Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 5 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българи в голямата дипломация - Войните или дипломацията създават Дунавска България   

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Време на надежда
В „Музиката, която обичам” предлагаме на Вашето внимание една от „светските” кантати, създадени от Йохан Себастиан Бах: „О, ден щастлив, време на надежда”, O holder Tag, erwünschte Zeit, BWV 210. Създадена е по повод сватбата на Хайнрих Граф и Ана Регина Бозе - знатни личности в Лайпциг, където Бах живее до края на своя земен път. Сватбеното тържество се е състояло през 1742 година в една от залите в просторния дом на младоженката и семейство Бозе. Днес на това място се съхраняват част от архивите на големия композитор. Изпълнението на кантатата „О, ден щастлив, време на надежда” е на сопраното Сибила Рубенс, заедно със „Бах Колегиум Щутгарт”, под диригентството на Хелмут Рилинг. През 1985 година, по повод 300 години от рождението на Йохан Себастиан Бах, Хелмут Рилинг подготви и направи пълен интеграл от звукозаписи на всички запазени, познати бахови църковни кантати.   
   
от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър”
„Вино от глухарчета”, драматизация от Димитър Димитров по Рей Бредбъри

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразен, качествен фолклор и уърлд от Република Мали, Западна Африка. Изпълнението е на: Рокия Траоре, Сангар Уму, Иса Багайого, популярната уърлд звезда Мамани Кейта, Самба Туре и други. 

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Петров, Илияна Найденова, Костадин Михайлов, Румяна Филкова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Християнски календар.
• Актуални събития, свързани с деня.
• Преглед на печата и информационните агенции.
• Радиовариант на инициативата „Походът на книгите” - среща с две любими аудиокниги и разговор за ползите от четенето с литературния експерт Светлозар Желев и с философа Тони Николов.
• Културен афиш за София и страната.
• Златен фонд: отбелязваме 160 години от рождението на княз Александър Батенберг.
• Истории в ефира: среща с буктюбърите Александър и Райс от канала „Четат ли двама”.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• За цената и качеството на млечните продукти, за „сивите” в бизнеса, за пазара тук и навън - Симеон Присадашки, зам.- председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
• Албена Симеонова, председател на фондация „Биоземеделие” за приоритетите на производителите и исканията им към новата власт. И какво ще се случи с цената екопродуктите?
• По пътя: Добринище. От древната история до бизнеса днес.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед - Трезор
• Гост в студиото: Трио Outhentic споделят впечатленията си от току-що приключилото турне в Полша.
• Гост в студиото: със Светла Милчева и Пейо Пеев ще си спомним за Чавдар Панев, който ни напусна преди 20 години.
• Гост в студиото: Деси Андонова представя най-новата си песен.
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Не като Робин Худ

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Гостува проф. Стела Димитрова-Майсторова преди клавирния си концерта „70 години от началото…” в рамките на 20-тия Международен фестивал за съвременна клавирна музика „Пианисимо” в БНР. Концертът е посветен на 70-годишния юбилей на известната пианистка и клавирен педагог, основател и дългогодишен артистичен директор на фестивала.
• Номинации за наградата „Аскеер 2017” в категорията за съвременна българска драматургия.
• Премиера на спектакъла “Щастливеца”, с който Сатиричният театър „Алеко Константинов” празнува 60-ата годишнина от основаването си. Разговор с проф. Здравко Митков.
• Репортаж от представянето на сборника с разкази „Душата ми - антена” на писателя и журналиста Божидар Николов в Регионалната библиотека „Петър Стъпов” в Търговище.
• Ясен Николов представя книгата „Дао за всеки ден” от Ден Мин-Дао.
• Изложба живопис на Христо Кърджилов в столичната галерия „Арт алея”.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Да пишеш за деца - мисия, отговорност или забавление.
Разговор с детските писателки Юлия Спиридонова - Юлка и Мила Попнеделева - Генова.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Птичите гласове пресъздадени от различни композитори - Алябиев, Стравински, Сен-Санс, Дакен и други.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Петко Каравелов - един държавник в сянка.
Петко Каравелов е сред водещите български политици от края на XIX век, един от строителите на съвременна България, по израза на Симеон Радев. Българската историческа наука се е занимавала доста с личността му, но сякаш той продължава да стои в могъщата сянка на неговия първоначално съртник, а след това политически противник Стефан Стамболов. Дори го затваря в Черната джамия, а легендата гласи, че когато - бит и със синини, е попитан от чуждестранен журналист дали е измъчван, той с гордост отговаря, че българската демокрация не позволява такива злодейства.
На всичко това ще се спрем заедно с проф. Йорданка Гешева от Института по история на БАН и проф. Димитър Саздов от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Нове - сърцето на Легиона: Емблематичният Нове   

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Когато рок звездите станат филмови композитори: Филмовата музика на Ерик Клептън.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща със стилното, разнообразно творчество на качествени млади изпълнители в областта на уърлда... Без изключение, присъствали с успех в световните класации в жанра през последните две години - модерно, динамично електро-уърлд звучене, същевременно - използване на традиционни мелодии от четири континента, оригинални ритми и инструменти. Сред изпълнителите са: „Кабруера”, „Бишига 70” (Бразилия), „Томаш Кочко оркестър” (Чехия), Матиас Лойбнер (Австрия), „Мбонгвана Стар” (Конго), „Вуду гейм” (Бенин), Хинди Захра (Мароко), Алсара (Судан), Морис Рюгебрехт (Холандия, но по мелодия от Молукските острови) и други.  

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Ези - тура” от Весела Фламбурари

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Запис на първия концерт на „Контемпо”, състоял се на 1 февруари 2017 в Първо студио на БНР.
С участието на:
Петя Раднева-Манолова, цигулка (САЩ)
Георгита Бояджиева, виолочело
Росен Идеалов, кларинет
Милен Панайотов, пиано
В програмата:
• Джон Кейдж - Соната за соло кларинет;
• Васил Казанджиев - Дуо кончертанте за кларинет и виолочело;
• Марк Мелиц – „Приспивна песен на Мара” и „Макс” за цигулка и пиано;
• Паул Хиндемит - Лудус минор за кларинет и виолочело;
• Й. С. Бах - Канон из „Изкуството на фугата” за кларинет и виолочело;
• Милен Панайотов - „Една минута сън” и Un pezzo assoluto (Една абсолютна пиеса) за цигулка, виолончело и пиано.
Бонус: джаз от 20-ото издание на Пианисимо, фестивала за съвременна клавирна музика, което завършва тази неделя. Избрано от концерта на Антони Дончев (пиано), Росен Захариев (тромпет) и Павел Терзийски (глас и електроника)

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Началото на молитвата” от Антоний Сурожки, 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Литературната инициатива BINstory на Радио Бинар, представена в „Аларма“ от нашите колеги Владислав Христов и Александър Христов: „всеки петък в 12:00 часа очаквайте по един нов, непубликуван никъде другаде кратък разказ от добър, талантлив български писател“.
• Какво смята да предприеме в близките седмици и месеци Гражданската инициатива за забрана на отглеждане на животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България - разговор с Петя Миланова, един от активните хора в тази инициатива. В интервюто ще стане дума за този колкото познат, толкова и непознат проблем, както и за предстоящите протестни действия и медийна кампания на инициативата.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Разговор с диригента проф. д-р Виржиния Атанасова за предстоящия бароков концерт в зала „България” на 8 април: „Небе и земя” - Шедьоврите на немския и френски барок.
• Участието на пловдивския камерен хор „Гаудеамус” в българските премиери на творби от Бах и Гретри - интервю с ръководителя и създател на състава доц. д-р Весела Гелева.
• Информация за фестивални събития у нас и в чужбина.
• Записи на френския вокално-инструментален ансамбъл “Ле-з-Ар Флорисан”, създаден и ръководен от френско-американския диригент Уилям Кристи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15