Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 18 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка „Радиотеатър”
„Егоисти”, по Жан Ануи

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Стефан Абел

от 2.30 до 3.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непознатото в познатата България: Град Гоце Делчев  

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Унгария

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янко Желязков, Бойка Присадова, Георги Жеков, Гюрга Пинджурова, Сава Попсавов и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 180 години от рождението на Васил Левски - от „Златен фонд”: проф. Н. Генчев за Левски и актьора Велко Кънев за образа на апостола във „Великденско вино”.
• По-здрави: Холистични подходи за лечение (поредица на Деница Андонова – терапевт). Как ни влияе контактът с водата, защо е най-важна за здравето ни?
• Избор на водещия: Противопоставянето помежду си различните (под)групи в българското общество. За  важното ли воюват „десни” и „леви”, „консерватори” и „либерали”, „образовани” и „неуки”, „млади” и „стари”? Кои са реалните абсурди, които би трябвало да ни тревожат, но които пренебрегваме? Разговор с философа проф. Стилиян Йотов.
• Рязко.
• Сутрешен гост: зам.-омбудсман Диана Ковачева.
Разговор за най-често нарушаваните човешки права в България? Защитими ли са пред институциите интересите на пострадалите в подобни казуси и каква е ролята на омбудсмана? Безсилни ли са хората пред работодателите, банките и частните съдебни изпълнители?
• Човекът: Хилядата жерава и сбъднатите желания на Борислава Христова, създател на „Сгънати хартийки” (оригами).
• Културен акцент: Да посрещнем заедно един радиорожден ден - разговор с Илиян Ружин от Радио Бинар за концерта в „Маймунарника” по повод 5-ата годишнина от създаването му.
Интермецо: Палитра от музика.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• За опасностите, които планината крие през лятото и непредвидените ситуации, в които можем да изпаднем. Как да се подготвим за почивка в планината и какво не трябва да забравяме, ако водим със себе си и своите деца? Гост: Павел Павлов, изпълняващ длъжността директор на ПСС.
• У дома сутрин: Електромобилите като практичен и екологичен начин на придвижване. Собственици на електромобили разказват от първо лице каква е ползата от това да караш такъв автомобил и с какво той е по-икономичен от другите превозни средства.
• Хоби: Как се изработват красиви подвързии за книги от плат? Защо са практична придобивка за всички любители на четенето? - интервю с Тереза Кънчева.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Седем в единайсет
Класация за български песни

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Не търсете гроба на Левски!

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• 180 години от рождението на Васил Левски:
- откъси от тефтерчето му;
- „Разкажи ми за Левски” - гост: Ивайло Кючуков, един от авторите на адаптираната биография за деца.
• Книги:
- „Красив имидж” - или истинската история на Жаклин Кенеди Онасис;
- „Алманах Фантастика”.
• Изложби:
- „Настроения” - живопис и графика на Дора Каменова и Кирил Гюлеменов;
- „Неразгаданите тайни на Перу” - фотографска изложба на Стефан Диомов.   
• Вечер в памет на Джани Версаче.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Пиещият човек в света на кръчмата” - изследване на проф. Валери Стефанов и Милена Менкова - историк, която се занимава с опита на човека с опияняващите напитки.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Как говорим за героите.
Патетично, клиширано, дежурно, опростителски, истинно, с възхищение, с любов и смирение, вдъхновено и талантливо... изграждаме с думи образите на националните ни герои и ги предаваме на следващите поколения. Всъщност начинът, по който ги описваме и се обръщаме към тях, дава като че ли повече информация за самите нас, за времето, в което живеем, за интелекта, морала и духовността ни. Също в думите на големите личности от нашата история можем да разчетем висотата на духа, прозренията, надхвърлящи епохата, мъдростта, смелостта и отричането от земното добруване в името на мисията, възложена им от историята. Празното и скверно позоваване на имената им от дребни и боричкащи се за власт и слава човечета не могат да принизят националните ни икони. Затова пък всеки, който има потребността и куража да ги погледне в очите и да се опита да ги разбере и да се свърже със светлите им духове, ще получи частица от светлината, подкрепа и посока за пътя си. Не опростителството, принизяването и битовизирането на темата за родината, историята и нейните герои ще ги направи по-близки и обичани от днешните хора, а почтеното и искрено говорене и търсенето на истината за тях. В предаването участват доц. Красимир Стоянов от СУ „Св. Климент Охридски”, Дора Чаушева, директорка на Националния музей „Васил Левски” в Карлово, Валентина Богданова, зам.-директорка на 170 СУ „Васил Левски” в Нови Искър, и ученичките Бетина Дамянова, Надя Ефтимова и Дейна Иванова от същото училище.
• Всичко за образованието: Как би трябвало да се пишат учебниците по история, за да намират децата ни достъпна и правдива информация, която да спечели вниманието и любознателността им - разговор с Галина Златарева, издателка и писателка.  

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Апостолът и Свободата: Заветите на Левски: дух и морал

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Българските балетни премиери – 2: „Хайдушка песен” от Александър Райчев и „Сребърните пантофки” от Парашкев Хаджиев.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване”
• Песните в класацията „Надпяване”.
• Изпълнения на Нели Андреева, Георги Андреев, трио „Аутентик”.

от 19.00 до 21.20 часа
Музикалните вечери
Директно предаване от Градската художествена галерия във Варна - концерт от програмата на Международния фестивал „Варненско лято”. Рецитал на Кристиян Рьолингер (алт) саксофон и Алисия Рафаелян (пиано).
В програмата: творби от Клод Дебюси, Такаши Йошимацу, Дариус Мийо, Анри Томази, Жюл Дьомерсман.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Железният светилник” от Димитър Талев, 83 епизод

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• В разгара на лятото Аларма е на електронна вълна.
Най-старият музикален фестивал на открито на Балканите Broken balkanz наближава, а организаторите и тази година са се постарали да се погрижат за доброто прекарване на посетителите. Две сцени и програма с много съпътстващи занимания ще допълнят сетовете на ди джеите на 21 и 22 юли 2017 на Стамболова поляна, близо до Златните мостове (Морените) в ДПП „Витоша”. Събитието ще бъде същински нонстоп 48-часов музикален маратон, разпределен в две сцени като освен главна сцена, тази година ще има и втора - горска сцена. И тази година се проведе любителско състезание за миксове, в което взеха участие изгряващи таланти, а победителят ще има честта да открие първата вечер. За 17-ото издание на фестивала пристигат ди-джеи от Канада, Великобритания, Унгария, Македония и Босна и Херцеговина.
В студиото на Аларма с двама от организаторите от HMSU- EXo и Konspirator ще разкрием кои са големите гости на фестивала и какво още ще можете да правите на Витоша в петък и събота освен да слушате Дръм енд Бейс.
• Ще ви представим българската онлайн платформа за електронна музика www.e-music.bg заедно с нейните създатели Венцислав Иванов и Филип Ферфериев.
• Ще ви поканим и на Insomnia - най-мащабното парти на българското Черноморие за почитатели на електронната музика, което ще се проведе на 5-и август на плаж Перла на Приморско.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
В цикъла „Северни сияния” ще слушате изпълнения на Аапо Хакинен и Бьорг.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10