавъра“, и с главния му герой Денис – 18-годишния ученик от училище „Луи Брайл“, който мечтае да стане скулптор.
• В „Светове“ – „С черни очила зад микрофона“ – или в света на радиожурналиста Йордан Георгиев.
• „Холистичното общество – как да се случи“ - продължение на разговора ни с писателя и юрист по космическо право Александър Миланов, автор на книгата „Холистично общество“.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Извинете, колко е часът?: Пазачите на времето
В предаването участват проф. Лидия Денкова от Нов български университет, главен експерт Веселин Гавалюгов и инж. Наташа Тошева от Българския институт по метрология.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Големите майстори на малката вокална форма – Красимира Стоянова
Звездата на Красимира Стоянова като певица изгрява стремително, макар и малко неочаквано: дипломира се като цигуларка и дори известно време свири в симфонични оркестри в Пловдив и София. В Пловдив започва да учи и пеене и в 1995 г. е дебютът й в Софийската опера – Джилда от „Риголето“. В 1998 г. дебютира във Виенската опера и оттук започва богатата й международна кариера. Няма голяма световна сцена – в Европа, в двете Америки, която да не е имала привилегията да бъде подиум на голямото изкуство на певицата. Признава, че от малка е била привличана от сценичната магия. Многобройните й сценични превъплъщения са постоянно себеоткриване. Както и малката песенна форма – още по-детайлно вникване в себе си, в богатството на човешката душа, на заобикалящото…Доказват го блестящите й песенни рецитали в Карнеги хол, в оперните театри в Париж, Виена, Франкфурт, пред родна българска публика…
 Сопранът й притежава сребърен блясък, перфектни височини, мощ и изразителност. Малката песенна форма при нея е пример на отлично владеене на сякаш безбрежен динамичен диапазон и, разбира се, на щедра музикалност и артистичност.
В предаването са включени песни от Гуно (на пианото е Мария Принц) и от Доницети, Пучини, Чайковски и Рахманинов (с Божидар Ноев на пианото).

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Ще ви разкажем за събитията и новините от фолклорния свят: IX Национален конкурс „Песенна дъга над Кутев“, XXIII Национален конкурс „Диньо Маринов“, фолклорно надиграване „Букет от ритми“ и много други.
• Гост в студиото ще бъде народната певица Биляна Соколова, за да разкаже за преподавателската си работа като учител по пеене.

от 19.20 до 19.30 часа
Време за приказка
„Девет или десет“ по персийска приказка

от 19.15 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
• Концерт от Кобленц, от фестивала „РайнВокал“.
• С участието на Вокалния ансамбъл на Радио Щутгарт с диригент Фридер Берниус и Жан-Гийен Кейрас – виолончело. В програмата: Макс Регер – Мотети опус 110; Й. С. Бах – Сюита за соло виолончело № 6 в Ре мажор, BWV 1012.
• Концерт от фестивала Дни на старинната музика във Фертьод – Унгария. С участието на Бартолд Кюикен и Ерик Босграаф – блокфлейти, Дмитри Синковски – цигулка, Александра Коренева – чембало и ансамбъл „Капелла Савария“ с диригент Жолт Кало. В програмата: концерти и сюити на Георг Филип Телеман.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Пенчо Славейков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Роман, посветен на фотографа Йордан Йорданов – Юри и „Додето се раждат лъчите“ от Георги Караманев. Една летяща чушка и случайна среща в софийска кръчма ни повеждат през дните на фотографа. След години на забвение е време за равносметка. Какво е да водиш интересен живот през интересни времена. Защо талантливите хората вървят най-трудно към признанието? Как бурите на прехода отмиват човешките съдби на онези, които най-много са мечтали за тях? Роман на границата между биографичното и художественото за един впечатляващ човек.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
От „джазахед!“ в Бремен: „Уди блек фор“ – четирима кларинетисти от Виена, спечелили Европейското джазово състезание през 2014 г.
Барселонският пианист Марко Мескида, известен вече на слушателите на Спонтанни инвенции, в дуо с тромпетиста Феликс Роси, също от Барселона, финалисти на Джазовия конкурс на Еврорадио през юли в Бимхаус, Амстердам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10