Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 12 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка „Радиотеатър”
„Чифликът край границата” по Йордан Йовков

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Синя вечер.
Песенни стихове за нощта (2 част) от: Найден Вълчев, Георги Минчев, Радой Ралин, Димитър Василев, Джон Ленън, Пол Мак Картни, Живко Колев, Бърни Тоупин.   

от 2.30 до 3.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Тайните на човешкото тяло: Отношението към човешкото тяло в различни култури и религии  

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна музика от ЮАР - автентичен фолклор, прекрасно хорово многогласие, качествен уърлд. Изпълнители: „Адзидо”, „Лейдисмит Блек Мамбазо”, Тхандисва Мазваи, „Неко Новелас” и други.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Добруджа”, Петьо Костадинов, Атанаска Бонева, Славчо Александров, Венцислава Викентиева и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за българския джаз музикант Вили Казасян.
• По-здрави: Съветите на сертифицирания масажист Димитър Ангелов за избора на класически или релаксиращ масаж и ефекта върху тялото.
• Изборът на водещия: По-евтини лекарства и къде е решението на лекаря? - коментар на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.
• Рязко с Георги Гълов.
• Различия и консенсусни моменти след срещата на Г-20 в Хамбург
• ГДБОП шпионира мобилни приложения? - пресечната точка между правото и информационните технологии - коментар на адвоката Емил Георгиев.
• Човекът: Среща с Анета Милева и Николай Карагьозов, които разработват безплатни информационни сайтове за Дряново и Търговище.
• Минути за култура: Панагюрище. Отбелязване на 200 години от рождението на Сава Радулов, възрожденец и книжовник.
• Интермецо – „Покана за танц”.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Нова лотария с касови бележки на НАП. За целта и ефекта от предходната - Росен Бъчваров, говорител на агенцията.
• Споделено работно пространство за номади - стартъп обединяващ хотелиерство и работно пространство сред природата.
• По-пътя: Модата на градския туризъм и как да го направим по-добре. Тенденции и възможности за летни обиколки по малко познати места - информация.
• Валери Леков ни води в с. Ощава, сгушено в гънките на Пирин.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости в студиото:
- Духовият оркестър „Виво Монтана” представя дебютния си албум „Меден дух”;
- Мирослава Кацарова представя новия си проект, в който ще чуем как звучат песните на Ейми Уайнхаус и Майкъл Джексън в стилистиката на джаза;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Не, това не е Германия!

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Директорът на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин с обобщение за направеното през годината и за това, което предстои.
• Среща с писателката Елена Костюкович, преводач на романите на Умберто Еко на руски език след гостуването й в България и представянето на книгата й „Храната - италианското щастие” с предговор от Умберто Еко.
• Среща с Христина Ангелакова преди 11-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец.
• Гостуват Цветозар Цаков от сдружението за популяризиране на балканската култура Balkans - Ways to Friendship и сръбският музикант Боян Бойкович от групите NaissBlue и Jayus Jazz преди 21-то издание на Нишвил джаз фестивал в Ниш.
• Портрети от едно пътуване - изложба на художника Атанас Хранов в галерия „Папийон” във Варна.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Историкът и множественото минало.
Разговор с проф. Ивайло Знеполски по повод издаването на неговия сборник с непубликувани досега текстове за периода на комунистическия режим в България, прочетен през личните съдби на обикновените хора в тяхното ежедневие.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Непознатият Антонио Салиери

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на Ерминиите.
Какво е това Ерминия? Каква е тяхната история? В какво се състои тайнството, познато само на зографите, посветени на своя свят занаят? Малцина сънародници знаят, че съществуват няколко оригинални български наръчника по църковно изкуство, наречени  ерминии. До нас са стигнали заветните уроци на неколцина български майстори на стенописите и иконографията, това са Ерминията на Захарий Петрович от Самоков (в две части от 1834 и 1838 г.), Ерминията от 1835-1839 г. на Дичо Зограф, или Дичо Кръстевич (1810-1872) от с. Тресонче, днешна Македония, считана за оригинално произведение. И още: Иконографски наръчник, Ерминията известна благодарение на Върбан Коларов, който я адаптира на говорим български език през 1863 г.
В предаването „Премълчаната история” ще бъдат чути отговорите на следните въпроси: Как устно предаваната от майстор на ученик традиция на зографисване е стигнала до нас в писано слово? Кой стенопис е гледал свети цар Борис Покръстител, докато е обмислял историческото си решение да покръсти себе си и народа си в православната вяра? Как се създава свещен образ според Ерминията и какви багрила са използвали зографите, изписали едни от най-красивите църкви през Българското възраждане?
Това са само част от питанията, на които ще откриете отговора, ако останете с предаването. В него главно действащо лице ще бъде Марияна Шабаркова, която е издател, пътешественик и изследовател. Тя е съавтор на „Мистерията на българските стенописи”, първа и втора част с подзаглавия „Да докоснеш Бога” и „Свещената история и историята”, автор е на книгите „Етиопия или отвъд познатото християнство”, както и на изданието „Повече от 100 забележителни манастира в България”. Превела е няколко исторически монографии от френски на български език, сред които „История на катарите“ от Мишел Рокбер, както и от български на френски сред които „Българите и французите. Но най-важното в случая е, че Марияна Шабаркова е издател на споменатите три ерминии: на Дичо Зограф, на Захарий Петрович и на Върбан Коларов.
Вторият събеседник в студиото ще е гл.ас. д-р Владимир Димитров. Той е завършил изкуствознание в Нов български университет, а днес преподава „Изкуство на Италианския ренесанс”; „Българско възрожденско изкуство”; „Българска възрожденска култура”, „Иконография и опазване на културното наследство”. Научните му интереси са в областта на Българското възрожденско изкуство, иконографията, поклонничество, културен и религиозен туризъм, както и опазване на културно-историческото наследство. Автор е на монографията „Зографската фамилия Минови и тяхното стенописно наследство”.
В разговора ще вземат участие и Албена Раленкова, автор на предговора към „Ерминията на Захарий Петрович”, проф. д-р Боян Добрев, ръководител катедра „Стенопис” в Националната художествена академия, доц. Миглена Прашкова, ръководител катедра във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и бъдещият д-р по историческите науки Румен Манов, който е освен колекционер е и дарител номер едно на Криптата на храм-паметника „Св. Алeксандър Невски”.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският откривателски и изобретателски дух - Българските открития във физиката и астрономията

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Класика в киното - мисията е възможна.
Музика от Йохан Себастиан Бах, Луиджи Бокерини и Георг Фридрих Хендел из филмите „Господар и командир”/03, „Обществото на мъртвите поети”/89 и „Шоуто на Труман”/98.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Колоритни, разнообразни фолклорни ритми и качествен, стилен уърлд от близо и далеч. Повечето от изпълнителите са с успешни изяви в световните уърлд класации през последните три години - „Мбонгвана Стар” от Конго, „Вуду гейм” от Бенин, супергрупата „Афро Селт Саунд Систем”, шведският етно‘джазмен Улф Вакениус, диджеят и уърлд‘музикант Куантик, суданката Алсара, новозеландците „Грипър“, американците „Сиера Хъл” и други.

от 19.00 до 21.20 часа
Музикалните вечери
Директно от Градската художествена галерия във Варна - концерт от програмата на Международния фестивал „Варненско лято”. Свирят лауреатите на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров” в Шумен, 2017.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Железният светилник” от Димитър Талев, 79 епизод

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ще ви разкажем за най-новия филм за Васил Левски, чиято официална премиера е на 13 юли от 18.30 ч. в аулата на Софийския университет, но вече беше показан предпремиерно в София, Радомир, Велико Търново, Червен бряг и Ловеч. Филмът се казва „Лъвский - европеец в българско”. Негов автор е младият режисьор Искрен Красимиров, който е създател на няколко филма, посветени на живота и делото на велики българи. Негово дело са: трите филма за Христо Ботев: „Ботев - от Голгота към свобода”, „100 000 крачки с Ботев” и „Убий Ботев”, „Грешникът-светец” - филм за Софроний Врачански, „ Живот на кръстопът” - за Алеко Константинов и цар Борис II, както и „Българин да се наричам” - филм за Иван Вазов. С Искрен Красимиров говорим за идеята на седмия му филм, за това къде и как ще се разпространява, за писмата на Левски, залегнали като документи, за двамата консултанти на филма - историците проф. Пламен Митев и проф. Иван Стоянов.
• Ще ви заведем и до Карнобат, където се задава Балкански фестивал на изкуствата - Карнобат 2017 г. Четвъртото издание на „Карнобат Фест” ще събере традиционен фолклор, рок, стрийт арт и бийтбокс на две сцени от 14 до 16 юли.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Честит 81 рожден ден на композитора проф. Петър Льондев.
• Известният британски вокален ансамбъл Cantores Amicitiae за първи път в България с концерти в София и Пловдив. Съставът ще вземе участие в третото издание на Творческата лаборатория за запознаване с хорова музика под ръководството на доц. Крикор Четинян и неговия асистент Кръстин Настев (22-29.07.2017 г.)
• Гост: Елица Йорданова, артистичен директор на ежегодния Фестивал на българското изкуство в Канадa (Bulgarian Arts Festival-Canada)
• Хорови новости: информация за предстоящи концерти в страната.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30